Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video cu ocazia celui de-al V-lea centenar al evanghelizării Filipinelor (4 aprilie 2021)

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să mă pot uni, prin acest mesaj video, la celebrarea celui de-a V-lea centenar al începutului evanghelizării în Filipine.

Știu că voi vă pregătiți de mult timp să trăiți acest eveniment și că în aceste zile îl celebrați în mod special, reuniți în A Doua Întâlnire Misionară Națională.

Aș vrea să împărtășesc cu voi trei mistere ale credinței noastre, care caracterizează rădăcinile creștine mai profunde ale poporului vostru: Nazaret, crucea și Rusaliile.

Să contemplăm Nazaretul. Duioșia lui Santo Niño, care este simbol al venirii creștinismului în arhipelagul vostru, ne trimite la viața ascunsă a Sfintei Familii la Nazaret. Maria și Iosif l-au educat cu iubire pe Pruncul Isus. Și voi, deschizând ușile familiilor voastre pentru Santo Niño, veți putea transmite copiilor voștri credința pe care ați primit-o de la părinții voștri. Mulțumesc pentru acest profund simț de familie, de comunitate, de fraternitate, uniți, care vă menține tari în credință, bucuroși în speranță și atenți în caritate.

Voi toți, popor al lui Dumnezeu pelerin în Filipine, păstori și credincioși, sunteți și un popor care știe să-l însoțească pe Isus, Nazarineanul, de-a lungul Căii crucii.

Crucea. Câte momente dificile ați trăit! Mă gândesc mai ales la acești ani de pregătire imediată pentru jubileu: cutremure, taifunuri, erupții vulcanice și pandemia de Covid-19. Însă, în pofida durerii și a devastării, ați știut să purtați crucea și să continuați să mergeți. Ați suferit mult, însă v-ați și ridicat, de fiecare dată. Continuați să lucrați, să reconstruiți, ajutându-vă unul pe altul ca niște buni Simon din Cirene. Mulțumesc și pentru mărturia acelei tării și încrederi în Dumnezeu, care nu vă abandonează niciodată. Mulțumesc pentru răbdarea voastră, pentru că priviți mereu înainte în mijlocul dificultăților și pentru că voi continuați să mergeți. Mulțumesc.

În sfârșit, Rusaliile. Rusaliile sunt punctul de sosire și în același timp sunt noul început. Există o persoană care marchează acest itinerar și care a fost mereu alături de Isus, când era un Prunc la Nazaret, de acolo, precum și însoțindu-l în momentul cel mai dificil al vieții sale, la picioarele Crucii. Această persoană este mama sa, Maria. Și Maria, mama lui Isus și mama noastră, era alături și de apostoli în ziua de Rusalii, rugându-se și așteptând venirea Duhului Sfânt. Când l-au primit, au ieșit fără frică pentru a vesti evanghelia în toate colțurile pământului. Maria este mereu cu voi toți. Este mama care nu abandonează. Ea v-a însoțit până aici și acum îi cerem să mijlocească pentru aceste noi Rusalii ale Bisericii din Filipine. Așa încât să nu uităm aceste trei cuvinte care marchează trei pietre de hotar în istoria voastră: Nazaret, crucea și Rusaliile.

În timpul acestui an jubiliar vă conduc cuvintele lui Isus: "În dar ați primit, în dar să dați" (Mt 10,8). Aceste cuvinte sunt o invitație de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru persoanele care v-au transmis credința. Și sunt martor că voi știți să transmiteți credința, și o faceți bine, fie în patria voastră, fie în afară. A mulțumi pentru darul credinței. A-i mulțumi lui Dumnezeu pentru persoanele care v-au dat credința și pentru persoanele cărora voi veți transmite credința, reînnoind dorința de a evangheliza, de a ajunge la alții și a le duce speranța și bucuria evangheliei.

Dragi prieteni, îmi amintesc de vizita mea în țara voastră cu mult afect. Nu uit acea întâlnire finală cu aproape șapte milioane de persoane. Voi sunteți generoși, sunteți îmbelșugați, știți cum se face sărbătoarea credinței. Nu pierdeți toate acestea, chiar și în mijlocul dificultăților. În acele întâlniri cu mulțimile de credincioși, cei care au manifestat darul credinței pe care au primit-o spun că vor să continue să-l împărtășească și să-l vestească tuturor.

Nu vă fie frică, în această misiune nu sunteți singuri. Vă însoțesc doi mari sfinți din ținuturile voastre: Sfântul Pedro Calungsod și Sfântul Laurențiu Ruiz. Doi sfinți cateheți, care au știut să dea gratuit ceea ce au primit gratuit: viața și credința în Isus.

Mergeți înainte, papa vă însoțește. Isus să vă binecuvânteze, să binecuvânteze tot poporul filipinez, iar Sfânta Fecioară să vă păzească. Și Santo Niño să fie mereu cu voi. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 372.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat