Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul Urbi et Orbi de Paște 2021

Iubiți frați și surori, Paște fericit! Paște fericit, sfânt și senin!

Astăzi răsună în orice parte a lumii vestea Bisericii: "Isus, cel răstignit, a înviat, așa cum a spus. Aleluia".

Vestea de Paște nu arată un miraj, nu revelează o formulă magică, nu indică o cale de fugă în fața situației dificile prin care trecem. Pandemia este încă în plină desfășurare; criza socială și economică este foarte grea, în special pentru cei mai săraci; cu toate acestea - și este scandalos - nu încetează conflictele armate și se întăresc arsenalurile militare. Și acesta este scandalul de astăzi.

În fața, sau mai bine zis, în mijlocul acestei realități complexe, vestea de Paște cuprinde în puține cuvinte un eveniment care dăruiește speranța care nu dezamăgește: "Isus, cel răstignit, a înviat". Nu ne vorbește despre îngeri sau despre fantome, ci despre un om, un om în carne și oase, cu o față și un nume: Isus. Evanghelia atestă că acest Isus, răstignit sub Ponțiu Pilat pentru că a spus că este Cristos, Fiul lui Dumnezeu, a treia zi a înviat, după Scripturi și așa cum el însuși prezisese discipolilor săi.

Răstignitul, nu altul, a înviat. Dumnezeu Tatăl l-a înviat pe Fiul său Isus pentru că a împlinit până la capăt voința sa de mântuire: a luat asupra sa slăbiciunea noastră, infirmitățile noastre, însăși moartea noastră; a pătimit durerile noastre, a purtat povara fărădelegilor noastre. Pentru aceasta Dumnezeu Tatăl l-a înălțat și acum Isus Cristos trăiește pentru totdeauna și el este Domnul.

Martorii prezintă un amănunt important: Isus înviat poartă imprimate rănile mâinilor, picioarelor și coastei. Aceste răni sunt sigiliul peren al iubirii sale față de noi. Oricine suferă o încercare dură, în trup și în spirit, poate găsi refugiu în aceste răni, poate primi prin intermediul lor harul speranței care nu dezamăgește.

Cristos înviat este speranță pentru cei care încă suferă din cauza pandemiei, pentru bolnavi și pentru cei care au pierdut o persoană dragă. Domnul să le dea întărire și să susțină trudele medicilor și asistenților medicali. Toți, mai ales persoanele mai fragile, au nevoie de asistență și au dreptul de a avea acces la îngrijirile necesare. Acest lucru este și mai evident în acest timp în care toți suntem chemați să luptăm împotriva pandemiei și vaccinurile constituie un instrument esențial pentru această luptă. De aceea, în spiritul unui "internaționalism al vaccinurilor", îndemn întreaga comunitate internațională la o angajare împărtășită pentru a depăși întârzierile în distribuirea lor și a favoriza împărtășirea lor, în special cu țările mai sărace.

Răstignitul Înviat este întărire pentru cei care au pierdut locul de muncă sau trec prin dificultăți economice grave și sunt lipsiți de ocrotiri sociale adecvate. Domnul să inspire acțiunea autorităților publice pentru ca tuturor, în special familiilor mai nevoiașe, să le fie oferite ajutoarele necesare pentru o întreținere adecvată. Din păcate pandemia a mărit dramatic numărul săracilor și disperarea a mii de persoane.

"Este nevoie ca săracii de toate tipurile să spere din nou", spunea Sfântul Ioan Paul al II-lea în călătoria sa în Haiti. Și tocmai spre iubitul popor haitian se îndreaptă în această zi gândul meu și încurajarea mea, pentru ca să nu fie doborât de dificultăți, ci să privească la viitor cu încredere și speranță. Și eu aș spune că se îndreaptă în mod special gândul meu spre voi, preaiubiți surori și frați haitieni: sunt aproape de voi, sunt aproape de voi și aș vrea ca problemele să se rezolve definitiv pentru voi. Mă rog pentru asta, iubiți frați și surori haitieni.

Isus înviat este speranță și pentru atâția tineri care au fost constrânși să petreacă perioade lungi fără a frecventa școala sau universitatea și să împărtășească timpul cu prietenii. Cu toții avem nevoie să trăim relații umane reale și nu numai virtuale, în special la vârsta în care se formează caracterul și personalitatea. Am auzit asta vinerea trecută la Via crucis a copiilor. Sunt aproape de tinerii din toată lumea și, la această oră, în special de cei din Myanmar, care se angajează pentru democrație, făcând să se audă pașnic glasul lor, conștienți că ura poate să fie risipită numai de iubire.

Lumina Celui Înviat să fie izvor de renaștere pentru migranți, care fug de război și mizerie. Pe fețele lor recunoaștem fața desfigurată și suferindă a Domnului care urcă pe Calvar. Să nu le lipsească semne concrete de solidaritate și de fraternitate umană, garanție a victoriei vieții asupra morții pe care o celebrăm în această zi. Mulțumesc țărilor care îi primesc cu generozitate pe cei suferinzi care caută refugiu, în special Libanului și Iordaniei, care găzduiesc foarte mulți refugiați fugiți din conflictul sirian.

Poporul libanez, care trece printr-o perioadă de dificultăți și incertitudini, să experimenteze mângâierea Domnului înviat și să fie susținut de comunitatea internațională în propria vocație de a fi o țară de întâlnire, conviețuire și pluralism.

Cristos pacea noastră să facă să înceteze în sfârșit zgomotul armelor în iubita și martirizata Sirie, unde milioane de persoane trăiesc de acum în condiții inumane, precum și în Yemen, ale cărui evenimente sunt înconjurate de o tăcere asurzitoare și scandaloasă, și în Libia, unde se întrevede în sfârșit calea de ieșire dintr-un deceniu de dispute și ciocniri sângeroase. Toate părțile implicate să se angajeze efectiv pentru a face să înceteze conflictele și a permite popoarelor epuizate de război să trăiască în pace și să demareze reconstrucția respectivelor țări.

Învierea ne duce, desigur, la Ierusalim. Pentru el implorăm de la Domnul pace și siguranță (cf. Ps 122), pentru ca să răspundă la chemarea de a fi loc de întâlnire unde toți să se poată simți frați și unde israelieni și palestinieni să regăsească forța dialogului pentru a ajunge la o soluție stabilă, care să vadă două state trăind umăr la umăr în pace și prosperitate.

În această zi de sărbătoare, gândul meu se întoarce și la Irak, pe care am avut bucuria de a-l vizita luna trecută, și care mă rog să poată continua drumul de pacificare întreprins, pentru ca să se realizeze visul lui Dumnezeu al unei familii umane ospitaliere și primitoare față de toți fiii săi.

Forța Celui Înviat să susțină populațiile africane care văd propriul viitor compromis de violențe interne și de terorismul internațional, în special în Sahel și în Nigeria, precum și în regiunea Tigray și Cabo Delgado. Să continue eforturile pentru a găsi soluții pașnice la conflicte, respectând drepturile umane și sacralitatea vieții, cu un dialog fratern și constructiv în spirit de reconciliere și de solidaritate eficientă.

Prea multe războaie și prea multe violențe există încă în lume! Domnul, care este pacea noastră, să ne ajute să învingem mentalitatea războiului. Să dăruiască acelora care sunt prizonieri în conflicte, în special în estul Ucrainei și în Nagorno-Karabakh, să se întoarcă sănătoși și teferi la propriile familii și să inspire pe guvernanții din toată lumea să frâneze cursa la noi înarmări. Astăzi, 4 aprilie, este Ziua mondială împotriva minelor antipersonal, bombe ascunse și oribile care ucid sau mutilează în fiecare an multe persoane nevinovate și împiedică omenirea "să meargă împreună pe cărările vieții, fără a se teme de cursele distrugerii și morții"2. Cum ar fi mai bună o lume fără aceste instrumente de moarte!

Iubiți frați și surori, și anul acesta, în diferite locuri, mulți creștini au celebrat Paștele cu puternice limitări și, uneori, chiar fără a putea avea acces la celebrările liturgice. Să ne rugăm ca aceste limitări, ca și orice limitare a libertății de cult și de religie în lume, să poată fi înlăturate și fiecăruia să-i fie permis să se roage și să-l laude pe Dumnezeu în mod liber.

Printre multiplele dificultăți prin care trecem să nu uităm niciodată că noi am fost vindecați de rănile lui Cristos (cf. 1Pt 2,24). În lumina Celui Înviat suferințele sunt transfigurate. Unde era moarte acum este viață, unde era plâns, acum este mângâiere. Îmbrățișând crucea, Isus a dat sens suferințelor noastre și acum ne rugăm ca efectele benefice ale acestei vindecări să se extindă în toată lumea. Paște fericit, sfânt și senin!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

1 Cf. Întâlnire interreligioasă la Ur, 6 martie 2021.

2 Sfântul Ioan Paul al II-lea, Angelus, 28 februarie 1999.


 


lecturi: 747.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat