Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia din Noaptea de Paște (3 aprilie 2021)

Femeile credeau că găsesc trupul mort ca să-l ungă, în schimb au găsit un mormânt gol. Au mers să plângă un mort, în schimb au ascultat o veste de viață. Pentru aceasta, spune Evanghelia, acele femei "tremurau de spaimă și de uimire" (Mc 16,8), pline de spaimă, temătoare și pline de uimire. Uimire: în acest caz este o teamă amestecată cu bucurie, care surprinde inima lor văzând marea piatră de la mormânt dată la o parte și înăuntru un tânăr cu o haină albă. Este uimirea de a asculta acele cuvinte: "Nu vă înspăimântați! Îl căutați pe Isus Nazarineanul, cel răstignit. A înviat" (v. 6). Și apoi acea invitație: "El merge înaintea voastră în Galileea. Acolo îl veți vedea" (v. 7). Să primim și noi această invitație, invitația de Paște: să mergem în Galileea unde Domnul Înviat merge înaintea noastră. Dar ce înseamnă "a merge în Galileea"?

A merge în Galileea înseamnă, înainte de toate, a reîncepe. Pentru discipoli înseamnă a se întoarce în locul unde pentru prima dată Domnul i-a căutat și i-a chemat să-l urmeze. Este locul primei întâlniri și locul primei iubiri. Din acel moment, părăsind năvoadele, ei l-au urmat pe Isus, ascultând predica sa și asistând la minunile pe care le făcea. Și totuși, deși stând mereu cu El, nu l-au înțeles până la capăt, adesea au răstălmăcit cuvintele sale și în fața crucii au fugit, lăsându-l singur. În pofida acestui eșec, Domnul Înviat se prezintă ca Acela care, încă o dată, merge înaintea lor în Galileea; merge înaintea lor, adică stă în fața lor. Îi cheamă și îi recheamă să-l urmeze, fără a înceta vreodată. Cel Înviat le spune: "Să repornim de unde am început. Să reîncepem. Vă vreau din nou cu mine, în pofida și dincolo de toate eșecurile". În această Galilee învățăm uimirea iubirii infinite a Domnului, care trasează cărări noi în cadrul drumurilor înfrângerilor noastre. Așa este Domnul: trasează cărări noi în cadrul drumurilor înfrângerilor noastre. El este așa și ne invită în Galileea pentru a face asta.

Iată prima veste de Paște pe care aș vrea să v-o încredințez: este posibil de a reîncepe mereu, pentru că există mereu o viață nouă pe care Dumnezeu este capabil s-o repornească în noi dincolo de toate eșecurile noastre. Chiar și din dărâmăturile inimii noastre - fiecare dintre noi știe dărâmăturile din propria inimă - chiar și din dărâmăturile inimii noastre Dumnezeu poate construi o operă de artă, chiar și din fragmentele ruinate ale umanității noastre Dumnezeu pregătește o istorie nouă. El merge înaintea noastră mereu: în crucea suferinței, dezolării și morții, precum și în gloria unei vieți care învie, a unei istorii care se schimbă, a unei speranțe care renaște. Și în aceste luni întunecate de pandemie îl auzim pe Domnul înviat care ne invită să reîncepem, să nu pierdem niciodată speranța.

În al doilea rând, a merge în Galileea înseamnă a parcurge căi noi. Înseamnă a merge în direcția contrară mormântului. Femeile îl caută pe Isus la mormânt, adică merg să comemoreze ceea ce au trăit cu El și ceea ce acum este pierdut pentru totdeauna. Merg să reexamineze tristețea lor. Este imaginea unei credințe care a devenit comemorare a unui fapt frumos dar terminat, numai de amintit. Atâția - și noi - trăiesc "credința amintirilor", ca și cum Isus ar fi un personaj din trecut, un prieten din tinerețe de acum îndepărtat, un fapt petrecut cu mult timp în urmă, când copil fiind frecventam catehismul. O credință formată din obișnuințe, din lucruri din trecut, din amintiri frumoase din copilărie, care nu mă mai atinge, nu mă mai interpelează. În schimb, a merge în Galileea înseamnă a învăța că, pentru a fi vie, credința trebuie să pornească din nou la drum. Trebuie să reînsuflețească în fiecare zi începutul drumului, uimirea primei întâlniri. Și apoi să ne încredințăm, fără prezumția că știm deja totul, ci cu umilința celui care se lasă surprins de căile lui Dumnezeu. Nouă ne este frică de surprizele lui Dumnezeu; de obicei suntem fricoși că Dumnezeu ne surprinde. Și astăzi Domnul ne invită să ne lăsăm surprinși. Să mergem în Galileea ca să descoperim că Dumnezeu nu poate fi aranjat printre amintirile din copilărie ci este viu, surprinde mereu. Înviat, nu încetează niciodată să ne uimească.

Iată a doua veste de Paște: credința nu este un repertoriu din trecut, Isus nu este un personaj depășit. El este viu, aici și acum. Merge cu tine în fiecare zi, în situația pe care o trăiești, în încercarea prin care treci, în visele pe care le porți înăuntrul tău. Deschide căi noi unde ți se pare că nu există, te stimulează să mergi împotriva curentului față de regret și față de acel "deja văzut". Deși totul ți se pare pierdut, te rog deschide-te cu uimire la noutatea sa: te va surprinde.

În afară de asta, a merge în Galileea înseamnă a merge la margini. Pentru că Galileea este locul mai distant: în acea regiune eterogenă și variată locuiesc cei care sunt mai departe de puritatea rituală din Ierusalim. Și totuși Isus a început de acolo misiunea sa, adresând vestea celui care duce înainte cu trudă viața zilnică, celor excluși, celor fragili, celor săraci, pentru a fi chip și prezență a lui Dumnezeu, care merge să caute fără a înceta pe cel care este descurajat sau pierdut, care merge până la marginile existenței pentru că în ochii săi nimeni nu este ultimul, nimeni nu este exclus. Acolo Cel Înviat le cere discipolilor săi să meargă, și astăzi, ne cere să mergem în Galileea, în această "Galilee" reală. Este locul vieții zilnice, sunt străzile pe care le parcurgem în fiecare zi, sunt colțurile orașelor noastre în care Domnul ne precede și se face prezent, chiar în viața celui care trece pe lângă noi și împărtășește cu noi timpul, casa, munca, trudele și speranțele. În Galileea învățăm că putem să-l găsim pe Cel Înviat pe chipul fraților, în entuziasmul celui care visează și în resemnarea celui care este descurajat, în zâmbetele celui care se bucură și în lacrimile celui care suferă, mai ales în cei săraci și în cel care este pus la margini. Ne vom uimi cum măreția lui Dumnezeu se dezvăluie în micime, cum frumusețea sa strălucește în cei simpli și în cei săraci.

Iată, așadar, a treia veste de Paște: Isus, Cel Înviat, ne iubește fără margini și vizitează fiecare situație a noastră de viață. El a plantat prezența sa în inima lumii și ne invită și pe noi să depășim barierele, să învingem prejudecățile, să ne apropiem de cel care este lângă noi în fiecare zi, pentru a redescoperi harul cotidianității. Să-l recunoaștem prezent în Galileele noastre, în viața de toate zilele. Cu El, viața se va schimba. Pentru că dincolo de toate înfrângerile, de rău și de violență, dincolo de orice suferință și dincolo de moarte, Cel Înviat trăiește și conduce istoria.

Soră, frate, dacă în această noapte porți în inimă o oră întunecată, o zi care încă n-a răsărit, o lumină îngropată, un vis spulberat, deschide inima cu uimire la vestea Paștelui: "Nu-ți fie frică, a înviat! Te așteaptă în Galileea". Așteptările tale nu vor rămâne neîmplinite, lacrimile tale vor fi șterse, fricile tale vor fi învinse de speranță. Pentru că Domnul merge înaintea ta mereu, merge în fața ta. Și, cu El, viața reîncepe mereu.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 887.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat