Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Unitatea creștinilor. Arhiepiscopul ortodox Job de Telmessos relansează propunerea

O singură dată pentru a celebra împreună Paștele

de Gianni Valente

Zilele care ne vin în întâmpinare vor vedea încă o dată creștini din diferitele confesiuni celebrând în timpuri diferite zilele pătimirii, morții și învierii Fiului lui Dumnezeu. Duminica viitoare va fi Paștele pentru catolicii de rit latin și pentru toți botezații din Bisericile și comunitățile ecleziale din Occident, în timp ce pentru Bisericile ortodoxe și orientale care urmează așa-numitul calendar iulian Paștele va veni abia la 2 mai, la distanță de patru săptămâni. Excepții rare sunt concentrate în Orientul Mijlociu: catolici și ortodocși vor celebra împreună Paștele la Antakia, vechea Antiohia pe Orontes, astăzi în teritoriu turc, unde discipolii lui Isus au fost numiți pentru prima dată creștini; același lucru se va întâmpla în bună parte din Țara Sfântă (excluse Betleem și Ierusalim). Pentru restul, "Paștele despărțit" continuă să reprezinte o emblemă dureroasă a sfâșierilor istorice care împiedică și astăzi comuniunea sacramentală deplină între Biserica Catolică și multe Biserici orientale, și sunt un balast pentru mărturisirea lor comună a numelui lui Cristos.

Mulți nu se resemnează. Deja în 1964, la Conciliul al II-lea din Vatican, Biserica Catolică a afirmat în decretul conciliar Orientalium Ecclesiarum propria disponibilitate de a găsi pentru Paște o dată comună, atât fixă, cât și mobilă, dacă toate Bisericile vor împărtăși soluția. Și în timpul prezent se lungește lista celor care încearcă să țină vie speranța de a-i vedea pe toți creștinii celebrând în aceeași zi învierea Domnului lor. Ultimul, în ordinea timpului, a fost arhiepiscopul ortodox Job de Telmessos, reprezentant autoritar al Patriarhiei ecumenice de Constantinopol, copreședinte al Comisiei mixte internaționale pentru dialogul teologic dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, într-un editorial publicat în numărul din februarie al buletinului Delegației permanente a Patriarhiei ecumenice la Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Job (care conduce și acea delegație) în intervenția sa amintește că la Conciliul din Niceea, în 325 după Cristos, s-a stabilit că Paștele trebuie celebrat în prima duminică după prima lună plină de primăvară.

În 2025 se vor celebra, așadar, o mie șapte sute de ani de la acel conciliu al Bisericii nedespărțite, și chiar în 2025, prin coincidență providențială în diferitele modalități de calculare, creștinii din toată lumea vor celebra Paștele în aceeași zi. Arhiepiscopul de Telmessos afirmă că în 1997 și Consiliul Ecumenic al Bisericilor a demarat o consultare pentru a stabili o dată comună pentru Paște, recomandând necesitatea de a respecta dispozițiile Conciliului din Niceea și de a folosi procedurile științifice mai atente pentru a determina această dată, folosind ca punct de referință pentru calculare meridianul din Ierusalim, loc al morții și învierii lui Cristos. "Probabil că - adaugă Job în textul său - celebrarea aniversării a 1700 de ani a Conciliului din Niceea în 2025 ar putea să devină o ocazie bună pentru a aminti creștinilor necesitatea unei reforme a calendarului pentru a defini o dată comună a Paștelui și a rămâne cu adevărat fideli față de dispozițiile primului conciliu ecumenic. Faptul că data orientală și cea occidentală a Paștelui coincid în acel an ar trebui să fie luat ca o încurajare spre direcția aceea".

Perspectiva sugerată de arhiepiscopul Job a fost primită și relansată de cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. "Nu va fi ușor - a recunoscut cardinalul elvețian într-un comentariu la solicitările lui Job publicat de Cath.ch - să se concorde o dată comună a Paștelui; însă merită să lucrăm la asta. Această dorință este foarte importantă și pentru Papa Francisc, precum și pentru papa copt Tawadros".

Imediat după aceea, la 13 martie, intervenția unui exponent al Patriarhiei de Moscova a dat dreptate realismului circumspect conținut în cuvintele cardinalului Koch: părintele Stefan Igumnov, secretar pentru relațiile intercreștine la Departamentul pentru relațiile ecleziastice externe al Patriarhiei de Moscova, într-o intervenție difuzată de agenția rusă Ria-Novosti a recunoscut că "întoarcerea tuturor Bisericilor la uniformitate în data celebrării Paștelui ar fi o mare binecuvântare pentru lumea creștină", însă a adăugat că Patriarhia de Moscova nu va schimba modul său de a calcula data celebrării pascale și consideră problema "nenegociabilă", deoarece modificarea criteriilor urmate până acum pentru a determina această dată ar echivala cu "pierderea contactului cu tradiția ortodoxă".

Recentele sfâșieri între Bisericile ortodoxe fac puțin probabilă deocamdată implicarea în ansamblu și constructivă a întregii ortodoxii de matrice bizantină în căutarea unei date pentru celebrarea Paștelui care să fie împărtășită cu toți ceilalți creștini. Apare mai consistentă și promițătoare convergența cu privire la o dată comună de Paște din partea altor Biserici care deocamdată celebrează în zile diferite pătimirea, moartea și învierea Domnului nostru Isus Cristos. O convergență potențială care, dacă este realizată, ar putea funcționa după aceea ca "pol atractiv" pentru alte comunități ecleziale.

În ultimii ani, semnale inițiale și bilaterale de înțelegere în privința propunerii de a depăși "Paștele despărțite" ale creștinilor, mai ales în Orientul Mijlociu și în țările arabe, s-au înregistrat mai ales între Biserica Ortodoxă Coptă și Biserica Catolică. Solicitarea de a unifica data de celebrare a Paștelui a fost exprimată de patriarhul copt Tawadros al II-lea într-o scrisoare trimisă în mai 2014 Papei Francisc, cu ocazia primei aniversări a primei lor întâlniri în Vatican. În mai 2015, în timpul unei vizite a lui în Olanda, primatul Bisericii mai consistente numeric între cele prezente în țările arabe a voit să remarce că această confruntare cu privire la oportunitatea de a unifica datele solemnităților liturgice actualmente celebrate în zile diferite de diferitele Biserici și comunități de botezați se referă la "o problemă istorică" și în sine nu are implicații de credință și de doctrină. Pentru aceasta - a afirmat deja atunci patriarhul copt - se studiază propunerea de a unifica pentru toate Bisericile creștine data Paștelui, și ipoteza luată în considerare este aceea care fixează celebrarea învierii lui Cristos "în a treia duminică din aprilie".

(După L'Osservatore Romano, 31 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1567.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat