Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Unul din desenele
realizate de copii și tineri
din Casa Familie "Mater Divini Amoris"
și din Casa Familie "Tetto Casal Fattoria"
Via crucis prezidată de Sfântul Părinte în seara de Vinerea Sfântă, 2 aprilie 2021, în Piața "Sfântul Petru"

Meditații și rugăciuni
propuse de Grupul Scout Agesci "Foligno I" (Umbria) și de Parohia "Sfinții Martiri din Uganda" din Roma

________________

Introducere

Dragă Isuse,

Tu știi că și noi copiii avem cruci, care nu sunt nici mai ușoare, nici mai grele decât ale celor mari, dar sunt adevărate cruci, pe care le simțim grele chiar și noaptea. Și numai tu știi aceasta și le iei în serios. Numai tu.

Numai tu știi cât de greu este pentru mine să învăț să nu-mi fie frică de întuneric și de singurătate.

Numai tu știi cât de greu este să nu reușesc să mă stăpânesc și să mă trezesc în fiecare dimineață complet transpirat.

Numai tu știi cât de greu este să nu reușesc să vorbesc bine ca alții, să gândesc sprinten și să fac socotelile corecte.

Numai tu știi cât de greu este să-i văd pe părinții mei certându-se, trântind ușa puternic și nevorbind între ei multe zile.

Numai tu știi cât de greu este să fiu luat în râs de alții și să-mi dau seama că sunt exclus de la sărbători.

Numai tu știi ce înseamnă a fi sărac și a trebui să renunț la ceea ce au prietenii mei.

Numai tu știi cât de greu este să mă eliberez de un secret care-mi face mult rău și să nu știu cui să-l spun de frică să nu fiu trădat, acuzat sau necrezut.

Dragă bune Isuse, tu ai fost copil ca și mine, și tu te-ai jucat și poate că ai căzut și te-ai lovit; și tu ai mers la școală și poate că vreo temă n-a mers chiar așa de bine; și tu ai avut o mamă și un tată și știi că uneori nu am multă voință de a asculta când îmi spun să-mi fac temele, să duc gunoiul, să-mi fac patul și să fac ordine în cameră; și tu ai mers la catehism și la rugăciune și știi că nu întotdeauna merg acolo cu atâta bucurie.

Dragă bune Isuse, tu știi mai ales că în lume sunt copii care nu au de mâncare, nu au instruire, sunt exploatați și constrânși să facă război.

Ajută-ne în fiecare zi să purtăm crucile noastre așa cum tu ai purtat-o pe a ta. Ajută-ne să devenim tot mai buni: să fim așa cum ne vrei tu. Și îți mulțumesc pentru că știu că ești mereu aproape de mine și că nu mă părăsești niciodată, mai ales când îmi este frică, și pentru că l-ai trimis pe îngerul meu păzitor care în fiecare zi mă ocrotește și mă luminează. Amin.

Stațiunea I
Isus este condamnat la moarte

Pilat, dorind să-l elibereze pe Isus, le-a vorbit din nou, dar ei strigau: "Răstignește-l, răstignește-l!" [...] Atunci Pilat a decis să li se îndeplinească cererea. El l-a eliberat pe cel care fusese aruncat în închisoare pentru revoltă și crimă, iar pe Isus l-a lăsat în voia lor (Lc 23,20-21.24-25).

Când eram în clasa întâi, Marco, un copil din clasa mea, a fost acuzat că a furat gustarea colegului său de bancă. Știam că nu este adevărat, dar am rămas în tăcere, nu era o problemă a mea, și apoi toți îl indicau pe el ca vinovat. De ce ar fi trebuit să intervin?

De fiecare dată când mă gândesc la asta încă simt rușine, simt durere pentru acea acțiune a mea. Aș fi putut să-l ajut pe acest prieten al meu, să spun adevărul și să ajut ca să se facă dreptate, în schimb m-am comportat ca Pilat și am preferat să mă prefac că nu-i nimic. Am ales calea mai ușoară și mi-am spălat mâinile. Astăzi mă căiesc mult pentru asta: aș fi vrut să am un pic de curaj, să urmez inima mea și să-l ajut pe prietenul meu aflat în dificultate.

Uneori auzim numai glasul celui care face și vrea răul, în timp ce dreptatea este un urcuș, cu piedici și dificultăți, dar îl avem pe Isus alături de noi, gata să ne susțină și să ne ajute.

Rugăciunea copiilor
Isuse, dă-mi o inimă simplă și sinceră, astfel voi avea curajul și forța chiar și în dificultățile de a umbla în dreptatea ta: "Chiar dacă ar fi să umblu printr-o vale întunecată, nu mă tem de niciun rău, căci tu ești cu mine" (Ps 23,4).

Să ne rugăm.
Doamne, Tată bun,
revarsă în noi pe Duhul tău Sfânt
și dăruiește-ne tăria ta,
pentru că numai așa vom avea curajul
de a mărturisi adevărul tău,
care este cale de dreptate și reconciliere.
Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Stațiunea a II-a
Isus ia crucea pe umeri

Iar oamenii care-l păzeau îl batjocorau și-l loveau și acoperindu-i ochii, îl întrebau, spunând: "Profețește-ne! Cine este cel care te-a lovit?" Și ziceau multe alte cuvinte de batjocură împotriva lui (Lc 22,63-65).

În clasă citeam pe rând cartea Pescărușul și pisica. Atunci când a fost rândul Martinei, ea a început să confunde literele una cu alta și astfel frazele au pierdut din semnificație. Cuvânt după cuvânt am început să râd și împreună cu mine toți ceilalți. Încă mi-o amintesc pe Martina cu fața complet înroșită, glasul tăiat și ochii plini de lacrimi.

Poate că nu era intenția noastră să râdem de ea, și totuși câtă durere i-am provocat cu acele râsete ale noastre!

Persecuția nu este o amintire îndepărtată de acum două mii de ani: uneori anumite acțiuni ale noastre pot să judece, să rănească și să calce în picioare un frate sau o soră.

Uneori a-l face pe cineva să sufere poate ne-a provocat un pic de plăcere, pentru că în spatele acelor suferințe am mascat însăși neplăcerile noastre.

Isus ne-a învățat să iubim și în iubirea sa se află răspunsul la toate suferințele. Trebuie să fim dispuși la orice pentru a nu face rău altora, dimpotrivă, pentru a le face bine.

Rugăciunea copiilor
Isuse, nimic nu ne va despărți de iubirea ta. Fă-ne capabili să-i iubim pe frații noștri și pe surorile noastre mai puțin norocoși.

Să ne rugăm.
Doamne, Tată bun, care l-ai trimis la noi pe Isus,
ascultător până la moarte,
dăruiește-ne forța iubirii tale
pentru a lua în mod curajos crucea noastră.
Dăruiește-ne speranța ta și vom ști să te recunoaștem
și în momentele mai întunecate ale vieții noastre.
Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Stațiunea a III-a
Isus cade pentru prima oară

Iar el a purtat suferințele noastre
și durerile noastre le-a luat asupra lui.
Noi l-am considerat lovit,
bătut de Dumnezeu și umilit.
Dar el era străpuns pentru nelegiuirile noastre,
lovit pentru păcatele noastre (
Is 53,4-5).

În clasa a cincea eram cel mai bun la matematică, terminam extemporalele în puține minute și cunoșteam numai un rezultat: "foarte bine".

Când, pentru prima dată, am citit "nesatisfăcător", am crezut că sunt o nulitate, am simțit povara unui eșec neașteptat, eram singur și nimeni nu m-a încurajat.

Însă acel moment m-a făcut să cresc: acasă părinții mei m-au încurajat și m-au făcut să simt iubirea lor; m-am ridicat și am continuat să mă angajez în studiu.

Astăzi știu că în fiecare zi șovăim și putem cădea, însă Isus este mereu acolo pentru a ne întinde mâna, pentru a lua asupra sa greutatea crucilor noastre și pentru a reaprinde în noi speranța.

Rugăciunea copiilor
Isuse, ai căzut sub marea cruce pe care o purtai. Și eu cad adesea și mă lovesc. Păzește-mă pe drumul meu și dăruiește-mi forța de a purta poverile mele împreună cu tine.

Să ne rugăm.
Doamne, ai luat asupra ta suferințele noastre
și le-ai împărtășit până la lemnul care strivește și umilește.
Nu ne părăsi sub povara crucilor noastre,
care uneori ni se par prea grele.
Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Stațiunea a IV-a
Isus o întâlnește pe Maria, mama sa

Lipsind la un moment dat vinul, mama lui Isus i-a zis: "Nu mai au vin". Dar Isus i-a spus: "Ce ne privește pe mine și pe tine, femeie? Încă nu a venit ceasul meu". Mama lui Isus le-a spus slujitorilor: "Faceți tot ce vă va spune!" (In 2,3-5).

Când mă gândesc la mama mea, văd fața sa gentilă, simt căldura îmbrățișărilor sale și îmi dau seama de toată iubirea sa față de mine.

Ea mă însoțește peste tot, la antrenamentele de fotbal, la cursul de engleză și la catehism duminică dimineața.

Seara, chiar dacă este obosită, mă ajută în timp ce îmi fac temele; și când am coșmaruri noaptea, se pune lângă mine, mă liniștește și așteaptă să adorm din nou.

Dacă am o problemă, o îndoială, sau pur și simplu gânduri urâte, ea este mereu disponibilă să mă asculte cu zâmbetul său.

Și în momentele mai urâte, nu am nevoie să spun cuvinte, este suficientă o privire, ea înțelege imediat și mă ajută să depășesc orice suferință.

Rugăciunea copiilor
Isuse, fă-ne capabili să ne lăsăm îmbrățișați de Maria, mama noastră din cer.

Să ne rugăm.
Doamne, Tată bun,
dă-ne să întâlnim privirea iubitoare a Mariei,
așa încât fiecare dintre noi,
liber de propria singurătate interioară,
să se poată odihni în îmbrățișarea maternă a aceleia
care în Isus a îmbrățișat și a iubit fiecare om.
El care viețuiește și domnește în vecii vecilor. Amin.

Stațiunea a V-a
Simon din Cirene îl ajută pe Isus să poarte crucea

Pe când îl duceau, l-au prins pe un oarecare Simon din Cirene, care venea de la câmp, și i-au pus lui crucea ca s-o poarte după Isus (Lc 23,26).

În timpul verii mă jucam cu prietenii din cartier în parcul din fața casei. De câteva luni aveam vecini noi cu un copil care avea chiar vârsta mea. Însă el nu se juca împreună cu noi, nici nu înțelegea bine limba noastră. Într-o zi am observat că ne privea de departe, voia să se joace cu noi, însă nu avea curajul să ceară asta. M-am apropiat, ne-am prezentat și l-am invitat să joace un meci de fotbal împreună cu noi. Din acea zi Walid este unul din cei mai buni prieteni de-ai mei, precum și portarul echipei noastre.

Privind de departe o persoană, mai întâi observăm profilul, apoi înțelegem dacă este bărbat sau femeie și lent iau formă detaliile feței sale, însă numai atunci când îl recunoaștem ca frate deschidem inima noastră lui Isus.

Rugăciunea copiilor
Isuse, fă-mă să-i primesc cu iubire pe toți frații singuri și marginalizați pe care îi voi întâlni pe drumul meu.

Să ne rugăm.
Doamne, fă-ne capabili să te recunoaștem în cei din urmă
pe care îi întâlnim de-a lungul drumului nostru;
dă-ne curajul și fericirea
de a da de mâncare celui căruia îi este foame,
de băut celui căruia îi este sete, de a-l primi pe cel care este străin,
a-l îmbrăca pe cel care este gol și a-l îngriji pe cel care este bolnav,
pentru a te întâlni și a te primi în fiecare frate și în fiecare soră.
Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Stațiunea a VI-a
Veronica șterge fața lui Isus

Atunci îi vor răspunde cei drepți, zicând: «Doamne, când te-am văzut flămând sau însetat, străin sau gol, bolnav sau în închisoare?». Iar regele, răspunzând, le va spune: «Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut» (cf. Mt 25,37-40).

În ziua aceea trebuia să joc meciul cel mai important din campionat, era ocazia pentru a demonstra toate capacitățile mele. În vestiare eram agitat și înspăimântat, însă, intrând pe teren, l-am văzut printre spectatori pe Marco, cel mai bun prieten al meu care, cu toate că nu-i plăcea fotbalul, a venit acolo pentru a mă susține. Era prima dată când venea să mă vadă jucând, și din păcate am pierdut.

În timp ce făceam duș, eram trist și descurajat, însă, ieșind din vestiar, l-am găsit pe prietenul meu: m-a așteptat cu o portocală în mână. Am petrecut un pic de timp împreună, și astfel ora aceea și portocala aceea au făcut totul mai suportabil, înfrângerea îndurată a devenit o amintire mai puțin amară.

O întâlnire, o privire, un gest pot să schimbe ziua noastră și să umple inima noastră. Pe fața suferindă a unui prieten, sau chiar și a unui străin, este fața lui Isus care trece chiar pe strada mea... Voi avea curajul să mă apropii?

Rugăciunea copiilor
Isuse, fă-mă să mă intersectez cu privirea ta în momentele de dificultate, așa încât să pot găsi întărire în iubirea ta.

Să ne rugăm.
Doamne, fă ca lumina feței tale,
plină de milostivire,
să aline rănile abandonării și ale păcatului care ne chinuiesc.
Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Stațiunea a VII-a
Isus cade a doua oară

El, care nu a săvârșit păcat, și nici nu s-a găsit înșelăciune în gura lui [...]. El însuși, pe lemn, a purtat păcatele noastre în trupul său pentru ca noi, murind pentru păcate, să trăim pentru dreptate. Prin rănile lui ați fost vindecați (1Pt 2,22.24).

În clasa a patra voiam cu orice preț să fiu protagonistul serbării școlare de sfârșit de an. M-am angajat la maximum pentru a obține partea, am repetat replicile de mai multe ori în fața oglinzii, însă învățătoarea a decis să-i dea lui Giovanni partea. El era un copil care își vedea mereu de ale sale.

În acel moment m-am simțit umilit și supărat pe mine însumi, pe învățătoare și pe Giovanni. Serbarea a fost un succes, din acel moment Giovanni s-a deschis mai mult față de toată clasa.

Dezamăgirea mea a folosit pentru a ajuta o altă persoană, alegerea învățătoarei a dat o ocazie celui care avea nevoie cu adevărat.

Rugăciunea copiilor
Isuse, fă-mă instrument al iubirii tale, fă ca eu să ascult strigătul suferind al celui care trăiește într-o situație de dificultate, pentru a-l putea mângâia.

Să ne rugăm.
Doamne, tu ai căzut la pământ ca un om oarecare.
Dăruiește-ne forța de a ne ridica
atunci când nu mai avem nici măcar dorința de a face asta.
Mărește în noi certitudinea
că, în oboseală și în descurajare,
putem mereu reîncepe să mergem cu tine alături de noi.
Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Stațiunea a VIII-a
Isus întâlnește femeile din Ierusalim

Îl urma și o mare mulțime de popor și de femei care-și băteau pieptul și-l plângeau. Întorcându-se către ele, Isus le-a spus: "Fiice ale Ierusalimului, nu mă plângeți pe mine, ci mai degrabă plângeți-vă pe voi și pe copiii voștri" (Lc 23,27-28).

Eu și fratele meu ne-am jucat toată după-amiaza cu jocuri video. Când a venit seară, mama ne-a întrebat dacă ne-am făcut temele. Amândoi am răspuns: "Desigur, mamă". Eu am mers imediat în cameră și am început să le fac, în timp ce fratele meu se uita la televizor de pe canapea.

Ziua următoare el n-a mers la școală, prefăcându-se că îl doare teribil burta.

Întorcându-mă acasă, am mers în camera sa și am vorbit despre ce s-a întâmplat: am greșit când am mințit-o pe mama și el când s-a prefăcut că îl doare burta.

I-am propus să facem imediat temele, astfel l-am ajutat să le recupereze pe cele din ziua anterioară. După ce am terminat, am petrecut restul după-amiezii jucându-ne.

A corecta un frate este un gest dificil, dar necesar, cere curaj, simplitate și delicatețe.

Rugăciunea copiilor
Isuse, care ai umplut inima noastră cu dulceață și sensibilitate, fă-ne capabili să-i păzim pe frații noștri mai mici.

Să ne rugăm.
Doamne, Tată bun,
fă-ne martori credibili ai milostivirii tale;
fă ca vorbele noastre și faptele noastre
să fie mereu un semn sincer și gratuit de caritate
față de fiecare frate.
Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Stațiunea a IX-a
Isus cade a treia oară

[Isus a spus:] Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult. Cine își iubește viața o va pierde; cine își urăște viața în lumea aceasta o păstrează pentru viața veșnică (In 12,24-25).

În ultimul an cu familia n-am putut să-i vizităm pe bunici; părinții mei spun că este periculos, am putea să ne îmbolnăvim de covid. Îmi lipsesc!

Așa cum îmi lipsesc prietenele de la volei și scoutiștii.

Adesea mă simt singură.

Și școala este închisă, înainte mergeam la școală fără plăcere, însă acum aș vrea numai să mă întorc în clasă pentru a-i revedea pe colegi și pe învățătoare.

Tristețea singurătății devine uneori insuportabilă, ne simțim "abandonați" de toți, incapabili să mai zâmbim. Asemenea lui Isus suntem doborâți la pământ.

Rugăciunea copiilor
Isuse, lumină veșnică, strălucește, te rog, atunci când mă pierd în gândurile mai întunecate îndepărtându-mă de tine.

Să ne rugăm.
Doamne, care ai urcat pe Calvar ca miel de jertfă,
luminează-ne în această noapte întunecată,
pentru ca să nu ne rătăcim în această perioadă dificilă.
Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Stațiunea a X-a
Isus este despuiat de haine

[Soldații] l-au răstignit și, împărțind hainele lui, au aruncat zarurile pentru ele, care ce să ia. Aceasta ca să se împlinească Scriptura: Au împărțit între ei hainele mele și pentru tunica mea au aruncat zaruri (Mc 15,24; In 19,24b).

De la etajera din camera mea se arătau foarte multe păpuși, fiecare diferită. La fiecare aniversare primeam cadou una nouă și eram foarte atașată de toate prietenele mele mici.

Duminică, în timpul anunțurilor de la sfârșitul Liturghiei, parohul a vorbit despre o colectă de jucării pentru copiii refugiați din Kosovo.

Întorcându-mă acasă, priveam păpușile mele și mă gândeam: "Îmi sunt de folos cu adevărat?"

Cu tristețe am ales câteva, cele mai vechi, cele de care eram mai puțin atașată. Am pregătit cutia pentru a o duce la biserică duminica următoare.

Însă seara, aveam senzația că nu am făcut suficient. Înainte de a merge la culcare, cutia era plină cu păpuși și etajera era goală.

A renunța la ceea ce este superfluu ușurează sufletul și ne eliberează de egoisme.

A dărui ne face mai fericiți decât a primi.

Rugăciunea copiilor
Isuse, veghează asupra inimii mele, fă-o liberă de sclavia bunurilor materiale. Ajută-mă să dăruiesc nu numai ceea ce este superfluu, ci și ceva ce este necesar.

Să ne rugăm.
Doamne, Tată bun, umple distanțele noastre,
fă-ne generoși în împărtășirea cu frații
a darurilor providenței tale.
Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Stațiunea a XI-a
Isus este răstignit pe cruce

Poporul stătea și privea, iar conducătorii își băteau joc de el, spunând: "Pe alții i-a salvat, să se salveze pe sine, dacă el este Cristos al lui Dumnezeu, alesul". Și soldații îl luau în râs, când se apropiau de el, și-i aduceau oțet, spunând: "Dacă tu ești regele iudeilor, salvează-te pe tine însuți" (Lc 23,35-37).

În ziua de Crăciun, împreună cu scoutiștii am mers la Roma, la Surorile Misionare ale Carității, pentru a distribui prânzul celor nevoiași, renunțând la ziua de sărbătoare în familie.

La plecare, în tren, mă gândeam la toate lucrurile pe care le voi pierde: pălărioarele făcute manual de bunica Maria, tombola, panettone (cozonacul), cadourile puse în fața șemineului...

Întorcându-mă, mă gândeam la fețele persoanelor pe care le-am servit, la zâmbetele lor și la istoriile lor... Gândul că am dus acelor persoane un moment de seninătate a făcut acel Crăciun de neuitat.

A ne oferi pe noi înșine și propria slujire cu iubire este învățătura pe care ne-o dă Isus pe cruce.

Rugăciunea copiilor
Isuse, eliberează-ne de orgoliul nostru și de prejudecățile noastre, fă ca inima noastră să fie deschisă pentru ceilalți.

Să ne rugăm.
Doamne, dă-ne harul
să nu rămânem pironiți în păcatele noastre,
ci ajută-ne să vedem în fiecare slăbiciune a noastră
o nouă posibilitate
pentru a face să transpară puterea crucii tale,
care dă viață și speranță.
Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Stațiunea a XII-a
Isus moare pe cruce

Era cam pe la ora a șasea și s-a făcut întuneric pe tot pământul până la ora a noua. Soarele s-a întunecat. Catapeteasma templului s-a sfâșiat la mijloc. Isus a strigat cu glas puternic: "Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu". Și spunând aceasta, și-a dat duhul (Lc 23,44-46).

În urmă cu puțin timp, după ce am tratat tema în clasă, am scris o lucrare despre copiii care sunt victime ale mafiei. Mă întreb: cum se pot săvârși acțiuni așa de teribile? Este corect a ierta aceste lucruri? Și eu aș fi în măsură să fac asta?

Isus, murind pe cruce, a dăruit tuturor mântuirea. Nu a venit pentru a-i chema pe cei drepți, ci pe păcătoșii care au umilința și curajul de a se converti.

Rugăciunea copiilor
Isuse, dă-ne forța de a ierta, tu care ai spus: "Va fi bucurie mai mare în cer pentru un păcătos convertit, decât pentru nouăzeci și nouă de drepți care nu au nevoie de convertire".

Să ne rugăm.
Doamne Isuse,
care ai murit pe cruce pentru noi,
primește viața noastră
care se unește cu a ta
ca ofrandă perenă și definitivă.
Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

Stațiunea a XIII-a
Isus este coborât de pe cruce

Când s-a făcut seară, a venit un om bogat din Arimateea, al cărui nume era Iosif, care era și el discipol al lui Isus. Acesta, apropiindu-se, i-a cerut lui Pilat trupul lui Isus. Atunci Pilat a poruncit să-i fie dat (Mt 27,57-58).

Din ambulanță au coborât oameni care semănau cu astronauții, acoperiți de combinezoane, mănuși, măști și vizieră, și l-au dus pe bunicul care de câteva zile respira greu.

A fost ultima dată când l-am văzut pe bunicul, a murit după câteva zile în spital, îmi imaginez suferind și din cauza singurătății.

N-am putut să fiu lângă el fizic, să-i spun adio și să-i fiu fiu mângâiere.

M-am rugat pentru el în fiecare zi, astfel am putut să-l însoțesc în această ultimă călătorie pământească a sa.

Rugăciunea copiilor
Îți mulțumim, Isuse, pentru că ne-ai dăruit cu moartea ta pe cruce forța speranței.

Să ne rugăm.
O, Doamne, Tată bun,
dăruiește-ne să te simțim aproape
ca prezență mângâietoare și reconciliatoare,
până în momentul în care, printr-un dar al providenței tale,
ne vei chema să fim una cu tine.
Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Stațiunea a XIV-a
Isus este înmormântat

Iosif, luând trupul lui Isus, l-a înfășurat într-un giulgiu curat și l-a pus în mormântul său nou, pe care îl săpase în stâncă. După ce a rostogolit o piatră mare la intrarea mormântului, a plecat (Mt 27,59-60).

Dragă Isuse, mă numesc Sara, am doisprezece ani și vreau să-ți mulțumesc pentru că astăzi m-ai învățat să fac binele în numele iubirii tale. M-ai învățat să depășesc orice suferință încredințându-mă ție; să-l iubesc pe celălalt ca frate al meu; să cad și să mă ridic; să-i slujesc pe ceilalți; să mă eliberez de prejudecăți; să recunosc esențialul și mai ales să unesc în fiecare zi viața mea cu a ta. Astăzi, grație gestului tău de iubire infinită, știu că moartea nu este sfârșitul a toate.

Rugăciunea copiilor
Isuse, ajută-ne să nu întrerupem rugăciunile noastre atunci când simțim inima grea în fața pietrei de la mormântul tău.

Să ne rugăm.
O, Doamne, Tată bun,
atunci când parcursul vieții ne arată istorii dificile,
dăruiește-ne speranța Paștelui,
trecere de la moarte la înviere.
Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Rugăciune finală

Doamne, Tată bun, am comemorat și anul acesta Via Crucis a Fiului tău Isus și am făcut aceasta cu glasurile și rugăciunile copiilor, pe care tu însuți i-ai indicat ca exemplu pentru a intra în împărăția ta.

Ajută-ne să devenim ca ei, mici, nevoiași de toate, deschiși la viață. Fă să redobândim curăția privirii și a inimii.

Îți cerem să binecuvântezi și să ocrotești fiecare copil din lume, pentru ca să poată crește în vârstă, înțelepciune și har, pentru a cunoaște și a urma proiectul de bine pe care tu l-ai gândit pentru fiecare.

Binecuvântează și pe părinți și pe cei care colaborează cu ei în educarea acestor copii ai tăi, pentru ca să se simtă mereu uniți cu tine în a dărui viață și iubire.

Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1127.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat