Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A vedea sau a nu vedea?

Publicăm în continuare textul prefeței scrise de Papa Francisc la documentul "Orientări pastorale despre evacuații climatici".

Orientări pastorale despre evacuații climatici sunt un document, publicat sub formă de broșură, care conține fapte, interpretări, politici și propuneri relevante cu privire la fenomenul evacuaților climatici. Pentru a începe, propun să reluăm vestita frază pronunțată de Hamlet, "a fi sau a nu fi", și s-o transformăm în "a vedea sau a nu vedea, aceasta este problema!". De fapt, totul începe de la vederea noastră, da, de la a mea și de la a ta.

Suntem scufundați de știri și imagini referitoare la populații întregi dezrădăcinate din propriul pământ, ca urmare a dezastrelor naturale cauzate de climă, și constrânse să migreze. Totuși, efectul pe care aceste istorii au asupra noastră și asupra modului în care răspundem la ele - dacă provoacă în noi răspunsuri fugare sau detonează ceva mai profund, dacă ni se par îndepărtate sau le simțim apropiate - depinde de noi; adică depinde de noi să ne străduim să vedem suferințele pe care le comportă fiecare istorie, pentru "a conștientiza cu durere, a îndrăzni să transformăm în suferință personală ceea ce se întâmplă [...] și astfel a recunoaște care este contribuția pe care o poate aduce fiecare" (Laudato si', 19).

Faptul că persoanele sunt constrânse să migreze pentru că ambientul în care trăiesc nu mai poate fi locuit ni s-ar putea părea un proces natural, ceva inevitabil. Și totuși, deteriorarea climei este foarte des rezultatul unor alegeri greșite și al activităților distructive, rodul egoismului și abandonării, care pun omenirea în conflict cu creația, casa noastră comună.

Spre deosebire de pandemia de Covid-19 - abătută asupra noastră pe neașteptate, fără nicio prevestire, și aproape peste tot, cu un impact aproape simultan asupra vieții noastre a tuturor -, criza climatică a început cu revoluția industrială. Mult timp, această criză s-a dezvoltat atât de lent încât a rămas imperceptibilă pentru toți, cu excepția câtorva persoane foarte puține deosebit de clarvăzătoare. Și acum, repercusiunile sale se manifestă în manieră neomogenă: schimbarea climatică interesează întreaga lume, însă dificultățile mai mari se referă la cei care au contribuit mai puțin la determinarea schimbării climatice.

Și totuși, ca pentru criza de Covid-19, din cauza crizei climatice, numărul enorm de evacuați este în creștere continuă și devine rapid o mare urgență a epocii noastre, așa cum putem vedea în fiecare seară la televizor, și asta cere răspunsuri globale.

Îmi vin în minte, aici, cuvintele rostite de Domnul prin gura profetului Isaia, care, coborâte în realitatea noastră, se revelează deosebit de semnificative și pentru noi, răsunând mai mult sau mai puțin așa: Hai, veniți să discutăm! Dacă sunteți gata să ascultați, mai putem avea un mare viitor. Însă, dacă refuzați să ascultați și să acționați, veți fi devorați de căldură și de poluare, de secetă aici și de ridicarea apelor acolo (cf. Is 1,18-20).

Când privim, ce vedem? Mulți sunt "devorați" de condiții care fac imposibilă supraviețuirea. Constrânși să abandoneze oboare și coaste, case și sate, fug în grabă ducând cu ei numai puține amintiri și averi, fragmente din cultura lor și din tradiția lor. Pleacă plini de speranță, cu intenția de a reîncepe propria viață într-un loc sigur. Însă, de multe ori, ajung în medii interlope supraaglomerate periculos sau în lagăre improvizate, așteptând destinul lor.

Cei care sunt constrânși să se îndepărteze de propriile locuințe din cauza crizei climatice au nevoie să fie primiți, protejați, promovați și integrați. Ei au dorința de a reîncepe, însă trebuie să li se dea posibilitatea de a face asta și a-i ajuta pentru ca să poată construi un nou viitor pentru copiii lor. A primi, a proteja, a promova și a integra, toate sunt verbe care corespund unor acțiuni adecvate. Așadar, să dăm la o parte unul câte unul acei bolovani care blochează drumul celor evacuați, ceea ce îi reprimă și îi marginalizează, care îi împiedică să lucreze și să meargă la școală, ceea ce îi face invizibili și le neagă demnitatea.

Orientări pastorale despre evacuații climatici ne invită să lărgim modul cu care privim la această dramă din timpurile noastre. Ne stimulează să vedem tragedia dezrădăcinării prelungite care îi face pe frații noștri și pe surorile noastre, an după an, să strige: "Nu putem să ne întoarcem înapoi și nu putem reîncepe de la capăt". Ne invită să conștientizăm indiferența societății și a guvernelor în fața acestei tragedii. Ne cer să vedem și să ne preocupăm. Invită Biserica și pe toți să acționeze împreună și ne arată cum este posibil să facem asta.

Aceasta este lucrarea pe care Domnul ne-o cere acum, și în ea este o bucurie imensă. Nu vom ieși din crize ca aceea a climei sau a lui Covid-19 închizându-ne în individualism, ci numai "stând împreună", prin întâlnire, dialog și cooperare. Iată pentru ce sunt deosebit de bucuros că au fost elaborate aceste Orientări pastorale despre evacuații climatici în cadrul Dicasterului pentru Slujirea Umană Integrală, împreună cu Secțiunea Migranți și Refugiați și cu Sectorul Ecologie Integrală. Această cooperare este în sine un semn al căii care trebuie urmate.

A vedea sau a nu vedea este interogativul care ne face să răspundem, lucrând împreună. Aceste pagini ne arată ce anume este nevoie și ce trebuie să facem, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 30 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 535.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat