Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dieceza de Iași: Campanie umanitară "Lumina lui Cristos, speranță și pentru Yemen"

Dieceza de Iași, atentă fiind la situația internațională, își propune în perioada pascală să dea dovadă de solidaritate nu numai față de misiunile proprii, cum ar fi Kenya, Coasta de Fildeș și Panama, ci și față de alte țări aflate în dificultate, cum ar fi Yemen, Siria, Venezuela și alte țări sărace din lume ce se confruntă cu situații grave de război și migrație.

Atenția se îndreaptă anul acesta spre condițiile grele de supraviețuire ale oamenilor din Yemen. Această țară s-a afundat într-un continuu și sângeros război civil care a generat sărăcie, foamete și foarte multe victime. Populația țării se ridică la un număr de aproximativ de 28 de milioane de locuitori care nu au acces nici măcar la serviciile de bază, cum ar fi hrana, apa potabilă și îngrijirea medicală. Printre statisticile îngrijorătoare cu privire la Yemen se numără și un studiu realizat de comunitatea internațională care arată că la fiecare 10 minute un copil moare din cauza lipsei de hrană și din cauza războiului.

După mai multe încercări de a identifica posibile modalități de a-i ajuta pe oamenii sărmani din această țară, s-a ajuns la concluzia că doar câteva organizații internaționale au permisiunea statului yemenit de a desfășura activități umanitare acolo. Printre aceste organizații se numără și Asociația Caritas Polonia, cu care s-a luat deja legătura și care și-a arătat disponibilitatea de a colabora.

Din partea Diecezei de Iași, proiectul este susținut de Episcopia Romano-Catolică, Centrul Misionar Diecezan, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași și Oficiul pentru Pastorația Migranților și Refugiaților.

Titlul proiectului
"Lumina lui Cristos, speranță și pentru Yemen"

Perioada de desfășurare
Inițiere: 28 martie 2021, Duminica Floriilor;
Finalizare: 23 mai 2021, Coborârea Duhului Sfânt.

Desfășurarea campaniei

Sărbătorile pascale se apropie și, de Paști, așa cum se obișnuiește, credincioșii Diecezei de Iași vor lua lumina învierii de la lumânarea pascală și o vor duce la casele lor sau la cineva drag. Pentru că speranța, lumina și bucuria învierii sunt realități care trebuie împărtășite cu toți oamenii, creștinii au făcut o tradiție din a purta pe stradă, acasă, la prieteni sau la cineva drag, o lumânare ce a fost aprinsă la biserică în noaptea de Înviere.

Proiectul presupune achiziționarea în scop caritabil, de către parohii și de către credincioși, a acestor lumânări. Așadar, achiziționarea unei astfel de lumânări, care este semnul speranței în înviere, se poate transforma într-un gest de speranță și solidaritate al credincioșilor din Dieceza de Iași, față de alți oameni aflați în suferință în alte părți ale lumii, în cazul de față, anul acesta, pentru cei din Yemen.

Achiziționarea de lumânări și mai ales sensibilizarea credincioșilor cu privire la situația din Yemen poate aduce după sine alte forme de solidaritate, printre care și donațiile directe. Există speranța ca atât credincioșii Diecezei de Iași, cât și opinia publică, sensibilizată fiind de situația din Yemen, să se mobilizeze în a susține acest proiect umanitar care oferă servicii medicale, hrană și apă regiunii Aden din Yemen.?

Proiectul umanitar

Fondurile adunate vor ajunge în Yemen prin intermediul Asociației Caritas Polonia care desfășoară activități umanitare acolo din anul 2019. În cei doi ani de activitate a oferit servicii medicale într-o unitate "Health Facility". Această unitate medicală se află în satul Imran, la vest de orașul Aden, și deservește atât populația yemenită locală, cât și persoanele strămutate intern sau migranții din Cornul Africii.

Anul acesta Caritas Polonia va implementa și proiectul Apel de urgență pentru Yemen, un proiect promovat în toată rețeaua Caritas Internationalis. Proiectul are două direcții complementare de activitate umanitară:

1. Sprijinirea unităților medicale din regiunea Aden:

În 2021 vor fi sprijinite patru unități medicale, inclusiv unitatea din Imran. Aceste unități vor oferi servicii medicale populației, vor asigura prezența personalului medical, vor oferi medicamente și alte lucruri necesare pentru viață. Scopul principal, așadar, este reducerea mortalității și îmbunătățirea condițiilor generale de sănătate ale populației afectate de război. Se estimează că proiectul va ajuta aproximativ 34.000 de persoane.

2. Acces la hrană și serviciile de bază:

Va fi implementată o activitate umanitară ce își propune să faciliteze accesul oamenilor la hrană și serviciile de bază și să îmbunătățească starea nutrițională a celor mai vulnerabile persoane din regiunile Taizz și Lahij. Se estimează că proiectul va ajuta aproximativ 47.000 de persoane.

Tot în 2021, Caritas Polonia își propune să înființeze o nouă unitate medicală, similară celei Imran. Acest lucru vine după feedbackul pozitiv din partea organelor și birourilor guvernamentale yemenite. Proiectul unei noi unități medicale este în faza de planificare și se preconizează că va fi implementat în cel mult două luni de zile.

Cum putem ajuta?

Toți cei care doresc să sprijine proiectele din Yemen pot lua legătura direct cu:

- Centrul Misionar Diecezan de Iași sau Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași

(datele de contact și conturile vor fi publicate în finalul articolului)

Cei care optează să facă depuneri directe în cont sunt rugați să specifice în descrierea transferului "YEMEN" (țara de destinație a proiectului).

Pr. Florin-Petru Sescu

*

Invitație la rugăciune

Preoții Diecezei de Iași, împreună cu credincioșii, sunt invitați să rostească rugăciunea de mai jos într-una din duminicile Timpului Pascal.

Rugăciune: Dumnezeule, dătător de viață,
ajută-ne să auzim strigătul oamenilor sărmani din Yemen,
al mamelor care strigă pentru medicamentele și alimentele necesare copiilor lor,
al părinților îndurerați de moartea copiilor din cauza lipsei de hrană,
al celor care au renunțat până și la speranță din cauza lipsei de medicamente.
Ascultă, Doamne, rugăciunea noastră și dă-le speranță,
oferă-le o șansă la schimbare și pace.
În marea ta milostivire, dărâmă dorința de putere a celor ce au adus această țară în haos,
înmoaie inimile împietrite ale celor care o conduc,
schimbă mințile întunecate și deschide urechile ce nu vor să mai asculte strigătul celor sărmani.
Ajută-i, Doamne, pe oamenii din Yemen să regăsească drumul spre dreptate și pace.
Ajută-i să aibă șansa la o viață nouă, o viață mai bună, căci ea e sfântă.
Ajută-i, Doamne, dă-le curaj, dă-le putere. Amin. ("Tatăl nostru"...)

*

Date de contact și conturi

Centrul Misionar Diecezan (Cod fiscal: 13101848)
Str. Primăverii, nr. 17; 611129-Roman, jud. Neamț
Tel.: 0233.744.491; 0757.261.271;
Email: centrulmisionar@gmail.com; Web: www.cmdiasi.ro
Cont - BCR sucursala Roman (SWIFT: RNCBROBU; BIC: RNCB)
Ron - RO02 RNCB 0198 0033 2602 0001
Euro - RO72 RNCB 0198 0033 2602 0002

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași (Cod fiscal: 4488681)
Str. Sărărie nr. 134; Iași - România
Tel.: 0232.210.085; fax: 0232.217.998
E-mail: contact@caritas-iasi.ro; Web: www.caritas-iasi.ro
Cont BRD sucursala Iași
Ron: RO36 BRDE 240SV0 811 911 2400
Euro: RO94 BRDE 240SV0 688 896 2400


 

lecturi: 1566.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat