Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Celebrarea solemnității Sfântului Iosif și a jubileului de 125 de la înființarea Provinciei franciscane conventuale din România

Vineri, 19 martie 2021, în solemnitatea Sfântului Iosif, patronul Bisericii și al Provinciei franciscane, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a fost celebrat jubileul de mulțumire cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei "Sfântul Iosif - Soțul Preasfintei Fecioare Maria" din România, odată cu emiterea decretului Congregației "De Propaganda Fide", la 26 iulie 1895. Înființarea Provinciei franciscane în România era o încununare a activității misionare a franciscanilor pe meleagurile Moldovei după mai bine de 600 de ani.

Pentru a marca acest eveniment, la ora 9.00, în Aula Magna "Petru Albert" a avut loc un moment evocativ. Manifestarea culturală a început cu salutul prof. univ. dr. pr. Maximilian Pal, OFMConv., rector nou ales al Institutului Teologic Franciscan, care a salutat pe cei prezenți, după care a urmat salutul ministrului provincial, pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., care a salutat inițiativa institutului și a evidențiat grija Sfântului Iosif pentru Provincie în toți cei 125 de ani de la înființare.

Conferința lect. univ. dr. pr. Sebastian Diacu, OFMConv., intitulată: "Școala franciscană din Moldova", a evidențiat marele devotament și grija fraților pentru educația tinerilor din Moldova. Astfel, au fost menționate câteva școli și seminarii din Moldova pe care frații le-au deschis în vederea educării și formării pentru viața religioasă a tinerilor dornici să îmbrățișeze idealul de viață al Sfântului Francisc. Prin aceasta, frații au dovedit că au avut mereu la suflet formarea poporului creștin în spiritul evangheliei, chiar și atunci când au trecut prin grele încercări. Un moment semnificativ după anul 1990 l-a constituit redeschiderea școlii pre-teologice din Nisiporești de către pr. Petru Albert, OFMConv., și mai apoi transferarea acesteia în noile structuri construite la Roman, în care s-au format mai multe generații de elevi, seminariști și viitori frați și preoți. Prelegerea s-a încheiat cu prezentarea câtorva imagini din perioada primilor ani ai redeschiderii Provinciei.

A urmat celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată pe ministrul provincial. La începutul acesteia, pr. Alexandru Olaru, OFMConv., guardian al Conventului "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, a salutat prezența tuturor participanților la acest moment jubiliar, prin participarea la Sfânta Liturghie, începând cu prezența ministrului provincial și a guvernului său, a preoților oaspeți, dar și a persoanelor consacrate, a seminariștilor și tuturor credincioșilor prezenți. La celebrare au participat numeroși preoți din Provincia noastră, dar și credincioși.

În cadrul omiliei fr. Emilian Dumea, OFMConv., vicar provincial, a vorbit despre exemplul Sfântului Iosif ca mijlocitor, ca tată care are grijă de familia sa și ca un model pentru toți preoții, persoanele consacrate, dar și pentru familiile de astăzi. "În aceste timpuri destul de complicate, îmi revine în gând apropierea dintre Iosif din Nazaret și patriarhul Iosif din Vechiul Testament, ajuns mare vizir în Egipt la curtea faraonului. Ne spune Cartea Genezei că, în timpul foametei care bântuia întreaga regiune și locuitorii Egiptului au început să ducă lipsă de pâine, faraonul le-a spus supușilor să se ducă la Iosif: «Ite ad Ioseph! Mergeți la Iosif!» Același îndemn îl primim și noi, astăzi, la un an de la instalarea acestei pandemii care a atras cu sine și alte neajunsuri: «Ite ad Ioseph! Mergeți la Iosif!» La invitația «Mergeți la Iosif», răspundem cu rugăciunea noastră către patronul Bisericii Universale: «La tine alergăm, fericite Iosife, în necazul nostru și plini de încredere cerem ocrotirea ta»".

La sfârșitul celebrării, pr. Sebastian Bilboc, decan de Roman, a transmis salutul PS Iosif Păuleț, tuturor fraților, precum și mulțumirea păstorului de Iași și a sa personală, pentru frumoasa colaborare și toată slujirea fraților franciscani în Dieceza de Iași și în Decanatul de Roman. Părintele provincial a transmis, la rândul său, salutul întregii Provincii adresat Preasfințitului Iosif împreună cu urările de sănătate și bine cu ocazia aniversării zilei onomastice.

Evenimentul aniversar a reușit să readucă în atenția tuturor participanților însemnătatea spirituală a Sfântului Iosif, precum și exemplul demn de urmat al atâtor frați minori conventuali care au scris pagini nemuritoare de istorie în cadrul Bisericii locale de Iași.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a făcut părtași ai acestui moment istoric și pentru că, prin mijlocirea și ocrotirea Sfântului Iosif, patronul Bisericii Universale, continuă să conducă istoria și viața noastră, și-l rugăm să rămână pe veci sprijin și ocrotitor, așa cum a fost pentru Fiul lui Dumnezeu și Preacurata sa Mamă, Maria.

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Roman: Celebrarea solemnității Sfântului Iosif și a jubileului de 125 de la înființarea Provinciei franciscane conventuale din România


 

lecturi: 662.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat