Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zilele Seminarului

Între 19 și 21 martie 2021, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a organizat "Zilele Seminarului" cu tema "Unul este Tatăl vostru, iar voi toți sunteți frați" (cf. Mt 23,8-9). Acestea au fost un moment de discernământ vocațional prin care unui număr de 23 de tineri li s-a oferit prilejul de a-și pune întrebări cu privire la chemarea pe care le-o adresează Dumnezeu.

În cadrul acestor trei zile pe care aceștia le-au petrecut în mijlocul comunității seminarului au avut parte de momente de întâlnire cu Dumnezeu și cu familia seminarului. Printre aceste momente se numără în special momentele de rugăciune prin care s-au prezentat în fața Celui care cheamă unindu-se într-un glas cu cei care deja cultivă sămânța vocației, seminariștii.

Câteva impresii ale unora dintre participanți:

  • "Această experiență pe care am avut-o la Institutul Teologic «Sfântul Iosif» din Iași m-a impresionat. A fost o experiență care m-a ajutat să conștientizez ce vrea Dumnezeu de la mine. M-am bucurat de revederea cu colegii noștri mai mari, am descoperit aici un climat de comuniune deosebit atât cu Dumnezeu, cât și cu aproapele. Mulțumesc tuturor celor care au organizat aceste «zile ale Seminarului» și Dumnezeu să vă binecuvânteze" (Claudiu Ciasăr - Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău)

  • "Eu m-am simțit foarte bine în seminar. Mi-au plăcut jocurile, momentele de bucurii, momentele la masă, sceneta organizată de seminariști, cântecele la orgă. Viața în seminar este destul de plăcută. Seminariștii s-au purtat ca niște adevărați frați. Visul meu este ca, într-o bună zi, să ajung preot" (Alin-Mădălin Tamaș - Talpa).

  • "La finalul acestor zile, am rămas plăcut surprins de decursul activităților, de sentimentul de fraternitate care ne-a înconjurat, de amabilitatea preoților și de modul tuturor de a interacționa cu noi. Am primit răspunsul la întrebările pe care le aveam cu privire la seminar. Am trăit momente frumoase împreună cu seminariștii, care au fost îngăduitori și răbdători cu noi. Mulțumesc tuturor pentru zilele petrecute aici" (Cosmin Olariu - Lilieci).

  • "Pentru mine zilele seminarului au însemnat o meditație mai amănunțită asupra vocației pe care Dumnezeu o acorda fiecăruia dintre noi, aceea de a iubi pe aproapele si a fi sfinți. Tema din acest an «Unul este Tatăl vostru, iar voi toți sunteți frați» mi s-a părut foarte potrivită, deoarece m-am simțit ca într-o familie în seminar, toată lumea fiind disponibilă și dornică să te ajute, asculte și îndrume.

  • Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult a fost respectul acordat momentelor de comuniune și rugăciune, Calea crucii și, mai ales, Sfânta Liturghie. Solemnitatea acestor momente s-a simțit pe deplin, fiind acompaniată și de cor. A fost o experiența foarte frumoasă care m-a ajutat în discernerea vocației și care m-a apropiat și mai mult de Dumnezeu" (Marian-Tarciziu Dimișcă, Parohia "Isus, Bunul Păstor" Roman).

  • "Pot spune cu mare bucurie că în aceste trei zile ale campusului vocațional l-am întâlnit pe Dumnezeu prin preoții și seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași. Intenția pentru care am participat la aceste zile trăite în seminar a fost de a cunoaște și de a experimenta viața pe care tinerii seminariști o trăiesc în fiecare zi alături de Dumnezeu. În această casă de formare am sesizat care este puterea ce îi ajută atât de mult pe viitorii preoți în drumul de formare: «Iar voi toți sunteți frați». Forța comuniunii, o legătură deosebită ce consolidează nu doar o relație de prietenie, ci formează o familie în jurul tatălui. Așadar, pentru formarea sacerdotală o principală piatră de temelie și caracteristică este comuniunea în jurul lui Dumnezeu" (Antonius P. Dominik)

  • "«Seminția lui va dăinui din generație în generație». Aceste trei zile au fost scurte, dar cu multe haruri. A fost o experiență plăcută. Am întâlnit persoane minunate care sunt exemple de urmat. Rugăciunea a fost baza acestor trei zile care m-au făcut să meditez mai mult. Vreau să mulțumesc pentru tot. A fost o experiență minunată. «Eu v-am ales din oameni simpli buni»" (Ionuț Ferariu - Șcheia).

Marius Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-21 martie: Iași: Zilele Seminarului

* * *

Calea crucii pentru vocații la ITRC Iași:


 

lecturi: 930.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat