Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Misiuni populare cu referință la familie și la speranța creștină

Între 18 și 21 martie 2021, la invitația părintelui paroh, Aurel Iștoc, în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Rădăuți au avut loc misiuni populare care au avut ca temă familia și speranța creștină.

Pentru comunitatea noastră, mai ales în acest an atât de încercat, organizarea acestor zile a fost o mare binecuvântare.

Familia este semn de speranță. Soții care se iubesc respectându-se reciproc, sunt speranța Bisericii.

Părintele predicator, Felician Tiba, coordonator diecezan al pastorației familiei, a abordat patru teme majore, împărțite pe cele patru zile.

Tema primei zile a fost "A fi om, o vocație, nu o alegere". Pentru a întemeia o familie, spunea părintele, este necesar ca tânărul și tânăra care urmează să se căsătorească să fie bine pregătiți pentru acest pas, să-i cunoască valoarea și implicațiile care decurg. Familia nu înseamnă doar "la bine", ci "și la greu", de aceea, nu doar în calitate de oameni, ci și de creștini, cei doi soți sunt oferiți unul celuilalt, tocmai ca să facă față acestor provocări: să se bucure la bine și să facă față dificultăților.

Soții trebuie să înțeleagă că sunt egali în demnitate și totuși diferiți din multe puncte de vedere. Diferențele au rolul de a-i apropia, nu de a-i pune în competiție, a subliniat părintele Felician.

"Sfântul Iosif și familia" a fost cea de-a doua temă abordată. Prudența și înțelepciunea Sfântului Iosif ar trebui să fie un bun exemplu pentru om în general, spunea părintele Felician.

În cea de-a treia zi, la tema "Cristos și familia", reflectând la suferințele lui Cristos, părintele a făcut o analogie între stațiunile Căii sfintei cruci și etapele vieții noastre, de la momentul conceperii noastre, până la plecarea în casa Tatălui. Prin căderile lui Isus de pe drumul crucii, Isus și-a asumat toate căderile noastre. Simon din Cirene este modelul bărbatului care, cu fermitate, înțelepciune și putere, este chemat să facă partea grea a vieții, iar Veronica, care îi șterge fața lui Isus cu năframa ei, prin gestul pe care îl face, vorbește tuturor femeilor despre chemarea lor de a fi sensibile la tot ceea ce ține de viață și de suferință.

"Familia și logica bobului de grâu", ultima temă abordată, a fost în strânsă legătură cu evanghelia celei de-a cincea duminici din Postul Mare. Oamenii de astăzi, asemenea "grecilor" din evanghelie, vor să-l vadă astăzi pe Isus în familie. Vor să-l vadă în iubirea dintre soți, în dăruirea lor reciprocă, în deschiderea spre viață și spre comuniune, în capacitatea lor de a se sluji reciproc.

Au fost binevenite aceste reflecții despre familie, despre importanța vieții de familie. În zilele noastre suntem martorii unui asalt fără precedent asupra valorilor familiei. Ni se propun modele nefirești, lipsite de rolul fundamental al unei familii: acela de aduce pe lume viață! Aceste modele sunt sterile în esența lor, egoiste, care nu-i plac lui Dumnezeu. Pentru noi, creștinii, Sfânta Familie este modelul, reprezintă tot ceea ce vrea Dumnezeu de la noi.

Multe mulțumiri părintelui predicator pentru simplitate, curaj și dăruire în temele propuse. Ne-a creionat căile de urmat pentru o mai bună viață de familie.

Mulțumim, de asemenea, părintelui Ciprian Antălucă, decan de Bucovina, care ne-a onorat cu prezența la încheierea zilelor familiei și speranței creștine, transmițându-ne și salutul Preasfințitului Iosif Păuleț.

Mulțumiri părintelui paroh, Aurel Iștoc, și părintelui vicar, Pavel Mărtinaș, pentru buna organizare a acestor zile de har, dar mai ales comunității din Rădăuți care a participat în număr destul de consistent la acest eveniment de neratat.

Ioan Șmid

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 18-21 martie: Rădăuți: Misiuni populare cu referință la familie și la speranța creștină

- 18-21 martie: Rădăuți: Misiuni populare. Foto: Ioan Șmid

* * *

Înregistrări video ale predicilor:

  • Predica din ziua I:

  • Predica din ziua a II-a: "Sfântul Iosif și familia":

  • Predica din ziua a III-a: "Cristos și familia":

  • Predica din ziua a IV-a: "Familia și logica bobului de grâu". Predica de la Sfânta Liturghie de la ora 9.00:

  • Liturghia de încheiere din ziua a IV-a: "Familia și logica bobului de grâu":


 

lecturi: 1310.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat