Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a Anului "Familia Amoris Laetitia" (18 martie 2021)

Joi, 18 martie 2021, la Sala de Presă a Sfântului Scaun a avut loc conferința de presă de prezentare a Anului "Familia Amoris Laetitia". Au intervenit: cardinalul Kevin J. Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață; prof. Gabriella Gambino, subsecretar al aceluiași Dicaster; și soții Valentina și Leonardo Nepi (Italia). Prezentăm în continuare intervențiile:

Intervenția cardinalului Kevin J. Farrell

Situația actuală de pandemie la nivel internațional creează în noi toți îngrijorare și suferință, însă pentru asta nu trebuie să ne paralizeze. Dimpotrivă, tocmai în acest timp deosebit de rătăcire, noi, creștinii, suntem chemați să fim martori de speranță. De fapt, aparține misiunii Bisericii să fie mereu vestitoare a veștii bune a evangheliei. Trebuie notat că exortația apostolică Amoris laetitia se deschide chiar cu aceste cuvinte: "Vestirea creștină care se referă la familie este cu adevărat o veste bună" (AL 1). De aceea, este deosebit de oportun să se dedice un întreg an pastoral familiei creștine, pentru că a prezenta lumii planul lui Dumnezeu despre familie este izvor de bucurie și de speranță; este cu adevărat o veste bună!

Sfântul Părinte a decis să convoace acest An special despre familie, care va începe mâine, 19 martie, în solemnitatea Sfântului Iosif și la a cincea aniversare a publicării lui Amoris laetitia. Ambele date sunt semnificative.

Înainte de toate, a fost providențial că Sfântul Părinte a dedicat acest an Sfântului Iosif, soț și tată, atât de iubit încât a fost ales de Dumnezeu pentru a se îngriji de Sfânta Familie. Ca și el, fiecare pereche de soți trebuie să se simtă iubită și aleasă de Dumnezeu pentru a da naștere, în trup și în spirit, la fii ai lui Dumnezeu Tatăl. Pandemia a avut consecințe foarte dureroase pentru milioane de persoane. Însă tocmai familia, deși lovită dur sub atâtea aspecte, a arătat încă o dată fața sa de "păzitoare a vieții", așa cum a fost Sfântul Iosif. Familia rămâne pentru totdeauna "păzitoare" a relațiilor noastre cele mai autentice și originare, acelea care se nasc în iubire și ne fac să ne maturizăm ca persoane.

După aceea, cei cinci ani de la publicarea lui Amoris laetitia reprezintă un stimulent pentru toată Biserica să reia în mână acest document important, rod al unui lung drum sinodal. Anul "Familia Amoris laetitia" este o oportunitate specială pentru a face să se coacă roadele acestui drum, nu numai în diferitele contexte sociale, ci în familiile înseși. Toate documentele ecleziale pun mereu o mare provocare: nu vorbesc aici despre compunerea lor - care poate să fie chiar complexă și laborioasă - mă refer la provocare și mai mare a receptării lor. Indicațiile Bisericii, după ce au fost publicate, trebuie cunoscute, primite - cu mintea și mai ales cu inima - și trebuie după aceea traduse în practică. Acest lucru este valabil și pentru Amoris laetitia. În acest An, avem oportunitatea de a prezenta mai bine, tuturor, bogăția exortației, care conține cuvinte de curaj, stimulare, reflecție, și în termeni mai ampli, conține sugestii pentru parcursuri pastorale chiar practice, pe care nu trebuie să le lăsăm să cadă în gol.

Familiile au nevoie de îngrijire pastorală, de dedicare. De fapt, în pastorația obișnuită, pentru multe probleme suntem încă la un stadiu inițial: ne gândim la însoțirea cuplurilor și a familiilor aflate în criză, la sprijinirea celui care a rămas singur, la familiile sărace, destrămate. Atâtea familii trebuie ajutate să descopere în suferințele vieții locul prezenței lui Cristos și a iubirii sale milostive. De aceea, acest An este o oportunitate de a ajunge la familii, pentru a le face să nu se simtă singure în fața dificultăților, pentru a merge cu ele, pentru a le asculta și pentru a întreprinde inițiative pastorale care să le ajute să cultive iubirea lor zilnică.

Știm bine că papa Francisc ne îndeamnă la o reînnoire pastorală. Și acest lucru este valabil și pentru pastorația familială.

Un prim aspect al acestei reînnoiri pastorale pe care aș vrea să-l subliniez este necesitatea unei colaborări mai mari. Și în domeniul pastorației familiale Biserica trebuie să învețe să împărtășească experiențele care în decursul anilor s-au arătat rodnice și au reușit să ducă vestea evangheliei în viața soților și a familiilor. Mult s-a făcut și se face deja pentru familii, nu se pornește de la zero. Toată această muncă și aceste experiențe ar putea să fie exemplu și inspirație pentru alții, însă încă sunt puțin cunoscute și împărtășite.

Un al doilea aspect al acestei reînnoiri pastorale este o schimbare de mentalitate. Mă refer la faptul că trebuie să trecem de la a ne gândi la familii ca simplu "obiect" al pastorației la a le gândi în schimb ca "subiect" al pastorației. Familiile sunt pline de potențialități și de daruri pentru întreaga societate și pentru Biserică și de aceea trebuie recunoscute și implicate activ ca protagoniste ale pastorației obișnuite a parohiilor și a diecezelor. Un aspect important al acestui protagonism al familiilor este exemplul lor viu. Adesea, ele se remarcă prin faptul că reprezintă o credință trăită, sunt o "cateheză vie". De fapt, există multe familii care trăiesc credința lor și vocația lor la căsătorie și la familie în mod exemplar. Și este foarte edificator a vedea cum nu capitulează și înfruntă dificultățile vieții cu bucurie profundă, acea bucurie care se află în "inima" sacramentului matrimonial și care alimentează toată existența soților și a persoanelor care trăiesc cu ele. Așadar, trebuie dat spațiu mai mare familiilor. Însăși viața lor este un mesaj de speranță pentru întreaga lume și mai ales pentru tineri, pentru că, așa cum reiese din multe sondaje în toate părțile lumii, dorința de a avea o familie proprie este și astăzi printre visele cele mai mari pe care tinerii doresc s-o realizeze.

Un al treilea aspect al acestei reînnoiri pastorale este formarea formatorilor. Suntem tot mai conștienți de faptul că trebuie promovată formarea tuturor celor care vor desfășura o lucrarea pastorală cu familiile: pornind de la viitorii păstori - încă din timpul seminarului - pentru a ajunge la laicii și la familiile care se vor dedica acestui apostolat. Formatorii trebuie să fie în măsură să arate familiilor cum harul care provine din sacramentul căsătoriei poate să răspundă la provocările vieții practice, nu în mod abstract, ci în circumstanțele concrete care se trăiesc în cadrul diferitelor culturi și zone geografice ale lumii.

Acest An "Familia Amoris laetitia" va avea nevoie desigur de păstori care să primească invitația papei cu generozitate și entuziasm. Păstori care, ca frați și părinți, să fie dispuși să ajute familiile, dar și să învețe de la ele. De fapt, există un har special care provine de la soți și de la familii: harul matrimonial. Adică harul de a trăi iubirea ca dăruire de sine pentru alții, făcând din această atitudine "motorul" care mișcă orice acțiune. Este harul găsirii propriei fericiri, făcând din viață un dar. Păstorii, stând cu familiile, intră mai profund în contact cu acest har special al căsătoriei și sunt îmbogățiți de el. Și atunci când slujirea sacerdotală este trăită în mod cu adevărat matrimonial devine și ea mai bucuroasă și mai rodnică din punct de vedere spiritual. Așadar, pentru păstori putem spune: este mult de "dat" pentru familii, dar și mai mult este de "primit" de la ele.

Așadar, să începem acest An încercând să avem față de familii atitudinea de paternitate pe care o învățăm de la Sfântul Iosif, o paternitate formată din primire, din tărie, din ascultare, din muncă. Și să încercăm în același timp să devenim tot mai mult o Biserică "mamă" pentru familii, care să fie duioasă și atentă față de nevoile lor, capabilă de ascultare, dar și curajoasă și mereu trainică în Duhul Sfânt.

Intervenția profesoarei Gabriella Gambino

Am primit un dar foarte frumos de la Sfântul Părinte. Cu adevărat Anul "Familia Amoris laetitia" a făcut Biserica să tresalte de bucurie. Ca soție și mamă, care ca toți trăiește trudele acestui timp în căsătorie și în familie, trebuie să vă mărturisesc că este emoționant de la locul meu de muncă să pot citi mail-uri și scrisori din toate părțile lumii, care exprimă atâta recunoștință și speranță Bisericii.

Acest an este o ocazie pentru a da un brânci înainte pastorației familiale, încercând să se reînnoiască modalități, strategii și probabil și unele finalități ale planificării pastorale: să nu mai fie o pastorație a eșecurilor, spune Sfântul Părinte în Amoris laetitia, ci o pastorație care să știe să revigoreze frumusețea sacramentului căsătoriei și a familiilor creștine. Să facă această frumusețe perceptibilă în ochii copiilor și tinerilor, pentru ca să se simtă atrași de darul căsătoriei. O pastorație a legăturii, o numește papa Francisc (AL 211): o provocare enormă într-o epocă în care fragilitatea este așa de răspândită. Nu mai putem considera nimic sigur. Există o mare dorință de familie, însă atâta teamă în fața alegerii căsătoriei. Biserica trebuie să fie pregătită, să intre cu delicatețe în problemele mai dificile ale familiilor, știind să le însoțească. A porni din nou de la fundamentele credinței pentru a-i conduce pe copii și pe tineri în descoperirea frumuseții unei vocații: căsătoria.

În acest sens, aniversarea lui Amoris laetitia nu este simpla comemorare a unui text scris, ci oportunitatea concretă pentru a da un impuls reînnoit aplicării sale pastorale. În ultimii ani s-a gândit și s-a scris mult despre exortația apostolică: s-au publicat cărți și s-au făcut mari reflecții doctrinale. Acum este timpul de a acționa. Amoris laetitia are multe să ne spună. Conține strategii pastorale și sugestii pe care le putem citi printre rândurile sale cu inteligență și creativitate pastorală. Papa a explicat de mai multe ori că dacă se citește Amoris laetitia exclusiv cu criteriul lui "se poate face sau nu se poate face" se merge în afara drumului și nu se percepe adevăratul său scop. Din păcate, în anii trecuți reflecția și dezbaterea s-au concentrat numai asupra unei părți a documentului. De aceea, în acest An trebuie să citim Amoris laetitia ca un "tot" și trebuie să valorizăm mai mult toate aspectele spirituale și pastorale conținute în document, cărora probabil că s-a dat mai puțină importanță și care sunt până la urmă cele care interesează mai mult cea mai mare majoritate a familiilor.

Să ne gândim numai la atitudinile de învățat și la virtuțile de dobândit pentru a putea trăi bine iubirea zilnică, la indicațiile prețioase despre componentele emotive, afective și sexuale ale iubirii; să ne gândim la nașterea și la primirea vieții, să ne gândim la diferitele dimensiuni relaționale care se trăiesc în familie - cele inter-generaționale, între frați și cu bătrânii - să ne gândim la indicațiile prețioase despre educația copiilor - educație morală, spirituală și sexuală - la propunerea de a cultiva o spiritualitate conjugală și familială specifică. Toate sunt probleme de care familiile sunt interesate foarte mult, față de care doresc să fie însoțite și cu privire la care avem posibilitatea să le oferim conținuturile bogate ale exortației, care nu trebuie numai citite, ci conjugate în viața concretă de toate zilele.

Dicasterul nostru a propus și douăsprezece parcursuri posibile, pentru ca fiecare realitate eclezială să fie solicitată să ia inițiativa cel puțin în unele domenii ale pastorației familiale. Sunt propuneri pe care le-am pus împreună pornind de la necesitățile concrete care reies din pastorația familială din toată lumea și cu privirea lui Amoris laetitia. Criteriul: a face transversale proiectele pastorale, pentru ca să nu mai fie compartimente stătute. A-i însoți pe copii, pe tineri, pe logodnici, pe soți și pe bătrâni ar trebui să aibă loc în lumina unei viziuni integrale și unitare a planificării pastorale, care poate să se reveleze izvor de mare creativitate. A pune în dialog pe lucrătorii pastorali din zone diferite, a acționa într-un spirit sinodal, este important pentru a da continuitate și gradualitate parcursului de creștere a laicilor în credință.

De exemplu, dacă s-ar da o amprentă vocațională parcursurilor catehetice pentru copii, continuând să fie însoțiți după prima împărtășanie și mir cu o formare îndepărtată la vocația matrimonială, în multe contexte pastorale s-ar putea evita riscul de a pierde pe drum atâția tineri, care după prima împărtășanie nu mai sunt văzuți în biserică. Nu pentru că sunt cu adevărat dezinteresați, ci pentru că nu mai este oferit nimic, nici lor nici părinților, pentru a-i însoți în creșterea spirituală a copiilor.

Este frumos că Biserica își acordă acest timp de convertire pastorală. Este semn al unei Biserici care dorește să crească, să devină adultă, care nu se mulțumește să folosească metode vechi și ineficace, pentru că știe să intre în joc din iubire față de familie. Pentru că și-a dat seama că pentru scopurile practice ale evanghelizării, familia este calea prin care trebuie să treacă Biserica. Există un pasaj foarte incisiv din Evangelii gaudium, document programatic al actualului pontificat, în care papa Francisc spune: "cutumele, stilurile, orarele, limbajul și orice structură eclezială devin un canal adecvat pentru evanghelizarea lumii actuale, mai mult decât pentru autoapărare" (EG 27). Dacă aplicăm aceste cuvinte familiilor, deja avem unele indicații clare ale convertirii pastorale pe care trebuie s-o punem în practică. De exemplu: obiceiurile, stilurile, orarele, limbajul și structurile noastre ecleziale sunt potrivite pentru viața concretă a familiilor? Dacă ne gândim la familiile care trăiesc în marile orașe și care trebuie să țină împreună activitățile de muncă ale soților și activitățile școlare și extrașcolare ale copiilor, lucruri care comportă toate transferări continue dintr-o parte în alta a orașului. Și adesea fără multe ajutoare din partea rudelor apropiate - ne vom da seama că pentru multe familii este aproape imposibil să participe la evenimentele parohiale sau diecezane dacă acestea nu se adaptează la posibilitățile concrete ale familiilor.

Trebuie să recunoaștem că multe structuri ecleziale, probabil fără a fi pe deplin conștiente de aceasta, s-au orientat mai degrabă spre bătrâni sau spre single. Așadar, este vorba de o mare provocare pentru Biserică. De aceea, toți lucrătorii pastorali ar trebui să țină mai mult în considerație familiile, să meargă în întâmpinarea lor, să găsească noi moduri, noi timpuri și noi spații pentru a stabili cu ele un dialog și a se îngriji de ele.

Așa cum avut deja ocazia de a explica, Dicasterul nostru se va strădui să răspândească unele instrumente pastorale pentru familii, parohii și dieceze, pentru a ajuta și a susține munca uneori foarte obositoare a Bisericilor locale.

Periodic vom pune pe situl nostru resurse și mici instrumente pastorale, despre care vom informa de fiecare dată. Este un mod pentru a ține vie atenția Bisericii asupra atâtor domenii ale pastorației pentru toate aceste luni. Vor fi materiale video despre exortația apostolică, ce vor apare cu ritmicitate lunară: în ele, va fi participarea Sfântului Părinte, cu unele familii testimonial din toată lumea, care împreună cu papa vor relata cum trăiesc acele aspecte ale vieții familiale despre care vorbește papa în Amoris laetitia. Vor fi însoțite de materiale pastorale simple, care se vor putea utiliza în atâtea contexte ecleziale și chiar în familii și, să nu uităm, în acest an, la 25 iulie va fi celebrată prima Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor.

Însă cea mai mare parte a resurselor vor veni de la dieceze, de la mișcări și de la asociațiile familiale, care sub impulsul nostru și cu un spirit de comuniune autentică lucrează intens pentru a implementa tot ceea ce deja fac bine și pentru a lua noi inițiative. În același mod, instituții academice catolice și pontificale se mișcă pentru a promova reflecții capabile să aibă repercusiuni concrete, în dialog cu pastorația. Ele, în fond, elaborează acea gândire creștină, de care astăzi lumea este urgent să se poată folosi. Temele de tratat sunt multe, dificultățile familiilor în societăți complexe cum sunt cele actuale sunt numeroase și adesea corelate între ele. Ca fiecare Biserică locală să se simtă chemată să intervină acolo unde întrevede urgențele familiale mai mari, ascultând familiile, dându-le spațiu și mergând cu ele.

Astăzi trăim o urgența vocațională, nu numai la viața călugărească, ci și la căsătorie, pentru că am spus asta: a alege căsătoria nu este ca a alege un loc de muncă: este o vocație. Anul acesta, mai mult ca oricând, suntem chemați toți să ne străduim pentru a revigora instituția familială, nu numai în Biserică, ci și în societate. Este un drum lung și nu se va termina cu Întâlnirea Mondială a Familiilor din 2022.

Intervenția soților Valentina și Leonardo Nepi

Suntem foarte bucuroși să fim aici astăzi ca pereche de soți care, în Anul dedicat "Familiei Amoris laetitia", așteaptă să trăiască cu spirit reînnoit propria apartenență la Biserică, într-o perioadă caracterizată de urgența sanitară foarte obositoare, dar și de perspective concrete de intervenție, grație dezvoltării vaccinurilor. În acest orizont de speranță primim invitația papei Francisc de a trăi conținuturile din Amoris laetitia în toată bogăția lor.

În viața noastră familială și zilnică, propunându-ne cu perseverență să utilizăm fără teamă cele trei cuvinte "te rog", "mulțumesc" și "iartă-mă", Sfântul Părinte ne amintește că relația dintre membrii familiei, și dintre soți în mod deosebit, se păstrează pornind de la cuvinte și gesturi aparent simple, care provin totuși din atitudini profunde de deschidere, respect, răbdare, încredere, împărtășire și iertare. Acestea sunt fundamentele unui raport de iubire familială care trebuie alimentat în fiecare zi, atât în bucurii cât și în dificultăți.

Apelul papei Francisc la iubirea și la armonia familială poate să fie primit de cel care trăiește căsătoria ca sacrament, dar este și un apel universal valabil: acest An este înainte de toate un timp propice pentru a cultiva relații conjugale și familiale bune. Sperăm și ca familia să poată fi valorizată mai mult în societate: a promova dimensiunea socială a familiei, capacitatea sa de a educa pe copii, de a însufleți locurile și comunitățile cu valori pozitive și generative, cultivând dialogul între generații, nu poate decât să aibă efecte binefăcătoare pentru toată societatea.

În familie experimentăm nevoia de a împărtăși, de a nu ne simți singuri, de a învăța că "se poate face bine", și în iubirea familială găsim un răspuns la aceste nevoie". Pentru noi ca pereche și ca părinți ai unei fetițe de cinci ani este important pentru a putea întâlni celelalte familii și a împărtăși experiențele noastre, pentru a evita o izolare care nu folosește nimănui.

Mai ales în această perioadă, în care distanțarea este impusă de urgența sanitară, am încercat să fim creativi cu rudele și prietenii noștri, folosind instrumentele digitale pe care le avem la dispoziție cu care am intrat în confidență. Desigur, întâlnirea personală este mai intensă și nu poate să fie înlocuită integral cu un video-telefon, însă remediul care ne este oferit de aceste tehnologii este oricum important și l-am pus în aplicare și în decursul întâlnirilor noastre din parohie, în care ne rugăm și împărtășim citirea Cuvântului împreună cu alte familii. Climatul de comunitate, construit în mulți ani de prietenie în Cristos, se respiră și în cursul acestor reuniuni online și nu lipsesc niciodată schimburi de vederi cu privire la săptămâna abia trecută, la raportul cu copiii noștri, la ceea ce ne așteptăm în zilele noastre, la viața Bisericii noastre.

Așadar, forța familiei nu se epuizează în intimitatea caselor noastre, deoarece este izvor de valori pozitive pentru toată comunitatea. Avem încredere că acest An să fie timp propice și pentru a dobândi conștiința misiunii noastre ecleziale, căreia ne dedicăm ca familie și nu numai la nivel personal. Botezul și Căsătoria ne fac martori vii ai Iubirii lui Dumnezeu, la a cărui chemare am răspuns cu bucurie și curaj. Așadar, dorința este ca noi familiile să ne putem simți angajate să contribuim la evanghelizare și să ne lăsăm implicate cu generozitate în vestirea creștină. Noi să fim martorii vii ai frumuseții pe care familia poate s-o exprime.

Este fundamental ca această vestire să ajungă mai ales la cei mai tineri, adică aceia care sunt chemați să discearnă propria vocație și să constituie familiile de mâine. De fapt, semințele acestei vești sunt aruncate deja la vârsta tânără și este important ca pastorația familiară și a tinerilor să fie strâns legate. Ca pereche care s-a cunoscut și s-a format în parohia din Saione, la Arezzo, am experimentat frumusețea vieții creștine încă din adolescență, când alți tineri, un pic mai mari decât noi, s-au angajat pentru a ne oferi ocazii de fraternitate și de întâlnire. Era vorba de tineri animatori, uneori chiar perechi de logodnici, dintre care mulți s-au căsătorit după aceea. Ne amintim bine ziua căsătoriei a lor a tuturor! Le suntem recunoscători pentru prietenia pe care ne-au dăruit-o, în pofida diferenței de vârstă, care trecea în al doilea plan în momentul în care ne rugam împreună, ne angajam în opere de caritate, ne distram împreună.

Cu mulți dintre ei această experiență de comunitate continuă și astăzi, însă chiar când eram adolescenți, a fost important să vedem perechi tinere de logodnici și de soți care dedicau timpul lor în manieră gratuită nouă tinerilor, animați de un puternic simț de comunitate creștină. Urmând acest exemplu, și noi ne-am angajat după aceea în animarea celor care sunt după primirea Mirului, împărtășind frumusețea și responsabilitatea de a anima un grup de tineri adolescenți condus de paroh. Ne aminti îndeosebi de experiența de la ZMT din Köln în 2005, dar și de săptămânile de vară la munte, reculegerile, întâlnirile de împărtășire de sâmbăta după-amiază despre teme de interes pentru tineri, animarea Sfintei Liturghii, operele de caritate.

Ca logodnici, uneori a fost angajant să găsim un echilibru despre diferite puncte de vedere referitoare la activitățile de propus tinerilor și n-au lipsit momente de tensiune pentru a găsi un acord și a ne prezenta uniți în fața grupului. Credem că a fost un antrenament fundamental pentru a învăța să ne confruntăm în manieră respectuoasă, ținând cont că nu căutam să ne afirmăm unul asupra altuia, ci dialogam (uneori în mod viu!) pentru binele comunității. Și astăzi în educația fiicei noastre Ilaria, care are cinci ani, se poate întâmpla ca vederile noastre să fie divergente în unele puncte, însă încercăm mereu să depășim aceste divergențe prin dialog și arătându-ne uniți.

Când ne gândim la acești ani de angajare ca tineri în parohie, nu putem să nu ne gândim că aceia au fost și ani de formare la căsătorie, la dialogul deschis, la gestionarea de responsabilități împărtășite, la depășirea crizelor, adică la construirea unui noi întemeiat pe cunoașterea reciprocă și pe sprijinul lui Dumnezeu. Așadar, suntem convinși că acest An este o ocazie frumoasă pentru a relansa o abordare pastorală transversală, capabilă să transmită tinerilor frumusețea iubirii familiale creștine.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 457.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat