Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat comunității Colegiului Pontifical Belgian (18 martie 2021)

Iubiți frați,

Sunt bucuros să vă primesc, la împlinirea celor 175 de ani ai colegiului vostru, Colegiul Pontifical Belgian, care i-a avut printre studenții săi pe Sfântul Ioan Paul al II-lea. Îi mulțumesc rectorului, Mons. Smet, pentru cuvintele sale de introducere.

În ajunul solemnității Sfântului Iosif, în acest an dedicat lui, și știind că și Colegiul Belgian are ca patron ceresc chiar pe Păzitorul Răscumpărătorului, putem privi la el, ca slujitori ai lui Cristos, pentru a scoate câteva idei referitoare la identitatea păstorului și la modul de a exercita paternitatea față de cei care ne sunt încredințați. Așa cum știți, tema paternității este tema conducătoare a scrisorii apostolice Patris corde, pe care am scris-o pentru a celebra cei 150 de ani ai proclamării Sfântului Iosif ca Patron al Bisericii Universale.

În primul rând, Sfântul Iosif este un tată care primește. De fapt, el, învingând orice răzvrătire și izolând proiectele personale chiar legitime, a iubit și a primit pe Maria și pe Isus, o soție și un fiu foarte diferiți față de viziunea despre viața familială pe care el putea s-o dorească, însă pentru aceasta au fost și mai păziți și iubiți de el. Adică Iosif n-a căutat explicații la realitatea surprinzătoare și misterioasă pe care a avut-o în fața sa, ci a primit-o cu credință iubind-o așa cum era.

În acest sens, Sfântul Iosif ne este maestru de viață spirituală și de discernământ și îl putem invoca pentru a fi eliberați de lațurile prea multelor reflecții în care, din când în când, chiar și cu intențiile cele mai bune, ajungem să ne pierdem. Ele manifestă tendința noastră mai degrabă de "a înțelege" și "a poseda" ceea ce ni se întâmplă, decât de a primi asta înainte de toate așa cum ni se prezintă.

Să ne gândim - pentru a da un exemplu concret și apropiat de noi - la un preot care ajunge într-o parohie nouă. Comunitatea aceea preexistă lui, are o istorie proprie, formată din bucurii și din răni, din bogății și din mici mizerii, care nu poate să fie ignorată în numele unor idei și planuri pastorale personale care abia așteaptă să fie aplicate. Acesta este un risc în care putem să cădem. Noul paroh mai întâi trebuie să iubească acea comunitate, gratis, numai pentru că a fost trimis la ea; și încet-încet iubind-o o va cunoaște în profunzime și va putea contribui s-o îndrepte pe noi cărări.

După aceea, Sfântul Iosif este un tată care păzește. A fi păzitor face parte esențială din vocația sa și din misiunea sa. Este vorba de o îndatorire pe care Iosif a trăit-o "cu discreție, cu umilință, în tăcere, dar cu o prezență constantă și o fidelitate totală, chiar și atunci când nu înțelege"; a trăit-o "în atenția constantă față de Dumnezeu, deschis la semnele sale, disponibil la proiectul său, nu atât la proiectul propriu" (Omilie, 19 martie 2013). Așadar, a îndeplinit această îndatorire cu libertatea interioară a slujitorului bun și credincios care dorește numai binele persoanelor care îi sunt încredințate.

A păzi - pentru Iosif, ca pentru fiecare preot care își inspiră din el propria paternitate - înseamnă a iubi cu duioșie pe cei care ne sunt încredințați, a ne gândi înainte de toate la binele lor și la fericirea lor, cu discreție și cu generozitate perseverentă. A păzi este o atitudine interioară, care ne face să nu-i pierdem niciodată din vedere pe ceilalți, evaluând de fiecare dată când să ne retragem și când să devenim aproapele, însă menținând mereu o inimă vigilentă, atentă și rugătoare.

Este atitudinea păstorului, care nu abandonează niciodată propria turmă, ci se pune față de ea într-o poziție diferită pe baza necesităților concrete ale momentului: în față pentru a deschide drumul, în mijloc pentru a încuraja, în spate pentru a-i aduna pe cei din urmă. La asta este chemat un preot în raportul cu comunitatea care îi este încredințată, adică să fie un păzitor atent și prompt să schimbe, în funcție de ceea ce cere situația; să nu fie "monolitic", rigid și parcă pus în ghips într-un mod de a exercita slujirea eventual bună în sine, dar care nu este în măsură să perceapă schimbările și nevoile comunității.

În schimb, când un păstor iubește și cunoaște turma sa, știe să devină slujitor al tuturor (cf. 1Cor 9,19) și să devină totul pentru toți ca să salveze cu orice preț pe vreunul (cf. 1Cor 9,22), așa cum a scris Sfântul Paul. Nu pune în centru pe sine însuși și propriile idei, ci binele celor pe care este chemat să-i păzească, evitând tentațiile opuse ale dominării și neîngrijirii.

În sfârșit, Sfântul Iosif este un tată care visează. Nu un "visător" în sensul unuia cu capul în nori, dezlipit de realitate, nu, ci un om care știe să privească dincolo de ceea ce vede: cu privire profetică, aptă să recunoască planul lui Dumnezeu acolo unde alții nu văd nimic, și astfel să aibă clară ținta spre care să tindă. De fapt, Sfântul Iosif a știut să vadă în Maria și Isus nu numai o tânără soție și un copil: vedea mereu în ei acțiunea lui Dumnezeu, prezența lui Dumnezeu.

Astfel, păzind fragilitatea Pruncului și a Mamei sale, Iosif a privit dincolo de îndatoririle sale de tată de familie și, preferând să creadă mai mult în Dumnezeu decât în propriile îndoieli, s-a oferit lui ca instrument pentru realizarea unui plan mai mare, într-o slujire prestată în ascundere, generoasă și neobosită, până la sfârșitul tăcut al propriei vieți.

Pentru preoți, în același mod, este necesar să știe să viseze comunitatea pe care o iubește, pentru a nu se limita să vrea să păstreze ceea ce există - a păstra și a păzi nu sunt sinonime! -; în schimb, a fi prompți să pornească de la istoria concretă a persoanelor pentru a promova convertire și reînnoire în sens misionar, și a face să crească o comunitate pe cale, formată din discipoli conduși de Duhul și "împinși" de iubirea lui Dumnezeu (cf. 2Cor 5,14).

Dragi preoți, în acest an dedicat lui, vă invit să redescoperiți în mod deosebit în rugăciune figura și misiunea Sfântului Iosif, docil față de voința lui Dumnezeu, autor umil al unor mari evenimente, slujitor ascultător și creativ. Vă va face bine să vă puneți pe voi înșivă și vocația voastră sub mantia sa și să învățați de la el arta paternității, pe care în curând veți fi chemați s-o exercitați în comunitățile și în locurile și serviciile ministeriale care vă vor fi încredințate. Vă însoțesc cu rugăciunea mea și binecuvântarea mea. Vă rog, și voi rugați-vă pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 515.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat