Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cu inimă de tată

de Alessandro Gisotti și Andrea Monda

Când am citit Patris corde ne-am întrebat cum am fi putut valoriza această scrisoare care nu celebrează numai o aniversare oricât ar fi ea de importantă, a 150-a a proclamării Sfântului Iosif ca Patron al Bisericii universale, ci se leagă cu un an special dedicat figurii Soțului Mariei, așadar, trasează un parcurs pe care suntem invitați să-l urmăm. Textul acestei scrisori este pe cât de scurt pe atât de profund, în mod asemănător cu ceea ce se întâmplă în Evanghelii cu figura lui Iosif căruia îi sunt dedicate puține cuvinte, dar fiecare este prețios și rodnic. Citind "Iosif conform lui Francisc", inima se lărgește și în același timp se mărește privirea asupra paternității, probabil niciodată așa de decolorată, așa de mult în criză cum este astăzi, și totuși tocmai pentru asta atât de nevoiașă ca oricând să fie reînțeleasă și reafirmată.

Ni s-a părut că o rubrică lunară, deci ritmată de un timp lent într-o lume care aleargă tot mai rapid pierzând gustul atâtor lucruri, ar putea să răspundă la această exigență. O rubrică ce vrea să fie o contribuție mică de reflecție și aprofundare despre ceea ce Papa Francisc vrea să ne comunice cu inimă de tată.

Totuși, nu am voit ca această întâlnire lunară să fie caracterizată de o analiză erudită, specialistă, ci mai degrabă ca această meditație dăruită de papa despre Sfântul Iosif să se poată împleti cu viața concretă a persoanelor, să se poată înnoda cu bucuriile și trudele taților și copiilor, dar și ale mamelor pentru că nu poate exista paternitate fără filiație, nici paternitate fără maternitate.

În succesiunea întâlnirilor rubricii, ne vom lăsa conduși de textul din Patris corde în tentativa de "a-l pune în dialog" pe Iosif din Nazaret cu tații din timpul nostru. Astfel, în fiecare lună - începând din aprilie și până în octombrie - va fi repropus textul fiecărui capitol, publicat integral sau în fragmente ample. Astăzi pentru demararea rubricii repropunem introducerea scrisorii. Înseși titlurile capitolelor vor fi semnale care vor da direcția rubricii. "Viața este comparația cuvintelor", se citește într-un text din Logodnicii iubit de Papa Francisc. Într-un fel, mărturiile - prin articole și interviuri - pe care le vom publica vor să fie tocmai semn al acelei vieți care este comparația, "verificarea" cuvintelor scrise în Patris corde. Așadar, o nouă perspectivă pentru a citi sau a reciti scrisoarea. Un hipertext, s-ar spune astăzi, provenit din experiența celui care a găsit în figura Sfântului Iosif un sprijin în încercare sau izvorul din care să se ia pentru a găsi acea "creativitate a iubirii" la care papa ne-a cerut de atâtea ori să recurgem, în special în acest timp incomod marcat de pandemie. Și de altfel, tată cu un curaj creativ este tocmai unul din modurile în care papa îl definește în Patris corde.

Așadar, cititorii noștri vor putea să-l întâlnească pe Iosif prin textul scrisorii și articolele care o vor însoți de fiecare dată. Va fi un mod pentru a ne pune în ascultarea omului viselor, o altă dimensiune, cea a visului, de atâtea ori amintit de Papa Francisc care o leagă în mod indisolubil cu dimensiunea profeției. Iosif este omul disponibilității prompte și docile față de voința Domnului. Este soțul care păzește ceea ce mai prețios i-a fost încredințat. Este tatăl a cărui inimă - așa cum a scris Anna Maria Canopi - "veghează și în somn". Dar este și omul care știe să ia decizii hotărâte și să le ducă la împlinire pentru a proteja pe Maria și pe Prunc. De fapt, știe, așa cum afirmă Psalmul, că "Domnul veghează asupra căii celor drepți" chiar dacă aceasta poate să pară nesigură și riscantă. Iosif este tatăl care acționează în umbră și în tăcere. Ca exemplu împotriva curentului, și nu numai pentru tați, într-o lume care pare să repete în mod obsesiv că pentru "a ne realiza" trebuie să stăm în rândul întâi și să avem ultimul cuvânt. Însă Iosif este înainte de toate omul care trăiește cu bucurie ascultarea față de Tatăl, deoarece știe că numai așa iubirea își are împlinirea sa perfectă.

(După L'Osservatore Romano, 17 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Din arhiva ercis:

Scrisoarea apostolică Patris corde a Sfântului Părinte Francisc cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a declarării Sfântului Iosif ca Patron al Bisericii Universale

Anul Sfântului Iosif, stabilit de Papa Francisc

Decret pentru a acorda darul de indulgențe speciale cu ocazia Anului Sfântului Iosif, convocat de Papa Francisc pentru a celebra a 150-a aniversare a proclamării Sfântului Iosif ca Patron al Bisericii Universale (8 decembrie 2020)

Omul în care Dumnezeu se încrede

Binele ascuns. Cu privire la Sfântul Iosif

În întregime tatăl său. Isus și visul încurajator al lui Iosif

Patris corde. Prof. Tonino Cantelmi: "O busolă în mlaștina societății fără tați"


 

lecturi: 974.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat