Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Speranța Irakului în zâmbetul unei fetițe

de Massimiliano Menichetti

"Pentru noi a fost ca o trezire dintr-un coșmar, nu ne credeam ochilor, țara poate cu adevărat să se ridice". Se cuprinde în aceste cuvinte simple speranța unui întreg popor, cel irakian, care l-a îmbrățișat pe papa de la cinci la opt martie. Imaginea acestei călătorii este sculptată într-o fotografie de la Mosul, cea care a fost capitala lui Isis, unde ruinele sunt scrijelite de mii de gloanțe, unde privind biserici, case, moschei distruse și vandalizate, se atinge violența luptelor, furia omului care distruge, calcă în picioare, îl elimină pe fratele său.

În acel context, unde oroarea a părut să prevaleze, papa a fost salutat de cântarea copiilor care agitau ramuri de măslin. Alții, mai departe de acea întâlnire, se jucau pe o esplanadă neasfaltată; asfaltul a rămas numai pe străzile centrale. O fetiță de patru, cinci ani, îmbrăcată cu o hăinuță roșie cu flori și o pereche de șlapi, se desparte de micul grup de colegi și merge prin spate. În mod inconștient se oprește în fața picioarelor unui militar. Îl privește parcurgând cu ochii toată figura sa, de la picioare până la cap.

Militarul cu grenade la brâu, cască, ochelari pentru a se proteja de soare, își apleacă gâtul și întâlnește privirea micuței, cu fața murdară de pământ ca și restul corpului. În spatele lor ruinele a ceea ce erau case. Privirile se intersectează în pofida lentilelor închise la culoare, omul mângâie micuța pe cap și o ridică. Ea explodează într-un zâmbet, pe care în clipa următoare el îl întoarce înapoi. În acea imagine este tot prezentul și viitorul Irakului.

O călătorie memorabilă cea a Papei Francisc, primul papă care pune piciorul în țara lui Abraham. A încurajat și a întărit în credință comunitatea creștină, care împreună cu musulmanii și cu minoritățile prezente, precum yazidi, a văzut suferințe inefabile. O călătorie istorică prin puntea trasată cu șiiții după aceea cu sunniții la Abu Dhabi, prin primirea pe care a primit-o, dar mai ales prin lumina de bine și răscumpărare pe care a dus-o într-un loc devastat de război, de violențe și de persecuțiile provocate de Isis, și care acum trăiește rănile sărăciei și pandemiei de covid-19.

Ceea ce uimește este militarizarea: peste tot oameni în organizare de război, cu veste antiglonț, centuri cu grenade, căști cu viziere de precizie și arme grele; zeci de pick-up de-a lungul străzilor cu mitraliere, care armate și blindate. De-a lungul străzilor, în timp ce trece cortegiul papal, persoanele neautorizate stând la margini cu stegulețe și pancarte, erau departe la zeci de metri cu mâinile la spate. Multe steaguri vaticane, galbene și albe, care fluturau de-a lungul zidurilor cu sârmă ghimpată la Bagdad, Nassirya, Ur, Mosul, Qaraqosh, Erbil.

Irakul a îndurat în 2020 circa o mie patru sute de acțiuni teroriste, locul de muncă este greu de găsit, dificultățile economice sunt o realitate dramatică, însă țara nu este numai asta, deși aceasta este narațiunea care prevalează, adesea unica. O relatare care nu lasă spațiu celui care-l ajută pe celălalt, celui care se angajează pentru o realitate făcută din împărtășire și reconstrucție.

Călătoria papei a aprins o lumină diferită asupra țării și pentru prima dată după decenii s-a vorbit despre Irak și în termeni pozitivi, de primire, de perspective, de viitor. Creștini și musulmani au încredințat Papei Francisc propriile suferințe, dar și propria credință, propria forță, voința de a rămâne, repunând pe picioare o țară care în trecut a fost leagăn de civilizații antice și exemplu de conviețuire pașnică. Toți au ascultat ceea ce au definit "cuvintele mari" rostite de un om înțelept.

Creștinii s-au întâlnit în rugăciune cu succesorul lui Petru, devenind o lumină pentru întreaga lume. Un popor concret, marcat de istorii de suferință inefabilă, care încearcă să învingă ura și nu acceptă să devină un rezervor de teroare și fundamentalism. Papa a adus un ferment nou, într-o realitate obișnuită să se simtă relatată cu culori întunecate și aducătoare de moarte. La Bagdad unde ziduri și perimetre blindate protejează credincioșii din biserici și moschei, clădirile semi-locuite se alternează cu piețe luminate de sărbătoare și cartiere foarte sărace, unde arhitectura arată discontinuitatea stilurilor și crăpăturile luptelor.

Papa Francisc a amintit martirii, condamnând orice formă de fundamentalism, s-a unit cu comunitatea creștină și cu fiecare persoană care a suferit și continuă să sufere. În pofida pandemiei, familii întregi s-au adunat în spatele blindatelor chemate să formeze cordoane și separări, pentru a vedea chiar numai o clipă pe "omul păcii" venit de departe. La Ur a caldeenilor, unde s-a ținut așteptata întâlnire interreligioasă, vântul pustiului sufla printre plasele de protecție puse de-a lungul drumului de la aeroportul din Nassirya. Aici, unde tradiția arată casa lui Abraham, în spatele căreia se înalță una din cele mai mari Ziggurat din lume, s-au văzut stelele de pe cer în plină zi, firmamentul pe care papa l-a indicat ca busolă, pentru a merge pe pământ, pentru a construi parcursuri de întâlnire, dialog și pace.

Cei prezenți au vorbit despre "întâlnire extraordinară, inimaginabilă", aducând mulțumire lui Dumnezeu în diferite limbi. Sunt de neuitat bucuria și emoția comunității din Qaraqosh, unde majoritatea locuitorilor sunt creștini. Papa a ascultat rănile și mărturia de credință a celui care a văzut cum au fost uciși de Isis: copii, soții, frați. A auzit cerând iertare pentru asasini. Aici, pe fețele bătrânilor și tinerilor, îmbrăcați de sărbătoare, au coborât lacrimile când papa a ritmat cuvintele "Nu sunteți singuri".

Salutul de speranță al Irakului adresat papei a devenit vizibil pe marele stadion din Erbil, în Kurdistanul irakian, unde atâția irakieni și sirieni au găsit refugiu. Peste 10.000 de persoane, venite din toate părțile țării, s-au rugat cu Papa Francisc, așteptând în reculegere și tăcere, cu o nouă speranță în inimă: că un Irak diferit este posibil.

(După Vatican News, 16 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 806.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat