Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Missio canonica pentru profesorii de religie

Șaptezeci și cinci de profesori de religie romano-catolică din Dieceza de Iași au primit missio canonica în perioada 30 ianuarie - 6 martie 2021, în cadrul întâlnirilor organizate în diferite zone ale Diecezei de Iași (Bacău, Iași, Onești, Roman). Acest document atestă acordul Bisericii pentru ca ei să poată desfășura activitatea didactică în următorul an școlar.

Bacău

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, s-a desfășurat întâlnirea profesorilor de religie din zona Bacău cu preoții responsabili cu învățământul religios: pr. Petru-Sebastian Tamaș - inspector diecezan și pr. Lucian Adam - inspector zonal.

Programul a început la ora 10.00 cu celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de părintele decan Isidor Dâscă, care a salutat profesorii prezenți și le-a adresat un cuvânt de încurajare. În cadrul predicii, pr. Sebastian Tamaș, pornind de la textul evanghelic ce relata momentul potolirii furtunii de către Isus, a propus trei navigatori drept modele de trăire a credinței și împlinire a misiunii: Noe, Iona și Cristos.

După celebrare, pentru a respecta măsurile de distanțare, în subsolul catedralei a continuat întâlnirea cu discuții despre învățământul on-line, propunerile de activități pentru acest an, s-au prezentat informații despre manuale, cursuri și aspecte organizatorice.

Au urmat scurte discuții particulare și înmânarea documentului numit missio canonica, act care reprezintă acordul cultului pentru desfășurarea activităților de educație religioasă în școli.

Bucuria revederii față în față a fost prezentă pe chipurile tuturor, chiar dacă erau acoperite de măști. Situația sanitară creată de pandemie a marcat și programul profesorilor de religie, care în ultimul an s-au întâlnit doar on-line. Tocmai de aceea s-a simțit dorul întâlnirilor cu care eram obișnuiți cu acest grup frumos de oameni, alături de care am crescut spiritual, prin zilele de reculegere și pelerinajele făcute împreună, dar și uman prin prieteniile care s-au legat de-a lungul anilor.

Așa cum Isus i-a trimis pe apostoli să predice în lume, tot la fel am fost trimiși să-l facem cunoscut pe Dumnezeu în școli. Și pentru a reuși să dăm o mărturie pe limbajul tinerilor, fiecare profesor a primit în dar o carte ce oferă argumente și răspunsuri la multe întrebări: De ce sunt catolic?

(Prof. Teodora Cojan)

*

Iași

Profesorii de religie din zona Iași au primit missio canonica pentru anul școlar 2020-2021. Examenul a avut loc sâmbătă, 13 februarie, la sediul Fundației Pro Educatione, fiind coordonat de părintele inspector diecezan Petru-Sebastian Tamaș.

Zona Iași a profesorilor de religie cuprinde profesori din județele: Iași, Suceava și Vaslui. Anual, pe lângă cercurile pedagogice și întâlnirile ordinare legate de diferite evenimente organizate la nivelul Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei, profesorii se întâlnesc pentru examenul de obținere a missio canonica.

Anul acesta, întâlnirea a avut loc la Căminul "Xaverianum", aflat sub patronajul Fundației Pro Educatione, și a debutat prin participarea la Sfânta Liturghie. Părintele inspector i-a salutat pe profesori din partea Preasfințitului Iosif Păuleț, le-a transmis salutul și încurajările sale și le-a vorbit despre rolul și misiunea pe care o au în munca de "evanghelizare". Fiecare profesor și-a prezentat portofoliul personal și a analizat împreună cu părintele inspector realitatea pe care o experimentează în școala în care activează. A fost o întâlnire mult așteptată, bucuria revederii simțindu-se în frumoasa atmosferă creată.

Multe sunt provocările care se aștern în fața profesorilor în acest an școlar, însă atunci când știi în cine crezi și pe cine slujești, nimic nu te poate opri sau descuraja. Cu această convingere, fiecare profesor s-a întors să își continue activitatea în propria școală. Domnul să binecuvânteze munca tuturor!

(Prof. Fulvina Blânda)

*

Onești

Sâmbătă, 20 februarie 2020, profesorii de religie catolică din zona Oneștiului au primit missio canonica, acordul anual al cultului, necesar pentru a putea preda religia în unitățile școlare de stat.

Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" și frații capucini din Onești au fost din nou gazde călduroase și primitoare pentru deja tradiționala întâlnire pentru evaluarea activității profesorilor și acordarea missio canonica.

În pregătirea acestei întâlniri, profesorii de religie s-au reunit în jurul mesei sfântului altar și în jurul Fericitului Ieremia, în cripta Sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia", unde au recitat Sfântul Rozariu, începând cu ora 9.30. La Sfânta Liturghie, concelebrată de pr. Albert Goșman, profesor al liceului și consilier educativ, împreună cu pr. Petru-Sebastian Tamaș - inspector școlar diecezan (ajutați, din confesional, de pr. dr. Ciprian Vacaru - de asemenea profesor al liceului), profesorii au așezat pe sfântul altar toate dorințele, împlinirile și grijile pe care această perioadă pandemică le-a adus, în plus, peste toate greutățile pe care le întâmpinau deja. La predică, inspirat de textele zilei, părintele inspector Petru Tamaș a încurajat profesorii prezenți spre a continua în misiunea pe care Biserica le-o reînnoiește anual. Făcând o analogie cu personajele biblice care au avut îndeletnicirea de navigatori, părintele le-a cerut să fie mereu "reparatori de vase" și lucrători neobosiți în ciuda vicisitudinilor vremii, cerând harul lui Dumnezeu și ajutorul sfinților, inclusiv pe cel al Fericitului Ieremia, în jurul căruia s-au adunat pentru a fi mereu exemple și modele bune pentru generațiile pe care le educă.

De la ora 11.00, într-una din sălile de curs ale liceului, părintele inspector Petru Tamaș a făcut mai multe precizări vizavi de activitatea profesorilor de religie din viitor, nu înainte de a transmite salutul episcopului diecezan, Iosif Păuleț, în numele căruia a și oferit acordul cultului. Între cele comunicate, un loc aparte l-a avut observarea măsurilor de siguranță sanitară în contextul epidemiei de COVID-19, dar și reactivarea revistei "Educatorul creștin", realizarea de cursuri de formare permanentă pentru profesorii de religie, realizarea unei asociații a profesorilor catolici, desfășurarea în toamnă a unui simpozion național, utilizarea platformelor și materialelor pentru învățarea interactivă etc.

La final, părintele inspector Petru Tamaș a invitat fiecare profesor la o discuție în care a fost evaluată activitatea din anul școlar trecut și au primit acordul cultului necesar pentru a preda religia în școli, în anul școlar 2021-2022.

(Prof. Cristian Scripcaru)

*

Roman

La Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman a avut loc sâmbătă, 6 martie 2021, conferirea "missio canonica" profesorilor de religie romano-catolică din zona Roman-Neamț.

La activitate au participat profesorii de religie romano-catolică ce predau în școlile gimnaziale și liceele din Roman, Barticești, Gherăești, Nisiporești, Adjudeni, Buruienești, Pildești, Rotunda, Săbăoani, Tămășeni și Traian.

Festivitatea a început cu Sfânta Liturghie desfășurată în capela liceului, predica pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș, inspectorul școlar diecezan, fiind un moment emoționant și motivant pentru participanți. După Liturghie, părintele inspector diecezan a avut o întâlnire cu toți profesorii la care s-au discutat probleme specifice învățământului catolic, în special în această perioadă de pandemie.

S-a decis organizarea unor întâlniri de tip cerc pedagogic, pentru a facilita schimbul de bune practici între profesorii de religie catolici, prima astfel de întâlnire urmând a fi organizată la Liceul Franciscan, în luna mai. De asemenea, s-a pus în discuție participarea profesorilor de religie la cursuri de formare on-line, precum și înființarea unei asociații a profesorilor catolici de toate disciplinele care ar putea colabora cu asociații similare din alte țări europene.

La finalul discuțiilor au fost evaluate portofoliile profesorilor și s-a conferit fiecăruia "missio canonica".

(Prof. Odille Dogan)

Oficiul pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli al Diecezei de Iași are site-ul www.educatiecatolica.ro

Oficiul pentru Pastorație Școlară


 

lecturi: 1691.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat