Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc, un an marcat de pandemie

de M. Michela Nicolais

Papa care înalță implorarea sa singur, într-o Piață "Sfântul Petru" goală și biciuită de ploaie. 27 martie 2020 va rămâne cu siguranță o dată și o imagine simbol a pontificatului papei Francisc, al cărui al optulea an a fost caracterizat în întregime de pandemie și s-a încheiat cu un alt eveniment încredințat deja istoriei: prima călătorie a unui pontif în Irak, voită cu tenacitate în pofida riscurilor datorită lui Covid și a siguranței chiar și numai pentru a sta alături de un popor martir, desfigurat de violența terorismului, dar însetat de un viitor de pace și de fraternitate. Din 9 martie 2020, concomitent cu lockdown-ul din Italia, n-a existat omilie, Angelus, Regina Coeli sau mesaj al Sfântului Părinte care să nu aibă o referință la Covid-19 sau la consecințele sale. Angelus și audiențele de miercuri, cu excepția unei pauze scurte în perioada în care infectările păreau să scadă, au fost transmise în transmisie directă streaming. În fiecare dimineață, Liturghia de la "Sfânta Marta" - urmărită în direct de milioane de persoane cu ascultări record - începea cu o intenție de rugăciune pentru cei care în prima linie au luptat împotriva Coronavirusului. Precum medicii, asistenții medicali, preoții care și-au dat viața stând alături de cei care s-au îmbolnăvit. Bergoglio s-a rugat și pentru autoritățile chemate să ia decizii importante, pentru pușcăriași, pentru mamele în așteptare, pentru cei fără locuință stabilă și pentru voluntarii care se îngrijesc de ei. A avut cuvinte de încurajare pentru familiile constrânse, în încercare, să reinventeze normalitatea, studenților care se confruntă cu didactica la distanță, celor care și-au pierdut locul de muncă și celor care, datorită pandemiei, au căzut în plasa cămătarilor sau sufereau de foame. A cerut o încetare a armelor globală și imediată în toate colțurile lumii. Și Angelus și audiențele generale sunt transmise în direct streaming.

La 27 martie încredințarea către Maria: "Ne-am dat seama că ne aflăm în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, toți chemați să vâslim împreună, toți nevoiași să ne întărim reciproc. În aceeași barcă... suntem cu toți". Papa Francisc rostește aceste cuvinte sub privirea tăcută, îndurerară și vigilentă a Răstignitului din lemn de la "San Marcello al Corso" - în fața căruia a mers cu câteva zile înainte singur, pe jos, în biserica din centrul Romei pentru a se ruga - ducând cu el toată povara lumii, pusă la grea încercare de o pandemie care încă nu încetează să circule. În lunile de măsuri restrictive impuse de Coronavirus, magisteriul papei a fost un adevărat magisteriu de însoțire și de împărtășire a destinelor poporului lui Dumnezeu, urmând un cuvânt - speranță - indicat drept unică direcție de drum posibilă pentru viitor. Și Paștele de anul trecut a fost unul pe care cu siguranță nu-l vom uita, în timp ce ne pregătim să trăim un altul caracterizat de noi măsuri restrictive devenite necesare pentru a încerca să se oprească revenirea virusului, care numai în Italia a provocat peste 100.000 de morți. Papa a condus Via Crucis, pentru prima dată în șapte ani de pontificat, nu de la Colosseum, ci de la Bazilica "Sfântul Petru", și riturile pascale s-au desfășurat în bazilică și în piață pentru prima dată fără participarea poporului, până la Rusalii. "Mai rea decât această criză este numai drama de a o irosi", avertismentul din 31 mai, la prima Liturghie cu participarea poporului - circa 50 de credincioși - celebrată în Bazilica "Sfântul Petru".

Hrănit cu prime dăți și timpul de Crăciun: tot din cauza rămânerii pandemiei, liturghia din noaptea de 24 decembrie s-a desfășurat în Bazilica "Sfântul Petru" cu un număr restrâns de credincioși. De fapt, pentru prima dată în opt ani de pontificat, din cauza unei sciatici, Papa Francisc n-a prezidat Te Deum din 31 decembrie și liturghia din ziua următoare: în locul său, cardinalul Parolin, care a citit textele pregătite de Sfântul Părinte pentru cele două ceremonii de sfârșit și început de an. "Va fi un an bun dacă ne vom îngriji de ceilalți", a scris Papa Francisc pentru prima omilie din 2021: "Pentru că, în afară de vaccinul pentru trup, este nevoie de vaccinul pentru inimă: și acest vaccin este îngrijirea".

În solitar și exercițiile spirituale din acest Post Mare, în care pentru prima dată cardinalii și Sfântul Părinte nu și-au dat întâlnire la Ariccia, ci au desfășurat această practică tradițională ca pregătire pentru Paște singular, fiecare în modalitățile pe care le-a considerat mai oportune. În afară de călătoria în Irak, care a marcat reluarea călătoriilor internaționale după circa un an și jumătate, papa a ales singura derogare în prezență să o facă pentru orașul al cărui episcop este: de fapt, la 20 octombrie, din Piața Campidoglio - "inimă a orașului", cum a definit-o papa "venit de la capătul lumii" - Francisc s-a rugat cu liderii religioși mondiali, începând de la "fratele" său, patriarhul Bartolomeu, și a lansat cu ei un apel de pace. La 18.30, asupra pieței lui Michelangelo a coborât tăcerea timp de un minut, în amintirea victimelor pandemiei și ale tuturor războaielor.

Al optulea an de pontificat, marcat de Covid, va rămâne memorabil prin publicarea celei de-a treia enciclice a lui, Fratelli tutti, în care Francisc propune terapia fraternității unei lumi bolnave. Și nu numai de Covid. "Fraternitatea este provocarea pentru întreaga lume", a reafirmat papa la audiența din 10 martie, sintetizând însemnătatea călătoriei sale memorabile în Irak.

(După agenția SIR, 13 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 900.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat