Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Habemus papam, 13 martie 2013
13 martie: 8 ani de la alegerea Papei Francisc

La 13 martie 2021 se împlinesc 8 ani de când cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost ales în scaunul Sfântului Petru drept al 266-lea papă al Bisericii Catolice. Este primul papă neeuropean după Grigore al III-lea, primul de pe continentul american și primul papă iezuit. Numele pe care acesta și l-a luat este Francisc, inspirat din viața și trăirea spirituală a Sfântului Francisc din Assisi.

Pontificatul Papei Francisc până în acest moment a fost unul prodigios, marcat de 33 de călătorii apostolice în alte țări, ultima dintre ele fiind în această lună martie, în Irak (5-8 martie), de scrierea a trei enciclice și a mai multor exortații apostolice, de întâlniri numeroase cu personalitățile cele mai mari ale lumii contemporane, de evenimente care au evidențiat valoarea pastorală a slujirii sale papale, de gesturi care au arătat lumii întregi imaginea unui păstor dăruit turmei sale și misiunii de a-i conduce pe toți la Dumnezeul milostivirii.

Papa Francisc rămâne în memoria poporului român prin vizita apostolică pe care a întreprins-o în țara noastră în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, sub motoul "Să mergem împreună!", fiind astfel al doilea papă care a vizitat România, după Papa Ioan Paul al II-lea (7-9 mai 1999). Sfântul Părinte a fost prezent și la Iași, în capitala istorică a Moldovei, la 1 iunie 2019, pentru o celebrare mariană desfășurată în fața Palatului Culturii, în prezența a peste 100.000 de participanți catolici și de alte confesiuni. Chipul păstorului senin, neobosit în ciuda vârstei înaintate, plin de sensibilitate și afecțiune față de cei pe care îi întâlnea este ceea ce a rămas impregnat în memoria celor care îl vedeau înaintea lor pe Papa Francisc.

Împreună cu întreaga Biserică Catolică, răspândită pe toată fața pământului, mai ales cu acele părți ale ei marcate de suferință și prigoană, mulțumind în rugăciune pentru toată dăruirea pastorală și slujirea pontificală a Sfântului Părinte, îi cerem lui Dumnezeu să-l binecuvânteze cu sănătate și haruri îmbelșugate. Întreaga sa muncă apostolică, impresionantă pentru vârsta pe care o are, să arate lumii chipul milostiv al lui Dumnezeu, revelat în Isus Cristos, care îi cheamă pe toți oamenii la fraternitate și mântuire veșnică.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 735.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat