Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul pr. George Paștiu

În primele ore ale zilei de 9 martie 2021, în Căminul de Bătrâni "La Quercia" din Acquarossa (Elveția), unde era găzduit din luna iunie 2020, a plecat spre casa Tatălui pr. George Paștiu. Părintele a fost asistent spiritual al terezinelor din România din anul 2007.

Născut la Cugir, la data de 6 iulie 1946, a urmat cursurile Facultății de Litere în cadrul Universității București. Activând ca profesor într-un liceu de stat, a urmat în clandestinitate formarea pentru preoție în Eparhia de Lugoj, unde a și fost hirotonit preot la data de 8 decembrie 1991. Un scurt timp a activat ca preot în România, pentru ca ulterior să fie trimis la Paris, capelan la Misiunea Greco-Catolică Română.

La data de 1 septembrie 1993 este primit în Dieceza de Lugano (Elveția), unde primește misiunea de vicecapelan al Companiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Simultan, a urmat și cursurile Facultății de Teologie pentru a-și perfecționa studiile.

În anul 1995 a fost trimis ca vicar cooperator în Parohia Vallemaggia, iar un an mai târziu primește misiune pastorală în Valle di Blenio, slujind în comunitățile Olivone, Campo Blenio și Ghirone, iar din anul 1999, și cele din Malvaglia, Ludiano și Semione.

La data de 27 aprilie a fost încardinat în Dieceza de Lugano, fiind foarte apreciat în cadrul clerului local.

În anul 2008 părăsește Valle di Blenio pentru a asigura slujire pastorală la Sementina și Gudo, unde a activat până în luna iunie a anului 2020.

În Dieceza de Lugano a fost implicat în formarea permanentă a laicilor (2001-2004) și asistent spiritual al Companiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (după moartea pr. Abelardo Lobato).

Pr. Paștiu lasă amintirea unui preot bun, simplu, cult, foarte disponibil și primitor, mereu apreciat în diferitele comunități unde a oferit o generoasă slujire pastorală.

(Extras dintr-un articol apărut pe site-ul Diecezei de Lugano sub semnătura lui Gianni Ballabio)

În Dieceza de Iași, pr. Paștiu a fost de nenumărate ori la întrunirile Companiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" împreună cu sr. Maria-Tereza Candian, superioara companiei.

Pr. Iosif Dorcu

*

Trecerea la Domnul a pr. Giorgio Pastiu (numele adoptat după obținerea cetățeniei elvețiene) a fost anunțată și pe site-ul www.terezine.ro, al Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Părintele a fost asistent spiritual al terezinelor din anul 2007. Ultima întâlnire națională a terezinelor din România la care a participat a fost cea din 6 octombrie 2018, la Pildești.


 

lecturi: 1571.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat