Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Irak. Patton (custode): "O călătorie curajoasă și profetică". "Bucuria perfectă" a irakienilor

de Daniele Rocchi

"O călătorie curajoasă și profetică. L-am urmărit și însoțit pe papa cu rugăciunea, încă din prima zi, oferind liturghii și posturi. Cuvintele și gesturile pontifului au ajuns și la noi care nu eram în Irak": la sfârșitul călătoriei istorice a Papei Francisc, prima a unui pontif în țara lui Abraham, vorbește de la Ierusalim părintele Francesco Patton, custode al Țării Sfinte. Conventurile și frații din custodie sunt răspândiți în toate țările din Orientul Mijlociu, dar nu în Irak, deși există călugări de origine irakiană. Este cazul părintelui Haitham și al părintelui Nor, ambii născuți la Qaraqosh, pe care același custode a voit să-i trimită în orașul lor natal pentru a-l saluta pe Papa Francisc. Un pic de custodie în Irak cu speranța de a deschide - eventual într-un "viitor mediu" - un convent și în țara lui Abraham.

Curajul credinței. "Personal m-a impresionat mult «curajul credinței» pe care Papa Francisc l-a manifestat în timpul întregii sale călătorii - afirmă custodele -. Și de la Ierusalim am văzut și am atins cu mâna o credință care merge dincolo de orice încredere umană, o «spes contra spem», o speranță care merge împotriva oricărei speranțe pentru a o spune cu Sfântul Paul". Pentru părintele Patton credința pontifului "este credința celui care nu se teme să intre în joc și să pună în joc propria viață într-un moment în care lumea pare închisă de frică. Papa nu se lasă înfricoșat nici de pandemie, nici de războaie, nici de dificultăți logistice. Această credință a sa susține și dăruiește întărire întregului Irak și Orient Mijlociu. Mesajul - subliniază el - este acela de a nu fi vestitori în costum de casă, nu putem fi martori în costum de casă".

"Bucuria perfectă" a irakienilor. "Papa Francisc a mers într-o țară care a plătit un preț foarte mare de sânge și de distrugere - amintește părintele Patton -. În prima zi a mers să viziteze catedrala siro-catolică din Bagdad, unde au fost martirizați 48 de creștini. M-a impresionat mult sărbătoarea pe care a primit-o papa de la foarte mulți creștini care aveau o mare dorință de a-l vedea și a-l primi. A fost un mod și acesta pentru a exprima o speranță puternică într-un context așa de dificil". Bucuria irakienilor este ca "bucuria perfectă franciscană care nu este bucuria persoanei care trăiește într-o condiție în care totul merge bine, ci bucuria celui care se simte unit cu Cristos și în situațiile mai disperate".

Gesturi simple. "Călătoria s-a hrănit cu gesturi simple, făuritoare de dialog încă din primul moment, adevărate provocări pentru noi toți care trăim în Țara Sfântă și în Orientul Mijlociu, dar și în Occident". Unul din acestea a fost vizita de curtoazie la marele ayatollah Al-Sistani: "N-au fost semnări de documente însă un simplu gest de întâlnire între doi lideri religioși bătrâni capabili să dea o orientare lumii invocând dialog și înțelegere între credințe și subliniind importanța prieteniei dintre comunitățile religioase".

Mama din Qaraqoash. Alte momente semnificative ale vizitei au fost cele la Ur a caldeenilor, la Mosul și la Qaraqosh, unde au răsunat mărturiile celor care au trăit pe propria piele cruzimea Statului Islamic. Gândul custodelui merge la mama din Qaraqosh, Doha Sabah Abdallah, care și-a pierdut propriul copil datorită unei bombe. "Femeia i-a relatat papei istoria sa de durere și de reziliență oferind o lectură de credință a ceea ce i s-a întâmplat: a ierta pe cel care l-a ucis pe copil și a provocat alte victime, pentru că, a spus ea, «Învățătorul nostru Isus i-a iertat pe călăii săi. Imitându-l în suferințele noastre, mărturisim că iubirea este mai puternică decât orice». A asculta aceste cuvinte de la o mamă care și-a pierdut propriul copil - spune părintele Patton - are forța năvalnică a evangheliei întrupate și trăite".

Slăbiciunea puternică a crucii. "Violența nu poate să fie niciodată exercitată în numele lui Dumnezeu" și în călătoria în Irak aceasta a fost o temă amintită în fiecare zi de papa. Și în timpul Liturghiei la Erbil, duminică 7 martie. "Papa a actualizat cuvântul lui Dumnezeu făcându-l să vibreze în contextul persoanelor care ascultă. Pe stadion a vorbit despre slăbiciunea crucii ca putere și înțelepciune a lui Dumnezeu avertizând să nu se cadă în ispita de a construi imagini false ale lui Dumnezeu pentru că acestea sunt cele care duc la instrumentalizarea numelui său provocând violență". Papa Francisc, subliniază custodele Țării Sfinte, "lasă un mare mesaj de speranță unei comunități creștine decimate din cauza războaielor, a instabilității politice și a nesiguranței. Un mesaj pentru tot Orientul Mijlociu creștin. Înainte de războaiele izbucnite începând din anii '90, în Irak creștinii erau 1,5 milioane și acum estimările vorbesc despre circa 300.000, însă evident încă sunt plămadă și lumină care strălucește și sare care dăruiește gust".

Siria și Irak, două mozaicuri de recompus. "Fiind custodie a Țării Sfinte ne rugăm și sperăm ca aceste cuvinte ale Papei Francisc să poată ajunge și atinge la frații noștri care trăiesc în Siria și în celelalte țări unde sunt tensiuni și violențe, ca adresate și lor". Siria, amintește părintele Patton, "împărtășește cu Irakul o situație în anumite privințe analogă. Și în Siria, ajunsă de acum la al zecelea an de război, trăia o comunitate creștină înfloritoare, peste 2 milioane, și astăzi redusă numai la jumătate de milion. O țară lovită de devastări, ucideri și violențe provocate cu pretextul numelui lui Dumnezeu". Rugăciunea custodelui este ca "toți creștinii din Siria să fi atins, ca femeia suferindă din evanghelie, marginea mantiei lui Cristos care în Irak s-a făcut prezent prin Papa Francisc și ca, astfel, să se poată simți întăriți și susținuți în speranță și în caritate care este iubirea gratuită care reconciliază și iartă. Sper ca papa să poată duce acest spirit de mângâiere și creștinilor din Siria. Siria și Irak, două realități în oglindă, două mozaicuri de recompus".

(După agenția SIR, 9 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 472.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat