Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Podu Iloaiei și Sprânceana: Zile dedicate familiei și speranței creștine

În perioada 4-7 martie 2021, în Parohia Podu Iloaiei și în filiala Sprânceana au avut loc câteva zile dedicate familiei și speranței creștine. Invitat special, care a ținut și cuvântul de învățătură, a fost pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei. La Liturghia de încheiere a fost prezent și pr. Paul Budău, decan de Iași.

Zilele familiei nu au constituit o noutate pentru parohia noastră, în anul 2016 a mai avut loc o serie de astfel de zile. Gândind în termenii de astăzi ai vaccinului, atunci a fost prima doză, iar acum rapelul. Ca și atunci, și acum l-am ascultat pe pr. Felician cu aceeași atenție și am avut din nou ocazia să reînnoim "iubirea care ne-a unit".

Părintele a deschis această serie specială de zile dedicate familiei și speranței creștine pornind de la om, de la omul în general, pe care Dumnezeu l-a pus în centrul creației și pe care l-a chemat să "crească, să se înmulțească și să stăpânească pământul". Ca remediu în singurătate Dumnezeu i-a oferit-o bărbatului pe femeie, pentru ca împreună cu aceasta și apoi în deschiderea lor spre viață, să formeze familia, prima instituție de pe pământ, Biserica domestică, cea căreia Cristos i-a pus la temelie sacramentul Căsătoriei.

Ne-am bucurat să auzim că familia este reflexul Sfintei Treimi pe pământ, o imagine preluată din Amoris laetitia, demnitate care ne onorează, dar ne și responsabilizează. Am mai înțeles că Isus, iubirea întrupată a Tatălui, a venit pe pământ să ia asupra sa slăbiciunile noastre, printre ele aflându-se tot ceea ce încearcă familia, de la cele mai mari până la cele mai mici provocări. Întoarcerea la Isus, care este iubire, constituie actul nostru de fidelitate și efortul continuu pe care trebuie să-l facem, nu doar în Postul Mare, ci în fiecare zi.

În sfârșit, folosindu-se de textul evangheliei de duminică, pr. Felician ne-a avertizat cu privire la trup, care este "templul Duhului Sfânt". "Dacă ar fi să intre Isus în mod fizic în trupul nostru, precum odinioară în templu, oare ce ar găsi în el? Nu cumva ar găsi comerț? Generația de astăzi s-a trezit într-o mare provocare. Anomaliile privitoare la trup, viciile, prostituția, folosirea mijloacelor anticoncepționale, alcoolul, drogurile etc., oare nu constituie tot atâtea tarabe unde se schimbă efortul de a plăcea lui Isus cu plăcerea?"

La Liturghia de final ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru și pe pr. decan Paul Budău, care ne-a adus salutul episcopului nostru Iosif Păuleț și care ne-a binecuvântat, rugându-se împreună cu noi.

Și pentru că urmează 8 martie, Ziua Mamei, copiii celor două comunități au oferit o suită de cântece și poezii, atât mamelor prezente în biserică, cât și Mamei noastre cerești, Sfânta Fecioară Maria.

Mulțumim părintelui paroh pentru aceste zile pe care s-a străduit să ni le ofere și să ni le facă cât mai accesibile și plăcute, părintelui Felician pentru privilegiul de a-l avea cu noi, dar și episcopului nostru care prin părintele decan s-a străduit să fie cu noi la un astfel de eveniment.

Fam. Maria și Ioan Cucuteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-7 martie: Podu Iloaiei și Sprânceana: Zile dedicate familiei și speranței creștine


 

lecturi: 882.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat