Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri de 8 martie: Mama și gardul de la poartă

O luasem încet-încet spre casă conducând mașina cu atenție, dar și oarecum distrat de gândurile care îmi treceau prin minte. Se activase ceea ce psihologii numesc "memoria involuntară". Privind câmpurile, dealurile și linia orizontului, fără să vreau imaginația mă purta în anii copilăriei. Îi vedeam pe frații mei, pe mama și pe tata, cum ne trezeam de dimineață și mergeam la câmp. Ce bună era mămăliga cu supă și cu ceapă, pe care, în combinație cu sudoarea și durerea de șale, o mâncam cu mare poftă la prânz. Atunci totul avea gust! Mă și gândeam la acele vremuri când am plecat pentru prima dată de acasă. Câte lacrimi i-au mai curs mamei! Și cât de tare se ținea! N-ar fi vrut să văd cum i se sfâșie inima știind că mi-a venit vremea să plec să-mi fac un rost. M-a petrecut cu privirea de pe gardul de la drum până când nici eu n-am mai văzut-o, dar nici ea nu m-a mai văzut. O scenă care s-a repetat de sute și poate de mii de ori, ori de câte ori am revenit sau am plecat de atunci de acasă. Mama e mamă și nu se plictisește niciodată, chiar dacă e nevoită să facă același gest la infinit.

Printre formele de relief care mi se strecurau prin parbrizul mașinii, mintea mi-a zburat la ea, la mama, la cea care mi-a dat viață, care m-a educat, care m-a învățat primele rugăciuni și care m-a pus să repet până am învățat bine "Bună ziua!", pe care să-l spun ca salut oamenilor, "să nu cumva s-o fac de rușine". O și vedeam sprijinită pe gardul de la poartă, așteptând ca unul dintre noi să intrăm cu mașina în capul uliței. Așa ne aștepta de câțiva ani, de când a rămas fără animale și de când a dat la asociație bucățile de pământ de la câmp.

Pe bancheta din spate aveam un tort. Era mai mic, pentru că de la o vârstă oricum nu mai merge cum mergea. Era mai mult simbolic! Un tort și un mare buchet cu flori, pe care aveam să i le ofer pentru că era 8 martie. Ea încă ține la asta și ar suferi mult să nu-i facem o vizită sau măcar să o sunăm într-o astfel de zi. Iar dacă îi oferim și un cadou, nu se supără!

8 martie, Ziua Mamei, așa am crescut, așa ne-am obișnuit și cred că așa e frumos, să aibă și mama o zi a ei. Cu posibilitățile care sunt astăzi, de a merge în lumea întreagă, s-au golit satele și orașele de tineri. Să duci un tort și un buchet de flori părinților singuri acasă de multe ori trebuie să apelezi la anumite firme specializate în astfel de evenimente. Eu prefer să merg personal, pentru că încă mai am șansa să fiu în țară...

În sfârșit, după vreo oră de mers, mi-am adunat gândurile, am repetat o formulă nouă pe care să i-o spun când îi ofer florile și tortul și iată-mă în fața porții. Doar că mama, așa cum era de obicei, de data aceasta nu mai era. Că m-am și speriat! Ce s-o fi întâmplat?!?

Am intrat în curte, apoi în casă. Totul era deschis, dar ea nu răspundea de nicăieri. Emoția mi-a crescut și mai mult. Mă și așteptam s-o găsesc pe jos sau în pat, simțindu-se rău. Doar că ea era la o vecină. Văzuse că abia și-a vopsit gardul și s-a dus să-i ceară un rest de vopsea: "Că poate vine și la ea vreun copil de 8 martie, să nu găsească gardul murdar..."

Ce ți-e și cu grija asta din partea mamei! Dar așa e ea, să fie bine când vine copilul acasă... Ca să nu mai spun că din cuptor, ținută încă la cald, a scos o oală cu sarmale: "Poate vine cineva de 8 martie, să aibă cu ce să-l servească!"

Și uite așa, acolo unde mă pregăteam să merg eu cu un cadou din partea mea, m-am trezit că mai mult mi-a oferit ea decât eu ei. Asta e mama! Când nu o găsesc la gard, sigur îmi pregătește sosirea cu câte ceva bun. Așa cum a făcut mereu...

Mulțumesc, mamă! Mulțumesc pentru ceea ce ești pentru mine, pentru lume, pentru tot ceea ce reprezintă mama în general. Cum ar arăta lumea fără mame în ea?!? Atât timp cât va mai putea să iasă la gardul de la poartă, cât timp o voi mai găsi acolo, voi face parte din rândul celor care încă se bucură că mai au mamă. Iar atunci când nu mă va mai aștepta nimeni la poartă, voi ști că trebuie să-mi amintesc mereu de vremurile când mă aștepta și sigur voi înălța o rugăciune pentru ea...

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 1898.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat