Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Comemorarea morții Fericitului Ieremia

Vineri, 5 martie 2021, în sanctuarul diecezan din Onești a avut loc comemorarea a 396 de ani de la moartea Fericitului Ieremia Valahul. Liturghia solemnă de la ora 10.30 a fost prezidată de episcopul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț.

Celebrarea a început cu oferirea uleiului pentru lampa votivă care arde continuu lângă racla fericitului, ulei care anul acesta a fost oferit de comunitatea din Pârgărești, reprezentată de părintele Laurențiu Cucuteanu, parohul comunității, și de mai mulți credincioși din această parohie.

La predică, PS Iosif Păuleț ne-a captivat de la început atenția cu o povestioară a cărei învățătură era că tot ceea ce ne înconjoară răspunde ca un ecou la "strigătul" cuvintelor și faptelor noastre: dacă strigăm: "Ură!", vom avea parte de "ecouri" ale urii, iar dacă strigăm: "Iubire!", vom avea parte de "ecouri" ale iubirii. Al doilea moment al predicii a fost povestirea pe scurt a vieții Fericitului Ieremia, marcată de mult curaj și simplitate. A urmat apoi descrierea virtuții umilinței, ilustrată în culorile vii și intense ale vieții Fericitului Ieremia, a celei a Sfintei Clara de Assisi și a aceleia a Sfântului Ignațiu de Loyola, care căutau umilințele așa cum mulți caută laudele. Episcopul de Iași ne-a asigurat că umilința este o virtute foarte mare și că ea ne ajută să recunoaștem adevărul cu privire la propria persoană.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Ciprian Vacaru, rectorul sanctuarului, a adus mulțumiri episcopului de Iași, preoților care au concelebrat, corului și tuturor credincioșilor veniți din Onești și din împrejurimi.

PS Iosif Păuleț a mulțumit la rândul său fraților capucini pentru toată munca pe care o depun și a manifestat speranța că Fericitul Ieremia va fi declarat sfânt, încurajând pe credincioșii prezenți să nu ezite să îi ceară acestuia chiar și minuni!

Fr. Lucian Dămoc, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 martie: Onești: Comemorarea morții Fericitului Ieremia


 

lecturi: 1328.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat