Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Profetul Ezechiel
(Michelangelo, bolta Capelei Sixtine
Foto: Wikipedia)
Spre călătoria papei în Irak

Ezechiel, profet al Duhului lui Dumnezeu, ne așteaptă

de card. Fernando Filoni

În Irak, în antica Babilonie, există un sit istoric îndrăgit de evrei, creștini și musulmani: mormântul profetului Ezechiel, simbol de viziuni și profeții; apropiata călătorie a papei în Mesopotamia duce o viziune de conviețuire atât de necesară în Orientul Mijlociu și în Irak. Cardinalul Fernando Filoni - mare maestru al Ordinului Sfântului Mormânt și fost nunțiu apostolic în Irak - ne dăruiește o reflecție inspirată de acest loc sacru pe care-l cunoaște bine, mergând acolo în pelerinaj.

În primăvara anului 2002, însoțit de câțiva prieteni irakieni, am mers ca pelerin la Kafel-al-Hilla. Nu departe se ridică resturile anticei Babilonii a caldeenilor; mai în sud, la al-Najaf locuiește astăzi înalta autoritate spirituală a șiiților, marele ayatollah Al-Sistani, care la 6 martie va fi vizitat de Papa Francisc. La Kafel-al-Hilla se află o veche sinagogă cu scrieri în ebraică foarte vizibile, țintă a pelerinajelor musulmanilor și ale multor creștini care se aventurează până acolo, însă ale niciunui evreu, de când ultimele comunități au fost expulzate din Irak ca urmare a războaielor arabo-israeliene în anii '80. Aici o tradiție indică existența mormântului profetului Ezechiel. Locul este sacru. Mormântul este înconjurat de un gard care-l protejează; acesta este un sit de rugăciune, foarte iubit de femeile șiite care merg acolo pentru a cere ajutor pentru o maternitate incipientă sau în fază concluzivă. Așadar, aici profetul Ezechiel este venerat. Dacă la Ninive se spune că plutește spiritul lui Iona, predicatorul convertirii, în regiunea anticii Babilonii plutește spiritul lui Ezechiel, preot deportat în 597 î.C. cu Joaiachin, rege al lui Iuda. În acest ținut Ezechiel a fost coleg de viață a deportaților.

Vorbind biblic, este profetul Duhului lui Dumnezeu, care, cu viziuni grandioase, îi îndemna pe exilați, consola și educa la speranță, amintind că însuși Dumnezeu va da "o inimă nouă și un duh nou" (Ez 11,19). A fost scris că Ezechiel predica bunăvoința divină, care previne căința: suntem pe pragul harului (P. Auvray). Însă se amintește îndeosebi grandioasa viziune a profetului despre câmpia cu oase uscate (cf. Ez 37,1-14) care se însuflețesc și reiau aspect uman, așa încât să formeze o mulțime nemărginită de ființe vii: această viziune poartă cu sine, și pentru totdeauna, un oracol al lui Dumnezeu preaînalt.

În zilele întunecate ale lui Isis, când în vara anului 2014 era ocupat Mosul și apoi Câmpia Ninive, și mii de creștini, yazidi și musulmani fugeau căutând scăpare în Kurdistanul oriental și de nord, papa concepea ideea unei călătorii printre acei disperați. Instabilitatea din Irak a amânat îndelung această vizită apostolică. Și astăzi nu lipsesc preocupări; și Covid-19 a adăugat altele. Însă nu se poate merge pentru a manifesta solidarități așteptând numai timpuri fericite. Speranța de pace, de înțelegere, de conviețuire într-o țară de prea multe ori răscolită de uri, amintește cuvintele de speranță ale lui Iona la Ninive (secolul al VIII-lea î.C.), ale lui Naum în Asiria (secolul al VII-lea î.C.) și ale lui Ezechiel în Babilonia (secolul al VI-lea î.C.).

Solidaritatea este apreciată în special în timpuri de dificultate. În timpul suferinței, Dumnezeu vizitează poporul său, amintește Cartea Exodului (4,31), și, în timpul lui Isus, mulțimea, constatând binele făcut de el, comenta: "Domnul a vizitat poporul său" (Lc 7,16).

În Irak și astăzi este nevoie de viziune și de profeție; este nevoie de vizita papei, de acest eveniment de viață pe care vizita pontificală - care nu este un act personal și este al întregii Biserici - îl aduce cu sine. Este un suflu cald, care redă viață mulților martiri și credinței numeroșilor creștini uciși, persecutați și discriminați; dar și atâtor bărbați și atâtor femei de alte exprimări etnico-religioase care la fel au suferit violențe. Este nevoie de a reface nenumăratele fracturi ale acestui popor și ale acestei țări. Este nevoie ca creștinii, yazidi, mandei și toate celelalte minorități împreună cu șiiți și sunniți să găsească o conviețuire civilă respectând drepturile pentru toți. A fi frați este posibil dacă este Duhul lui Dumnezeu. Vizita papei, cum era în dorința lui Ioan Paul al II-lea (2000), poate să fie sămânța bogată de viață, care va da rod. Revine poporului irakian înaintea oricăruia să asume responsabilitatea și tuturor să contribuie la asta.

(După L'Osservatore Romano, 2 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 380.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat