Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sănătate sexuală sau sexualitatea sănătoasă? Părinții alături de copii în actul educațional

Declarat deja neconstituțional de către Curtea Constituțională a României, pentru că excludea părinții din decizia privitoare la actul educațional, proiectul de lege care vizează orele de cultură și educație sexuală și ideologică de gen a fost trimis de către președintele României spre reexaminare în Senat, mai exact, la Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Ceea ce constituie o indignare din partea societății civile, cu un accent deosebit pe ONG-uri și părinți, este insistența în a-i scoate pe părinți din decizia legată de actul educațional. Cu alte cuvinte, elevii, copii minori, sunt obligați să participe la orele de educație sexuală, fără un acord expres al părinților, care sunt primii și principalii responsabili de educația copiilor lor.

În consecință, familiile de pe teritoriul Diecezei Romano-Catolice de Iași, în armonie cu vocea tuturor familiilor de bunăvoință și responsabile din România, indiferent de religie sau cult, solicită Președintelui României, dar și Comisiei pentru Muncă, Familie și Protecție socială din Senat, să fie reiterată importanța părinților în alegerile educaționale ale copiilor. Să nu le fie impusă copiilor, prin lege, fără acceptul părinților, o programă cu un conținut contrar vârstei și statutului lor uman, psihologic și moral.

Nu negăm importanța unei educații sănătoase în ceea ce privește sexualitatea, dar aceasta trebuie făcută ținându-se cont de vârsta copiilor, a conținutului programei, a calității morale a celor care țin aceste ore și mai ales a finalității unor astfel de lecții.

În sprijinul celor afirmate mai sus vin, așa cum am precizat deja, toate familiile Diecezei Romano-Catolice de Iași, reprezentate de către Oficiul pentru Pastorația Familiei, Asociația "Familia și Viața", reprezentanții părinților elevilor în cauză, psihologi, profesori și învățători, mamele din Uniunea Mamelor Milostive și clericii de pe teritoriul diecezei.

Redăm în continuare câteva din aceste susțineri:

  • "Odată cu obligativitatea participării la cursurile on-line, elevii, încă de la clasele primare, au avut acces, poate chiar nelimitat, la internet. Tema, destul de complexă a sexualității, este una de interes general pentru toți membrii societății actuale.

    Ca mamă și profesor, în urma multor discuții avute cu părinții, precum și cu mulți din colegii profesori, am ajuns la concluzia că educația în acest sens, de multe ori bine venită pentru copii, trebuie să țină cont în mod obligatoriu de decizia părinților în a aprecia dacă sunt pregătiți copiii lor să primească un astfel de conținut, cu precizarea că o astfel de educație trebuie făcută de persoane bine formate, iar programele să fie cât mai bine adaptate, excluzându-se orice propunere deviantă cât privește sănătatea sexuală a copiilor. Programa trebuie să ajute la formarea copilului, nu doar ca cetățean responsabil, dar trebuie să aibă în vedere și formarea lui umană, etică și spirituală sănătoasă și echilibrată.

    Nu în ultimul rând, mai ales în ceea ce privește o sexualitate sănătoasă, consider că părinții sunt primii responsabili de bagajul de cunoștințe care li se transmite copiilor lor. Ei sunt cei care trebuie să decidă dacă și cum pot copiii lor să participe la astfel de cursuri" (Daniela Martișca, profesor pentru învățământul primar).

  • "Consider că părinții trebuie să decidă cu privire la educația copiilor lor. Așa cum ei sunt responsabili pentru acțiunile fiilor lor și sunt trași la răspundere dacă fac vreo faptă rea, la fel este de datoria lor să decidă ce fel de educație sexuală oferă copiilor lor. Nu e normal să decazi părinții din acest drept. Se pot face cursuri cu părinții pentru a-i ajuta să știe cum să abordeze aceste subiecte.

    Este necesară o educație pentru sănătate în care să fie abordate și toate aspectele legate de anatomia corpului uman, îngrijirea lui, posibile boli... Dar să vorbești ani întregi numai despre sexualitate, contracepție, avort... după modelul occidental, fără a ține cont de demnitatea ființei umane și viziunea părinților mi se pare contră drepturilor omului pe care Constituția noastră le recunoaște" (Teodora Cojan, profesor de religie).

  • "Fiecare categorie de vârstă are specificul ei de care trebuie să se țină cont când se intervine în educația copiilor și a tinerilor.

    Familia și părinții în mod special sunt repere importante pentru copil și ele ar trebui implicare în mod activ în educația sexuală și pentru sănătate a celor mici pentru o dezvoltare armonioasă a acestora în toate ariile. Educația sexuală în general este benefică, dar doar în măsura în care există implicarea și acordul părinților, precum și când se acordă o importanță adecvată etapelor specifice prin încurajarea relațiilor interumane sănătoase, bazate pe valori, cunoaștere reciprocă și autocunoaștere" (Genoveva Burcă, psiholog clinician specialist).

  • "În primul rând educația sexuală ar trebui să fie făcută în familie. Sunt familii în care părinții nu vorbesc despre acest subiect cu ai lor copii, deși ar trebui să aibă acest curaj.

    Consider că cel mai bine ar fi ca părinții să cunoască manualul care va fi folosit în scoli și să aibă opțiunea ca să-și dea acordul pentru a face sau nu educația sexuala la clasă" (Mihaela Ghiurca, mama a doi copii, farmacist).

  • "Ca părinte a doi copii nu sunt de acord cu educația sexuală în școală și nici cu intenția guvernanților de a le impune participarea la astfel de cursuri, fără acordul părinților. Din discuțiile cu elevi care au participat la astfel de ore în cadrul unor proiecte am aflat că educația sexuală, în concepția autorităților civile, nu înseamnă a trăi în curăție, a-și folosi sexualitatea în conformitate cu legile morale, ci promovarea libertinajului, reducerea aproapelui la un obiect prin care se satisfac instinctele, neasumarea consecințelor, încurajarea consumului de pornografie etc.

    Este dreptul și obligația noastră, ca părinți, să le oferim o educație sexuală copiilor noștri, în conformitate cu principiile morale creștine, ținând cont și de dezvoltarea fizică și psihică a lor, de momentul potrivit pentru o astfel de educație" (Cristina Mate, mamă a doi copii, profesor de religie).

  • "Ca diriginte la clasa a VII-a am dezbătut la ședința cu părinții clasei problema introducerii în programa școlară a educației sexuale. Inițial au refuzat toți părinții, apoi au intervenit cu precizări:

    1) nu sunt de acord fără a cunoaște conținuturile;

    2) își dau consimțământul doar dacă se respectă principiile morale și religioase despre educația sexuală;

    3) nu sunt de acord cu educația sexuală care propun metodele contraceptive și nu educația în sine;

    4) părinții sunt cei care trebuie să inițieze copilul în funcție de nevoile acestuia. Nu este o educație pentru grup, ci personalizată" (Maricica Bejenaru, profesor de religie).

  • "Fetița mea are 9 ani, deja este curioasă. M-am dus la librărie și i-am cumpărat o carte recomandată de vânzător. Am răsfoit-o și am ars-o. De ce? Mi-am dat seama că este un pericol care dezvoltă curiozitatea și nu educația. Prin urmare refuz, orice material fără ca în prealabil să cunosc despre ce este vorba" (Raluca Budăeș, mama a doi copii).

  • "Din postura mea de creștin romano-catolic și de absolvent al unui master în Știința despre Căsătorie și Familie, la Institutul «Sfântul Ioan Paul al II-lea», din Lateran, Italia, după ce am vorbit în fața multor adolescenți, dar mai ales i-am ascultat, afirm că este o urgență să redescoperim minunăția trupului nostru, să intuim cât de mult acest trup pe care-l neglijăm și pe care nu știm deseori să-l gestionăm, are în el particularități care-l fac unic în fața tuturor celor create. Sexualitatea umană nu este ceva animalic, ci conține în ea chemarea la relație și la iubire.

    Tocmai de aceea aș dori să-i întreb pe cei care propun programe de educație sanitară, care includ componente de educație sexuală și resping acordul părinților pentru participarea copiilor la aceste ore, dacă ar permite ca să vorbească despre sex unui preot (sau unui laic) bine pregătit în magisteriul Sfântului Ioan Paul al II-lea, care să le spună că sexul în afara căsătoriei te face să greșești ținta în viață, adică îți îngreunează calea către fericire. Desigur, nu vor permite, pentru că viziunea despre sexualitate este profund împletită cu modul în care vedem persoana, deci cu locul pe care-l avem în această lume.

    Sexul nu este o materie tehnică, are de-a face cu rădăcinile vieții și cu iubirea, nu este doar o problemă de a învăța despre o procedură mecanică sau biologică. A cere ca părinții să știe despre cine le vorbește și despre ce le vorbește copiilor este într-adevăr minimul și nu cred că-i interesează doar pe părinții creștini, ci pe părinți în general.

    Este ușor să le propui copiilor barierele mecanice sau chimice care opresc viața sau unele boli, dar cine le explică care sunt nenumăratele efecte colaterale?

    Păstrați, vă rugăm, rolul părinților în decizia finală în ceea ce privește educația sexuală a copiilor lor!" (Eugenia Dămătăr, asistentă socială și medicală, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei).

Pr. dr. Felician Tiba
director Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Educația sexuală în școli și paradoxul educativ

Biserica Catolică din România susține necesitatea acordului părinților pentru orele de educație sexuală


 

lecturi: 1456.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat