Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată

Sâmbătă, 27 februarie 2021, la propunerea pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru viața consacrată, Comisia pentru Viața Consacrată din Dieceza de Iași s-a întrunit, după mai bine de un an de zile, pentru a analiza această ultimă perioadă de timp în care pandemia și-a spus cuvântul și pentru a proiecta câteva propuneri de viitor. Întâlnirea a fost găzduită de Institutul Teologic Franciscan din Roman.

În lipsa pr. Cristian, care nu a putut participa din motive obiective, pr. Alexandru Olaru, OFMConv., după o scurtă introducere referitoare la scrisoarea apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc Patris corde, cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a declarării Sfântului Iosif ca Patron al Bisericii Universale, a scos în evidență credința pe care ne-a învățat-o Cristos, adică aceea concretizată în persoana Sfântului Iosif, care nu căuta scurtături, ci înfrunta "cu ochii deschiși" ceea ce i se întâmpla, asumându-și personal responsabilitatea. Exemplul lui ne invită să-i primim și noi pe ceilalți, fără excludere, așa cum sunt ei, "rezervând o predilecție celor slabi, deoarece Dumnezeu alege ceea ce este slab în ochii noștri (cf. 1Cor 1,27), este tatăl orfanilor și apărătorul văduvelor (Ps 68,6) și poruncește să-l iubim pe cel străin". Și tot el, Cristos, este cel care la judecata de apoi ne va spune: "Tot ceea ce ați făcut unuia dintre acești frați ai mei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40); (cf. PaCo, nr. 23).

După această introducere, ne-am prezentat fiecare în parte, deoarece am avut noi membri intrați în comisie, ca, de exemplu, pentru zona Bacău, sr. Emanuela Simon de la Congregația "Surorile Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos" din Măgura și pr. Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv., de la Postulandatul din Prăjești, iar pentru zona Iași, sr. Maria Lucaci, Slujitoarele lui Cristos Marele Preot.

O mulțumire deosebită i s-a adus sorei Alina Rîtan, SCMP, care, după patru ani de activitate în zonele Bacău și Roman, s-a retras din echipă pentru o mai mare disponibilitate și o mai bună desfășurare a cursurilor universitare pe care le urmează.

Toți responsabilii, apoi, au prezentat realitățile lor din diferite zone. Cu toții am observat că această pandemie a produs o teamă generală în popor, dar și o restricționare a activităților noastre intercongregaționale prin imposibilitatea de a ne mai întâlni în mod regulat pentru reculegerea lunară zonală sau a efectua întâlnirile anuale diecezane. Iar lipsa comuniunii a făcut ca membri comunităților noastre să sufere, chiar să se închidă, adaptându-se noilor dispoziții sociale și ecleziale care au fost propuse. Știm că firul roșu într-o comunitate, între membri unui institut, cât și între celelalte institute de viață consacrată este comuniunea. Însă mulțumim Domnului că am avut posibilitatea de a păstra această comuniune între noi și cu Biserica întreagă, chiar și prin mijloacele de comunicare, mass-media de astăzi. S-a subliniat că teama este mai evidentă persoanelor vulnerabile și mai în vârstă, care într-adevăr sunt predispuse mai mult la infectarea cu Covid-19. Cunoaștem și cazuri de preoți și persoane consacrate din țară și din întreaga lume care din cauza acestui virus cumplit au trecut la cele veșnice.

Din aceste împărtășiri au reieșit și aspecte pozitive, cum ar fi ajutorul celor bolnavi și bătrâni în a le cumpăra medicamente, a-i hrănii și îngriji la domiciliu, dar și prin faptul de a lucra ca asistente medicale și persoane consacrate în spitale cu cei bolnavi de Covid. Un alt aspect pozitiv, în anumite zone, a fost faptul de a se întâlni constant în momentele forte ale anului liturgic sau chiar lunar pentru momentele de rugăciune, meditație, spovadă și celebrarea în comun a Sfintei Liturghii, după normele propuse, sigur, de direcțiunile Ministerului Sănătății. Chiar dacă majoritatea au trecut prin această probă incomodă sau chiar dureroasă a suportării virusului, persoanele consacrate, cu eroism și plini de curaj, și-au exprimat dorința de a continua activitățile lor carismatice în grădinițe, orfelinate, școli, aziluri de bătrâni și în celelalte instituții școlare și non-profit, unde au aportul lor, după exemplul Sfântului Iosif și al Mariei, care, în ciuda dificultăților timpului de-atunci, l-au crescut pe Isus și l-au iubit până la sfârșit.

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost acela al crizei de vocații la preoție și la viața consacrată. Se observă în general o criză a nașterilor la viață, o criză a educației la valorile creștine și implicit la o viață dăruită lui Dumnezeu prin slujirea aproapelui. Pentru aceasta este nevoie de o pastorație vocațională mai concretă a adolescenților și tinerilor de astăzi care sunt în căutarea zilei de mâine fără a lua în considerație și această latură a vocației de iubire în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui. S-au apreciat inițiativele luate din partea Oficiului pentru Vocații, care a luat deja avânt în anumite zone din Dieceza de Iași.

Pentru cunoașterea acestei vieți consacrate Domnului este nevoie și de traducerea în românește a documentelor specifice, promulgate de Magisteriul Bisericii și de către Congregația pentru Viața Consacrată și a Institutelor de Viață Apostolică, și de aprofundarea lor din partea institutelor noastre călugărești, dar și de promovarea acestor documente în rândul tinerilor în cadrul campusurilor vocaționale.

Au mai urmat câteva precizări cu privire la organizarea pe zone a membrilor comisiei, iar, la nivel de comisie zonală, organizarea evenimentelor viitoare în funcție de posibilitățile actuale. S-a decis, de asemenea, continuarea participării tuturor congregațiilor la fondul economic diecezan anual, iar la cel zonal, numai în caz de necesitate.

Printr-o scurtă rugăciune i-am mulțumit Domnului, care ne-a permis să ne întâlnim din toate cele cinci zone ale diecezei, după această lungă perioadă de timp, dar și pentru aceste momente de comuniune fraternă și de împărtășire care ne-au ajutat să analizăm în mare pulsul vieții consacrate de astăzi și să dăm un avânt pentru viitorul apropiat tuturor persoanelor consacrate din zonele unde suntem responsabili, printr-un cuvânt de încurajare și de speranță.

Pace și bine

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.


 

lecturi: 1813.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat