Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În consistoriul din 20 februarie 2001
În urmă cu douăzeci de ani Bergoglio devenea cardinal

De Amedeo Lomonaco

Este 21 februarie 2001. Papa Ioan Paul al II-lea, în omilia cu ocazia consistoriului ordinar public, subliniază că este o zi specială: "Astăzi este sărbătoare mare pentru Biserica Universală, care se îmbogățește cu patruzeci și patru de cardinali". Printre noii cardinali este și fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, care va fi ales Suveran Pontif la 13 martie 2013. "Roma «catolică» - adaugă Papa Wojtyła rostind cuvinte deja proiectate în viitor - se adună în jurul noilor cardinali într-o îmbrățișare călduroasă, având conștiința că se scrie o altă pagină semnificativă din istoria sa bimilenară".

O Biserică ce deschide ușile

Cea de acum 20 de ani este o dată îndepărtată, însă încă actuală. "Lumea - afirma Ioan Paul al II-lea în timpul consistoriului din 2001, cel mai numeros din istoria Bisericii - devine tot mai complexă și schimbătoare". Acea lume, ca aceea de astăzi zdruncinată de pandemie și de o răspândită cultură a rebutului de mai multe ori denunțată de Papa Francisc, are nevoie de iubire. "Îi este sete de o inimă - scria arhiepiscopul de Buenos Aires în mesajul din 28 martie 2001 adresat comunităților educative - care primește, care deschide ușile". Îi este sete de o "vindecare a persoanei umane prin iubirea ospitalieră".

O inimă care primește

Atunci când în 1998 este numit arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio alege să locuiască într-un apartament și să-și pregătească cina singur. "Oamenii de aici - a spus odată pentru a explica această decizie - sunt săraci și eu sunt unul dintre ei". Și se gândește la un program misionar centrat pe comuniune și pe evanghelizare. În anii în care este arhiepiscop de Buenos Aires, este un păstor foarte iubit în dieceza sa, pe care o străbate în lung și în lat, și în metrou și cu autobuzele. Înainte de a pleca la Roma, în vederea consistoriului din 21 februarie 2001, nu cumpără haină nouă, ci o aranjează pe cea a predecesorului său, Antonio Quarracino, decedat în 1998. Papa Ioan Paul al II-lea îi încredințează titlul de cardinal al bisericii romane "Sfântul Robert Belarmin", sfântul iezuit și învățător al Bisericii.

De la Buenos Aires la Roma

Navigând între omilii și discursuri rostite de cardinalul Jorge Mario Bergoglio, se intersectează teme și reflecții aflate și în centrul pontificatului. În veghea pascală din 15 aprilie 2001, arhiepiscopul de Buenos Aires sublinia că "trăim într-o situație în care avem nevoie de multă amintire". Trebuie "amintită, purtată în inimă marea rezervă spirituală a poporului nostru". Cuvinte care se leagă de invitația, exprimată de mai multe ori în timpul pontificatului, de a întări simțul de "apartenență la popor", de "a avea amintirea poporului lui Dumnezeu". Într-o scrisoare din 2002 adresată cateheților, cardinalul Bergoglio îl citează pe sfântul care va fi un izvor de inspirație pentru pontificatul său. "A adora - scrie el în scrisoare - înseamnă a descoperi că suntem fii ai aceluiași Tată". "Înseamnă așa cum a descoperit Sfântul Francisc: să cântăm laudele uniți cu toată creația și cu toți oamenii".

Includere sau excludere

În 2003, cu ocazia celebrării lui Te Deum, fostul primat de Argentina subliniază că suntem chemați să refuzăm ceea ce în mai multe ocazii, ca pontif, va defini "cultură a rebutului". Includerea sau excluderea celor mai fragili, afirmă la 25 mai în acel an, "definește toate proiectele economice, politice, sociale și religioase. În fiecare zi noi toți înfruntăm alegerea de a fi buni samariteni sau călători indiferenți care trec". A păzi este unul din verbele cu care se poate declina pontificatul Papei Francisc. La 25 martie 2004, zi în care se celebrează Ziua Copilului Nenăscut, arhiepiscopul de Buenos Aires exprima speranța ca Fecioara Maria "să facă să crească în inimile noastre atitudini de duioșie, speranță și răbdare pentru a păzi fiecare viață umană, în special pe cea mai fragilă, pe cea mai puțin capabilă să se apere".

Calea fraternității

Între plăgile pe care Bergoglio le denunță de mai multe ori când era cardinal, și după aceea ca papă, sunt cele ale sărăciei și nedreptăților. În 2007, intervenind la Conferința de la Aparecida, denunță dezechilibre tot mai profunde: "Această globalizare ca ideologie economică și socială - afirmă el - a lovit negativ sectoarele noastre mai sărace". "Cel puternic îl mănâncă pe cel mai slab". În 2008, reflectând asupra temei "Cultură și religiozitate populară", arhiepiscopul de Buenos Aires subliniază că înaintează "o cultură de moarte". O cultură care duce la o creștere a sărăciei și la o concentrare a bogățiilor. Dar și la fenomene tot mai îngrijorătoare de poluare ambientală, așa cum se amintește în enciclica Laudato si'. O altă trăsătură distinctivă a pontificatului Papei Francisc se leagă de conceptul de fraternitate, în centrul enciclicei Fratelli tutti: "Fraternitatea în iubire așa cum a trăit-o Isus - afirma cardinalul Bergoglio, la 25 mai 2011, în celebrarea pentru Te Deum - ne alină, face ușor jugul. Dumnezeu nu încetează să ierte".

Ultima omilie a cardinalului

Înainte de a pleca la Roma, pentru conclavul din 2013, arhiepiscopul de Buenos Aires pregătește o omilie pe care intenționează s-o rostească la 28 martie, cu ocazia Liturghiei Crismei. Însă la 13 martie în acel an urcă la scaunul lui Petru. Textul omiliei, nerostite, se rotește în jurul unui concept fundamental: misiunea Bisericii în periferii. În aceste locuri - se citește în text - "trebuie să ieșim pentru a experimenta puterea Domnului". Calea indicată este așadar aceea a unei Biserici care iese. Și aceea a "unui drum de fraternitate". Așa cum amintește Papa Francisc la 13 martie 2013 în primul său salut ca pontif: "Acum, începem acest drum: episcop și popor. Acest drum al Bisericii din Roma, care este aceea care prezidează în caritate toate Bisericile. Un drum de fraternitate, de iubire, de încredere între noi".

(După L'Osservatore Romano, 20 februarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 649.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat