Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Miercurea Cenușii la catedrală

La 17 februarie 2021, în Miercurea Cenușii pentru Biserica Romano-Catolică, PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, a prezidat Calea Sfintei Cruci și Sfânta Liturghie cu ritul impunerii cenușii, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La ambele celebrări a fost prezent și PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți care slujesc la episcopie, dar și numeroși credincioși. Cu Miercurea cenușii, Biserica de rit latin intră în Postul Mare, un drum de convertire și de pocăință care durează 40 de zile și care ne pregătește pentru Învierea Domnului.

O, Isuse, Domnul meu, mă gândesc la chinul tău; mă gândesc necontenit cât de mult ai suferit. Cu aceste versuri, de la ora 17.30, credincioșii din catedrala din Iași se pregăteau să mediteze la patima și moartea Mântuitorului Isus Cristos, prin devoțiunea Calea Sfintei Cruci. PS Iosif Păuleț a prezidat rugăciunea, în timp ce PS Petru Gherghel a purtat crucea pe parcursul celor paisprezece stațiuni, cei prezenți rugându-l pe Isus să trezească în inimi o căință adevărată față de păcatele săvârșite și să împartă tuturor o încredere nestrămutată în meritele sale. La final, s-a recitat rugăciunea Sfântului Augustin, pentru ca prin meditarea cu evlavie a preasfintelor dureri ale lui Isus el să ne izbăvească de chinurile iadului și să ne ducă acolo unde l-a dus pe tâlharul cel bun.

PS Iosif Păuleț a prezidat apoi Sfânta Liturghie de la ora 18.00, în cadrul căreia s-a omis actul penitențial, pentru că în locul lui cei prezenți au primit cenușa în semn de pocăință, imediat după momentul predicii. La celebrare au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Egidiu Condac, vicar general, preoți care slujesc la episcopie, dar și numeroși credincioși.

După proclamarea lecturilor și a textului evanghelic, cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Lucian Păuleț, profesor de teologie dogmatică la Institutul Teologic din Iași, care a vorbit despre timpul Postului Mare ca un drum de convertire pe care fiecare dintre noi suntem chemați să îl parcurgem. "Viața noastră pe pământ este o călătorie. Noi suntem pelerini. Cunoaștem clar destinația: Dumnezeu, cerul. Știm și mijloacele necesare pentru a ajunge acolo: faptele bune, Biserica, adică acea comuniune a credincioșilor, sacramentele, Biblia, rugăciunea, postul. Cu toate acestea, uneori, din cauza faptului că suntem distrași, facem o alegere proastă și o luăm pe un drum greșit. Atunci, Domnul, în bunătatea sa, ne strigă, cu brațele larg deschise și cu ochii plini de nostalgie, ne imploră: «Întoarceți-vă la mine din toată inima» (Ioel 2,12)" a mai spus pr. Lucian Păuleț, care ne-a oferit și trei povestioare, trei exemple pe care le putem urma în Postul Mare. Prima imagine ne amintește că noi suntem acel sergent care refuză cu încăpățânare să recunoască faptul că are o problemă, că suntem păcătoși. A doua imagine: Isus ne iubește mai mult decât mama Georgiana pe copilul ei Jimmy. A treia imagine: să ni-l imaginăm pe Isus ca fiind micul Ștefan, care ne trage de mânecă și ne spune "Ascultă-mă cu ochii și cu inima, adică pune deoparte ceea ce te distrage și dă-mi toată atenția ta în aceste 40 de zile de post".

După predică, PS Iosif Păuleț a rostit rugăciunea de binecuvântare a cenușii, a stropit-o cu apă sfințită, iar apoi, îndreptat spre cei prezenți, a spus o singură dată pentru toți formula "Convertiți-vă și credeți în evanghelie", astfel că și impunerea cenușii a ținut cont de restricțiile sanitare impuse de actuala pandemie. PS Iosif s-a înclinat apoi pentru a primi cenușă pe cap de la PS Petru, iar PS Petru de la PS Iosif, după care, împreună cu preoții concelebranți, au lăsat să cadă cenușa pe capetele credincioșilor, fără a spune nimic, conform ritului.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț a îndreptat mulțumirea sa lui Dumnezeu "că ne-a adunat în număr așa de mare astăzi, în prima zi de post, aici, în casa lui, împreună cu PS Petru, cu preoții din altar și cu dumneavoastră în număr impresionant de mare. Am primit pe capetele noastre cenușa, în semn de pocăință, exprimând dorința de a merge pe urmele lui Cristos, pe drumul crucii, care se încheie cu ultima stațiune: Învierea lui Isus din morți. Dar la înviere se ajunge prin cruce. Vă doresc din toată inima succes pe acest drum de convertire și o rugăm și pe Fecioara Maria să fie alături de noi pe acest drum greu al crucii, pentru la final să ne bucurăm împreună cu ea de slava învierii".

Cântările au fost susținute de Corul mare al Catedralei, dirijat de pr. Robert Râtan, la orgă fiind Octavian Bișoc.

Echipa ERCIS Media a transmis Calea Sfintei Cruci și Sfânta Liturghie cu ritul impunerii cenușii în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași.

Alexandra Cojan

* * *

ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 februarie: Iași: Miercurea Cenușii la catedrală. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 997.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat