Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

1884 - 15 februarie - 2021: 137 de ani de la sfințirea Catedralei "Sfântul Iosif" din București, "catedrala fără turn"

Încă de când am fost prima dată la Catedrala "Sfântul Iosif" din București, în urmă cu 30 de ani, am căutat să ajung acolo căutând turnul bisericii. Mergând pe jos de la Gara de Nord pe direcția indicată de unii trecători pe care i-am întrebat, m-am tot uitat spre capătul străzilor cu speranța că voi zări "turnul", care după cunoștințele mele trebuia să fie nelipsit de lângă un lăcaș de cult. În cele din urmă am ajuns la catedrala catolică bucureșteană și am constatat că nu are turn. Am crezut că nu este finalizată, dar citind istoricul construcției ei, care era afișat chiar pe unul dintre pereții din partea nordică, am înțeles că fusese ridicată și sfințită cu mai mult de un secol în urmă. Și iată că astăzi se împlinesc 137 de ani de la sfințirea ei, în ziua de 15 februarie 1884, dată ușor de reținut pentru că este și anul fondării Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Sigur, dacă mergem astăzi de la Gara de Nord spre Catedrala "Sfântul Iosif" ne putem ghida după un turn, care este mult mai mare și disproporționat față de naosul bisericii, edificiu care nu-și găsește locul lângă un spațiu sacru, ales și cumpărat în urmă cu 149 de ani de ierarhul catolic din București. Până la data de 27 aprilie 1883, teritoriul Arhidiecezei de București s-a aflat sub jurisdicția episcopiilor catolice de Tomis, Milcov, Severin, Argeș, Bacău, Sofia și Nicopole. Așa cum urma să se întâmple peste 427 de zile și pentru Biserica Catolică din Moldova, Papa Leon al XIII-lea, prin bula apostolică "Praecipuum munus", a separat Vicariatul Apostolic al Valahiei de Episcopia de Nicopole, iar Vicariatul Valahiei a devenit Arhiepiscopia de București, cu sediul la București, Prin același document papal, episcopul Ignațiu Paoli, care din anul 1870 era episcop de Nicopole și administrator apostolic al Valahiei, a fost numit arhiepiscop de București. Patroană a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București a fost aleasă Preasfânta Fecioară Maria, Neprihănit Zămislită, mister marian proclamat cu 29 ani mai devreme, la 8 decembrie 1854.

Primul ierarh al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, Preasfințitul Ignațiu-Felix Paoli, s-a născut la 25 iulie 1818, fiind originar din Provincia Florența, Italia. În anul 1843, a intrat în Ordinul Pasioniștilor, a fost sfințit preot în anul 1859, după care a activat în Italia, Franța, Anglia, Irlanda și Statele Unite ale Americii. La 19 august 1870, Papa Pius al IX-lea (1846-1878) l-a numit episcop de Nicopolis ad Hystrum și administrator apostolic al Valahiei, cu reședința la București, la Biserica Bărăția. Așa cum l-au caracterizat unii colaboratori, "pentru construirea catedralei și-a dovedit marile sale calități de om providențial, adevărat păstor, bărbat încercat și harnic. Experiența sa umană și pastorală, alături de calitățile administrative au fost considerentele de care a ținut seamă Papa Leon al XIII-lea, atunci când l-a numit ca arhiepiscop de București, la 27 aprilie 1883".

Opera cea mai impunătoare a arhiepiscopului Paoli este Catedrala "Sfântul Iosif" din București, construită în perioada 1873-1884 și sfințită în ziua de vineri, 15 februarie 1884. Construcția catedralei a început în vara anului 1873, după ce, la 17 iulie, Primăria București a eliberat autorizația de construcție. Planurile au fost realizate de arhitectul vienez Friederich von Schmidt, optând pentru stilul romanic, cu elemente gotice, având următoarele dimensiuni: 40 m lungime, 20 m lățime și 22 m înălțime. Inițial, lucrările de construcție au fost coordonate de călugărul arhitect Alfons Zegers, din Dublin, piatra de temelie fiind sfințită în toamna anului 1875. Patron al catedralei a fost ales Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria. Dintre alte realizări notabile, amintim: deschiderea primului Seminar pentru formarea clerului diecezan (toamna anului 1870) și încoronarea primului rege al României, Carol I (10 mai 1881). Aflându-se la Viena, pentru a face colecte necesare finalizării catedralei din București, arhiepiscopul a murit în ziua de 27 februarie 1885. Aduse în țară, osemintele sale pământești au fost înhumate în capela "Sfânta Ana" din Cimitirul Bellu-catolic.

Așadar, în ziua consacrării ei, 15 februarie 1884, în cadrul Sfintei Liturghii pontificale prezidată de către arhiepiscopul Ignațiu Paoli, Catedrala romano-catolică "Sfântul Iosif" din București nu era finalizată, chiar dacă era terminată. Deși nu părea împovărat de numărul anilor (doar 66), dar probabil simțindu-se epuizat de atâta muncă, Preasfințitul Paoli a fost inspirat să consacre altarul adus din Roma, în octombrie 1883, și să sfințească catedrala la care a trudit așa de mult în plină iarnă și chiar în zi de vineri.

După împlinirea visului său, Preasfințitul Paoli i-a scris, în ziua de 19 februarie 1884, nunțiului apostolic de la Viena, Mons. Vannutelli, un mare binefăcător al catedralei: "Vin de prin sate, în grupuri, pentru a vedea noua biserică, fac semnul crucii și se roagă, plângând ca niște copii. Niciunul nu iese afară fără a depune obolul pentru terminarea bisericii. Unii exclamă cu voce tare, pentru a fi auziți: «Asta este sfânta Biserică Romană. Fiind și noi romani, aceasta este biserica noastră!»". Inaugurarea solemnă din ziua de 15 februarie 1884 a fost "un adevărat eveniment, glorios pentru sfânta noastră religie, și de o maximă importanță pentru relațiile noastre cu acest guvern... (...) Cu două ore înainte de ceremonie, atmosfera deveni încărcată și începu să ningă cu fulgi mari. Cu toate acestea, cu o oră înainte de începerea ceremoniei solemne, biserica era înțesată de lume, astfel încât, mai bine de jumătate din cei sosiți au trebuit să rămână pe afară. Locurile de onoare, scaunele și băncile erau rezervate de câteva zile. Floarea aristocrației românești de la București a ținut să fie de față. Ceea ce ne interesa în primul rând era asistența oficială. Era prezent întregul corp diplomatic. Apoi, guvernul era reprezentat de următorii: președintele Consiliului de Miniștri, Brătianu, ministrul de externe, cel de finanțe, primarul orașului, prefectul poliției, primul adjutant de infanterie al regelui precum și mulți alți ofițeri și funcționari publici, astfel încât se poate reține acest fapt ca pe o recunoaștere a ierarhiei catolice". Ministrul Mihai Kogălniceanu a rămas impresionat de măreția catedralei, spunând de la tribuna Parlamentului Regatului României că "este cel mai frumos edificiu religios care există în România".

Ziua de 15 februarie 1884 a fost considerată de arhiepiscopul Ignațiu Paoli drept "cea mai fericită zi din viață". Ierarhul bucureștean era ca "un om care și-a fixat un gând, l-a urmărit cu multă tenacitate, a luptat cu așa de multe piedici, cu încredere neîntreruptă în ajutorul Providenței, a ajuns să trăiască ziua împlinirii, a inaugurării și consacrării catedralei".

În anii următori s-au efectuat ample lucrări de împodobire a Catedralei "Sfântul Iosif" din București: în anul 1888 au fost executate și montate cele două altare secundare și cele 14 stațiuni de la Calea Sfintei Cruci, stâlpii și coloanele din interior au fost îmbrăcați în stucomarmură, iar soclul pereților în stucolustru și au fost executate băncile și scaunele din prezbiteriu; în anul 1889 a fost instalat sistemul de încălzire cu aer cald; în anul 1892 a fost adusă de la Paris și montată prima orgă a catedralei etc. Date fiind aceste dotări necesare bunei funcționări a catedralei, în ziua de 29 ianuarie 1895, arhiepiscopul Otto Zardetti a înființat Parohia Catedralei "Sfântul Iosif", catedrala devenind și biserică parohială. Primul paroh a fost preotul Iosif Baud (până în 1911), fiind urmat de celebrii parohi și canonici Carol Auner (1911_1932) și Iosif Schubert (1932_1950). E bine să amintim că, încă din 13 ianuarie 1887, Congregația "De Propaganda Fide" a aprobat documentul de înființare a Capitulului canonicilor Catedralei "Sfântul Iosif". Numărul canonicilor titulari era fixat la șase, decretul permițând și numirea unor canonici "onorari".

Anii au trecut și catedrala nu a beneficiat de un turn nici până în ziua de astăzi. Încă din anul 1885, trei donatori s-au oferit să doneze trei clopote necesare catedralei, care au fost instalate pe o schelă provizorie lângă lăcașul de cult. În urma aceste donații, noul arhiepiscop de București, Paul-Iosif Palma, numit la 19 mai 1885, și-a propus ca după ce va termina interiorul catedralei să clădească două turnuri, în ambele părți ale frontispiciului lăcașului de cult. L-a abordat din nou pe arhitectul Friedrich Schmidt, care a oferit planurile și desenele în luna mai a anului 1887. Întrucât erau necesare noi investiții în catedrală, proiectul ridicării turnurilor a fost amânat.

Întrucât turnurile n-au fost înălțate nici sub coordonarea arhiepiscopului Paul-Iosif Palma (19 mai 1885 - 2 februarie1892), nici a episcopului Constantin Costa (2 februarie 1892 - iulie 1892) - administrator apostolic, nici a canonicului Vasile Laureri (iulie 1892 - 14 ianuarie 1894 ) - administrator apostolic, nici a arhiepiscopului Otto Zardetti (14 ianuarie 1894 - 25 aprilie 1895), nici a episcopului Dominic Jaquet (26 iunie 1895 - 31 martie 1896) - administrator apostolic, nici a arhiepiscopului Francisc Xaveriu von Hornstein (31 martie 1896 - 3 iunie1905), nici a arhiepiscopului Raymund Netzhammer (16 septembrie 1905 - 15 iulie 1924), în anul 1925, când s-a construit palatul arhiepiscopal, noul ierarh Alexandru-Theodor Cisar (de la 12 decembrie 1924), a prevăzut executarea unui turn la palat și montarea celor șase clopote ale catedralei. Așa s-a găsit o soluție de compromis, dar Catedrala "Sfântul Iosif" tot nu a fost dotată cu cel puțin un turn.

Pentru că greutatea clopotelor era mare, iar funcționarea lor era foarte periculoasă, generând unele pericole la structura de rezistență a palatului arhiepiscopal, s-a decis scoaterea lor din turnul amenajat în anul 1925. Aceasta s-a dovedit o soluție tehnică foarte bună întrucât Catedrala "Sfântul Iosif" și palatul arhiepiscopal au suferit avarii însemnate din cauza cutremurelor de pământ din anii 1929, 1940, 1977, 1986 și 1990, precum și din cauza bombardamentelor aviației anglo-americane din aprilie 1944 și ale celei germane din 24-25 august 1944.

An după an, deceniu după deceniu... Catedrala "Sfântul Iosif" din București a rămas fără turn, dar și fără clopote, căci sistemele moderne de sonorizare au înlocuit practica multiseculară ca "glasul lui Dumnezeu" să-i cheme pe credincioși la celebrările care se organizează în "casa Domnului" și "biserica episcopului".

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 836.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat