Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Micșorarea distanțelor

de Rossana Ruggiero

În fața oricărei persoane, bărbat sau femei, bolnav curabil sau incurabil, nu este posibil să fim ipocriți. Aceasta este chema de lectură a mesajului Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Bolnavului. Un text inspirat din pasajul evanghelic al lui Matei în care Isus critică ipocrizia celor care, în raporturile umane, spun, dar nu fac (cf. Mt 23,1-12).

Ipocrizia în relații amenință sinceritatea și transparența legăturilor dintre bolnav și fiecare interlocutor al său fie el rudă, medic, asistent sanitar sau voluntar. Ipocrizia are păcatul impregnat mai înainte în gesturi decât în cuvânt: instituie un raport care nu va fi niciodată la fel; nu va permite implicarea în istoria și în necesitățile celuilalt; va induce la distanțarea de o diversitate care ar putea genera o coparticipare excesivă.

Ne vine să reflectăm asupra temei "distanței". Antropologul Edward T. Hall a introdus-o în 1963 cu termenul "proxemică", derivat de la englezul prox(imity) "proximitate". Atunci când raportul este bazat pe "vorbe" fără "fapte" concrete, ar putea să se configureze cu o proxemică socială sau publică tipică a relațiilor în care există cu siguranță vorbe fără nevoie de explicații, de implicare, de sentiment, de contact. Acest lucru nu este plauzibil în raportul de îngrijire și asistență în care cei nevoiași și cei care asistă sunt chemați să micșoreze distanța și să fie autentici.

Boala este o dimensiune naturală a vieții, învață descifrarea necesităților reale ale persoanei suferinde și sentimentul de inutilitate și neputință al celor care asistă; e adevărat, face vulnerabil pe om, însă îl conduce spre întrebări de sens care dau substanță și semnificație în prezentul bolii, în eventualul timp al morții sau în viitorul vieții care continuă. Cere adevăr, nu ipocrizie.

Așa cum amintește Papa Francisc în mesajul său, "așadar, este vorba de a stabili un pact întemeiat pe încredere și respect reciproc, pe sinceritate, pe disponibilitate, așa încât să se depășească orice barieră defensivă", orice proxemică ipocrită și nejustificată, "punând în centru demnitatea bolnavului, în care este carnea vie a lui Cristos, tutelarea profesionalității lucrătorilor sanitari și raportul bun cu familiile pacienților".

În acest moment istoric marcat de pandemie, în care boala a eliminat în mod paradoxal distanța în relații, fiecare persoană a luptat împotriva suferinței individuale prin medicament și împotriva suferinței colective căutând s-o reducă alăturându-se de celălalt, mărind astfel acea solidaritate bazată pe încrederea reciprocă.

Opoziția față de boală a devenit în mod verosimil un drept cu tentă de normă constituțională prin valoarea pe care o încorporează, al cărui conținut ar putea să fie exprimat astfel: "Fiecare are dreptul să se opună bolii deoarece ca orice rău care îl chinuiește pe om ea este contrară valorii inviolabile a vieții". Un principiu valabil fie pentru bolnavii care luptă pentru a păzi viața și fie pentru cei care ajută suferința și se bat pentru a salva cât mai multe vieți. Este un drept care nu se riscă să fie încălcat, cel puțin până când acest timp atenuat va continua să fie un teren impracticabil în care relațiile nu pot să fie ipocrite nici măcar să se vrea asta. Însă este un drept care va putea întâlni din nou limita relațiilor slabe, a vocațiilor care șovăie, a unei proxemici sociale sau publice, a acelor vorbe fără fapte concrete, când această perioadă de piedici se va termina și va începe un nouă semănat.

Ca apa de la piscinele săpate în Grota de la Lourdes, așa de înghețată încât usucă pielea, opoziția față de boală va trebui să devină terapia care alimentează relațiile viitoare împotriva oricărei fragilități umane atribuind slujirii aduse față de cei care suferă, încredere și autenticitate. De aici invitația urgentă și necesară de a investi resurse în îngrijirea și în asistența persoanelor bolnave care trebuie să devină o prioritate legată de principiul că sănătatea și viața sunt un bun comun primar și trebuie să fie apărate, să furnizeze motivațiile care lipsesc pentru că fiecare gest autentic care va fi dăruit nu numai că va vindeca, ci se va întoarce la om ca recompensă.

(După L'Osservatore Romano, 11 februarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 765.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat