Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video pentru a 7-a Zi Mondială de Rugăciune și Reflecție împotriva Traficului de Persoane (8 februarie 2021)

Economie fără trafic de persoane

Iubite surori și iubiți frați!

Mă adresez vouă tuturor care lucrați împotriva traficului de persoane și care astăzi sunteți uniți spiritual în această Zi Mondială de Rugăciune, care are și o intenție specifică: o "Economie fără trafic de persoane". Mă bucur să știu că anul acesta diferite momente de rugăciune sunt interreligioase, unul din acestea și în Asia.

Extind mesajul meu la toate persoanele de bunăvoință care se roagă, se angajează, studiază și reflectează pentru a contrasta traficul de persoane; și mai ales la cei care - ca Sfânta Bakhita, pe care o celebrăm astăzi - au trăit drama traficului de persoane în propria viață.

Această zi este importantă pentru că ne ajută pe toți să ne amintim de această dramă și ne încurajează să nu încetăm să ne rugăm și să luptăm împreună. Fie ca reflecția și conștientizarea să fie însoțite mereu de gesturi concrete, care deschid și căi de emancipare socială. De fapt, obiectivul este ca fiecare persoană redusă la sclavie să fie din nou protagonistă liberă a propriei vieți și parte activă a construirii binelui comun.

Preaiubiților, aceasta este o zi de rugăciune. Da, este nevoie să ne rugăm pentru a susține victimele traficului de persoane și persoanele care însoțesc procesele de integrare și de reinserare socială. Este nevoie să ne rugăm pentru ca să învățăm să ne apropiem cu umanitate și curaj de cei care sunt marcați de atâta durere și disperare, ținând vie speranța. Să ne rugăm pentru a fi santinele capabile să discernem și să facem alegeri orientate spre bine. Rugăciunea atinge inima și determină la acțiuni concrete, la acțiuni inovatoare, curajoase, care știu să asume riscul încrezându-se în puterea lui Dumnezeu (cf. Mc 11,22-24).

Comemorarea liturgică a Sfintei Bakhita este o referință puternică la această dimensiune a credinței și a rugăciunii: mărturia sa răsună mereu vie și actuală! Și este o chemare de a pune în centru persoanele traficate, familiile lor, comunitățile lor. Ei sunt centrul rugăciunii noastre. Sfânta Bakhita ne amintește că ele sunt protagonistele acestei zile și că noi toți suntem în slujba lor (cf. Lc 17,10).

Și acum aș vrea să împărtășesc cu voi câteva idei de reflecție și de acțiune cu privire la tema pe care ați ales-o: "Economie fără trafic de persoane". Alte idei le puteți găsi în mesajul pe care l-am adresat participanților la evenimentul "Economy of Francesco", la 21 noiembrie 2020.

O economie fără trafic de persoane este:

1. o economie de îngrijire. Îngrijirea poate să fie înțeleasă ca îngrijire a persoanelor și a naturii, oferind produse și servicii pentru creșterea binelui comun. O economie care are grijă de muncă, creând oportunități de angajare care nu-l exploatează pe muncitor prin condiții de muncă degradante și orare extenuante. Pandemia de Covid a exacerbat și a agravat condițiile de exploatare de muncă; pierderea locurilor de muncă a penalizat atâtea persoane victime ale traficului de persoane aflate în proces de reabilitare și reinserare socială. "În aceste momente, în care totul pare să se destrame și să piardă consistență, ne face bine să apelăm la soliditate care derivă din faptul de a ne ști responsabili de fragilitatea celorlalți căutând un destin comun" (Enciclica Fratelli tutti, 115). Așadar, economie de îngrijire înseamnă economie solidară: să lucrăm pentru o soliditate care se unește cu solidaritatea. Să fim convinși că solidaritatea, bine administrată, dă loc la o construcție socială mai sigură și mai trainică (cf. ibid.).

2. O economie fără trafic de persoane este o economie cu reguli de piață care promovează dreptatea și nu interese particulare exclusive. Traficul de persoane găsește teren fertil în stabilirea capitalismului neoliberal, în dereglarea piețelor care tinde să maximizeze profiturile fără limite etice, fără limite sociale, fără limite ambientale (cf. ibid., 210). Dacă se urmează această logică, există numai calculul de avantaje și dezavantaje. Alegerile nu se fac pe baza criteriilor etice, ci urmărind interesele dominante, adesea îmbrăcate în mod abil cu o aparență umanitară sau ecologică. Alegerile nu se fac privind persoanele: persoanele sunt unul din numere, care trebuie și exploatate.

3. Pentru toate acestea, o economie fără trafic de persoane este o economie curajoasă - este nevoie de curaj. Nu în sensul de nesăbuință, de operațiuni hazardate în căutarea de câștiguri ușoare. Nu, în acel sens nu; desigur nu de curaj avem nevoie, acesta. Dimpotrivă, este îndrăzneala construirii răbdătoare, a programării care nu privește mereu și numai la avantajul pe termen foarte scurt, ci la roadele pe termen mediu și lung și, mai ales, la persoane. Curajul de a uni profitul legitim cu promovarea ocupației și a condițiilor demne de muncă. În timpuri de criză puternică, așa cum este timpul actual, acest curaj este și mai necesar. În criză, traficul de persoane proliferează, știm cu toții asta: vedem asta în fiecare zi. În criză, traficul de persoane proliferează; așadar, trebuie întărită o economie care să răspundă la criză în manieră nu mioapă, în manieră durabilă, în manieră solidă.

Iubite surori și iubiți frați, să punem toate acestea în rugăciunea noastră, îndeosebi astăzi, prin mijlocirea sfintei Bakhita. Mă rog pentru voi, și toți împreună ne rugăm pentru fiecare persoană care în acest moment este victimă a traficului de persoane. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 400.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat