Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Generală a Mișcării Focolarelor (6 februarie 2021)

Eminență,
Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă primesc la încheierea Adunării Generale, în care v-ați confruntat despre tematici importante și ați ales noii responsabili. Îi mulțumesc fostei președinte, Maria Voce - mulțumesc, Maria, a fost atât de bună și atât de umană. Mulțumesc! - și noii alese, Margaret Karram, pentru cuvintele lor respectuoase și pentru că au avut amintirea acelei seri de rugăciune pentru unitate și pace în Țara Sfântă cu președintele Israelului și cu președintele statului Palestina. Erau timpuri de promisiune, însă promisiunea există mereu. Trebuie mers înainte și purtată în inimă Țara Sfântă, mereu, mereu. Vă adresez dumneavoastră, așa cum am spus Mariei, un mare "mulțumesc", - o urare din inimă, care se îndreaptă și spre copreședinte și spre consilieri. Sunt bucuros că sunt aici cardinalul Kevin Farrell și doamna Linda Ghisoni, sub-secretara. Vă salut pe voi prezenți aici și pe cei care sunt conectați în streaming; și extind salutul meu la toți membrii Operei Mariei, pe care voi îi reprezentați. Pentru a vă încuraja pe drumul vostru, doresc să vă ofer câteva reflecții, pe care le subîmpart în trei puncte: perioada post-fondatoare; importanța crizelor; a trăi spiritualitatea cu coerență și realism.

Perioada post-fondatoare. La doisprezece ani de când Chiara Lubich a plecat la cer, sunteți chemați să depășiți dezorientarea naturală, precum și scăderea numerică, pentru a continua să fiți exprimare vie a carismei de întemeiere. Ea cere - știm asta - o fidelitate dinamică, aptă să interpreteze semnele și necesitățile timpurilor și să răspundă la noile cerințe pe care omenirea le pune. Fiecare carismă este creativă, nu este o statuie de muzeu, nu, este creativă. Este vorba de a rămâne fideli față de izvorul originar străduindu-se să-l regândească și să-l exprime în dialog cu noile situații sociale și culturale. Are rădăcini bine înfipte, însă copacul crește în dialog cu realitatea. Această operă de actualizare este cu atât mai fructuoasă cu cât este realizată mai mult armonizând creativitate, înțelepciune și sensibilitate față de toți și fidelitate față de Biserică. Spiritualitatea voastră, caracterizată de dialog și de deschiderea la diferitele contexte culturale, sociale și religioase, poate cu siguranță să favorizeze acest proces. Deschiderea față de ceilalți, oricine ar fi ei, trebuie cultivată mereu: evanghelia este destinată tuturor, însă nu ca prozelitism, nu, este destinată tuturor, este ferment de umanitate nouă în orice loc și în orice timp.

Această atitudine de deschidere și dialog vă va ajuta să evitați orice autoreferențialitate, care este întotdeauna un păcat, este o ispită aceea de a ne privi în oglindă. Nu, este urât acest lucru. Numai pentru a ne pieptăna dimineața și nimic mai mult! Această evitare a oricărei autoreferențialități, care nu vine niciodată de la duhul bun, este ceea ce dorim pentru toată Biserica: a ne păzi să ne concentrăm asupra noastră, care induce mereu la apărarea instituției în defavoarea persoanelor și care poate duce și la justificarea sau la acoperirea formelor de abuz. Cu multă durere am văzut asta, am descoperit asta în acești ultimi ani. Autoreferențialitatea împiedică să se vadă greșeli și lipsuri, frânează drumul, împiedică o verificare deschisă a procedurilor instituționale și a stilurilor de conducere. În schimb este mai bine să fim curajoși și să înfruntăm cu parresia și adevăr problemele, urmând mereu indicațiile Bisericii, care este Mamă, este adevărată Mamă, și răspunzând la exigențele dreptății și carității. Auto-celebrarea nu aduce un serviciu bun carismei. Nu. Mai degrabă, este vorba de a primi fiecare zi cu uimire - nu uitați uimirea care indică mereu prezența lui Dumnezeu - darul gratuit pe care l-ați primit întâlnind idealul vostru de viață și, cu ajutorul lui Dumnezeu, să încercați să-i corespundeți cu credință, umilință și curaj, ca Fecioara Maria după Bunavestire.

A doua temă pe care aș vrea să v-o propun este cea a importanței crizelor. Nu se poate trăi fără crize. Crizele sunt o binecuvântare, și pe planul natural - crizele copilului în creștere până la vârsta matură sunt importante -, precum și în viața instituțiilor. Am vorbit despre asta pe larg în discursul recent adresat Curiei Romane. Există mereu tentația de a transforma criza în conflict. Conflictul este urât, poate să devină urât, poate să dezbine, însă criza este o oportunitate pentru a crește. Fiecare criză este o chemare la o nouă maturitate; este un timp al Duhului, care trezește exigența de a realiza o actualizare, fără a ne descuraja în fața complexității umane și a contradicțiilor sale. Astăzi se subliniază mult importanța rezilienței în fața dificultăților, adică aptitudinea de a le înfrunta pozitiv scoțând din ele oportunități. Fiecare criză este o oportunitate pentru a crește. Este misiunea celui care ocupă funcții de conducere, la toate nivelurile, să se străduiască pentru a înfrunta în cel mai bun mod, cel mai constructiv, crizele comunitare și de organizare; în schimb crizele spirituale ale persoanelor, care implică intimitatea fiecăruia și sfera conștiinței, cer să fie înfruntate cu prudență de cel care nu ocupă funcții de conducere, la orice nivel, în cadrul mișcării. Și aceasta este o regulă bună a Bisericii din totdeauna - de la monahi, mereu -, care este valabilă nu numai pentru momentele de criză ale persoanelor, este valabilă în general pentru însoțirea lor pe drumul spiritual. Este acea distincție înțeleaptă între forul extern și forul intern pe care experiența și tradiția Bisericii ne învață că este indispensabilă. De fapt, amestecarea între domeniul de conducere și domeniul conștiinței dă loc la abuzurile de putere și la celelalte abuzuri ale căror martori am fost, atunci când s-a descoperit oala acestor probleme urâte.

În sfârșit, al treilea punct: a trăi spiritualitatea cu coerență și realism. Coerența și realismul. "Această persoană este autoritară... De ce este autoritară? Pentru că este coerentă". De atâtea ori spunem asta. Ținta ultimă a carismei voastre coincide cu intenția pe care Isus a prezentat-o Tatălui la ultima, marea sa rugăciune: ca "toți să fie una" (In 17,21), uniți, știind bine că ea este lucrare a harului Dumnezeului Unul și Întreit: "După cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una în noi" (ibid.). Această intenție cere o angajare într-o dublă perspectivă: în afara mișcării și în cadrul ei.

Cât privește acțiunea în exterior, vă încurajez să fiți - și în asta slujitoarea lui Dumnezeu Chiara Lubich a dat atâtea exemple! - martori ai apropierii cu iubirea fraternă care depășește orice barieră și ajunge la orice condiție umană. A depăși barierele, a nu avea teamă! Este calea proximității fraterne, care transmite prezența Celui Înviat bărbaților și femeilor din timpul nostru, pornind de la cei săraci, de la cei din urmă, de la cei rebutați; lucrând împreună cu persoanele de bunăvoință pentru promovarea dreptății și a păcii. A nu uita că apropierea, proximitatea a fost limbajul cel mai autentic al lui Dumnezeu. Să ne gândim la acel text din Deuteronom, când Domnul a spus: "Gândiți-vă: care popor a avut zeii săi așa de apropiați cum mă aveți voi pe mine?". Acel stil al lui Dumnezeu, de apropiere, a mers înainte, înainte, înainte, pentru a ajunge la marea apropiere, cea esențială: Cuvântul făcut trup, Dumnezeu care s-a făcut una cu noi. Nu uitați: apropierea este stilul lui Dumnezeu, este limbajul cel mai autentic, după părerea mea.

Cu privire la angajarea în cadrul mișcării, vă îndemn să promovați tot mai mult sinodalitatea, pentru ca toți membrii, ca depozitari ai aceleiași carisme, să fie coresponsabili și părtași ai vieții Operei Mariei și ai scopurilor sale specifice. Cel care are responsabilitatea conducerii este chemat să favorizeze și să realizeze o consultare transparentă nu numai în cadrul organelor de conducere, ci la toate nivelurile, în virtutea acelei logici de comuniune conform căreia toți pot să pună în slujba celorlalți propriile daruri, propriile opinii în adevăr și cu libertate.

Iubiți frați și surori, imitând-o pe Chiara Lubich, rămâneți mereu în ascultarea strigătului de abandonare al lui Cristos pe cruce, care manifestă cea mai înaltă măsură a iubirii. Harul care derivă din el este în măsură să trezească în noi, slabi și păcătoși, răspunsuri generoase și uneori eroice; este în măsură să transforme suferințele și chiar tragediile în izvor de lumină și de speranță pentru omenire. În această trecere de la moarte la viață se află inima creștinismului, precum și a carismei voastre. Vă mulțumesc mult pentru mărturia voastră bucuroasă adusă evangheliei pe care continuați s-o oferiți Bisericii și lumii. Mărturie bucuroasă. Se spune că focolarinii zâmbesc mereu, mereu sunt cu zâmbetul. Și îmi amintesc că am auzit odată vorbind despre ignoranța lui Dumnezeu. Mi-au spus: "Tu știi că Dumnezeu este ignorant? Există patru lucruri pe care Dumnezeu nu le poate cunoaște" - "Care sunt?" - "Ce gândesc iezuiții, câți bani au salezienii, câte congregații de surori există și de ce zâmbesc focolarinii". Încredințez propunerile și proiectele voastre de bine mijlocirii materne ale Preasfintei Maria Mamă a Bisericii și din inimă vă binecuvântez. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine, pentru că am nevoie de asta. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 624.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat