Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video adresat participanților la a 4-a Întâlnire internațională despre muzică, promovată de Consiliul Pontifical al Culturii (4-5 februarie 2021)

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să adresez salutul meu vouă care participați la a 4-a Întâlnire internațională despre muzică, organizată de Consiliul Pontifical al Culturii în colaborare cu Institutul Pontifical de Muzică Sacră și Institutul Liturgic Pontifical al Ateneului "Sfântul Anselm". Îi mulțumesc cardinalului Gianfranco Ravasi, promotor al inițiativei.

Doresc ca reflecțiile voastre, care au ca temă "Texte și contexte", să poată îmbogăți comunitățile ecleziale și pe cei care lucrează în domeniul muzical, un domeniu care este foarte important pentru liturgie și pentru evanghelizare.

În cartea profetului Isaia găsim acest îndemn:

"Cântați Domnului un cântec nou,
cântați laudă lui până la marginile pământului" (42,10).

Așa cum se știe, Biblia a inspirat nenumărate exprimări muzicale, între care pagini fundamentale în istoria muzicii: să ne gândim la cântul gregorian, la Palestrina, la Bach...; a inspirat o mare varietate de compoziții în cele cinci continente; precum și diferiți autori contemporani s-au confruntat cu textele sacre. Multe comunități ecleziale, în ultimele decenii, au știut să interpreteze aceste texte fie urmând noile forme muzicale, fie valorizând patrimoniul antic. De fapt, moștenirea muzicală a Bisericii este destul de variată și poate susține, în afară de liturgie, și executarea în concert, la școală și în cateheză, precum și în teatru.

Însă știm că încă de la începutul pandemiei de Covid, activitatea în domeniul muzical a fost puternic redimensionată. Gândul meu se îndreaptă spre toți cei care au resimțit acest lucru: spre muzicieni, care au văzut răsturnate viețile lor și profesia lor de exigențele distanțării; spre cei care și-au pierdut locul de muncă și contactul social; spre cei care au trebuit să înfrunte, în contexte dificile, momentele necesare de formare, educație și viață comunitară. Mulți au dedicat eforturi semnificative pentru a continua să ofere un serviciu muzical înzestrat cu nouă creativitate. Este vorba de o angajare validă nu numai pentru Biserică, ci și pentru orizontul public, pentru "rețeaua" însăși, pentru cei care lucrează în sălile de concert și în alte locuri unde muzica este în slujba comunității.

Îmi doresc ca și acest aspect al vieții sociale să se poată renaște, ca să se cânte și să se interpreteze din nou și să ne bucurăm împreună de muzică și de cântare. Miguel Cervantes în Don Quijote afirma: "Donde hay música, no puede haber cosa mala" (Partea a II-a, c. 34): "Unde este muzică, nu poate exista nimic rău". Multe texte și compoziții, prin forța muzicii, stimulează conștiința personală a fiecăruia și creează și o fraternitate universală.

Profetul Isaia, în același text, continua:

"Am tăcut din totdeauna,
am rămas în tăcere și m-am stăpânit" (42,14).

Un bun muzician cunoaște valoarea tăcerii, valoarea pauzei. Alternanța între sunet și tăcere este rodnică și permite ascultarea, care are un rol fundamental în orice dialog. Dragi muzicieni, provocarea comună este să ne ascultăm reciproc. În liturgie suntem invitați la ascultarea cuvântului lui Dumnezeu. Cuvântul este "textul" nostru, textul principal; comunitatea este "contextul" nostru. Cuvântul este izvor de sens, luminează și conduce drumul comunității. Știm cât de necesar este să se relateze istoria mântuirii în limbi și limbaje care să se poată înțelege bine. Și muzica poate ajuta textele biblice să "vorbească" în noi și diferite contexte culturale, așa încât cuvântul divin să poată ajunge în mod eficace la minți și la inimi.

La întâlnirea voastră ați ales să dați atenție formelor muzicale cele mai diferite: ele exprimă varietatea culturilor și a comunităților locale, fiecare cu propriul ethos. Mă gândesc îndeosebi la civilizațiile indigene, în care apropierea de muzică este integrată cu celelalte elemente rituale ale dansului și sărbătorii. În acest context pot reieși narațiuni care implică în slujba evanghelizării. De fapt, experiența integrală a artei muzicale include și dimensiunea corporalității. În tradiția populară se găsește adesea un paralelism: "Faptul de a se simți bine este pentru a cânta bine și faptul de a cânta bine este pentru a se simți bine!"

Și aș vrea să închei cu o întrebare, care vine spontan în situația în care ne aflăm, provocată de pandemie: tăcerea pe care o trăim este goală sau suntem în fază de ascultare? Este goală sau suntem în fază de ascultare? Vom permite, după aceea, apariția unui cântec nou? Textul și contextul, prezente de acum într-o formă nouă, să ne stimuleze să reluăm drumul nostru împreună, pentru că "unitatea inimilor este făcută mai profundă de unitatea vocilor" (Instrucțiunea Musicam sacram, 5). Voci, instrumente muzicale și compoziții să continue să exprime, în contextul actual, armonia vocii lui Dumnezeu, conducând spre "simfonie", adică fraternitatea universală.

Încredințez lui Dumnezeu angajarea voastră pentru ca s-o susțină și pentru ca s-o facă rodnică. Și vă cer vouă tuturor să vă rugați pentru mine. Spor la muncă. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 381.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat