Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Cristos în casa Martei și a Mariei" (1628)
Jan Bruegel cel Tânăr și Peter Paul Rubens
Sursa: Wikimedia
Noi sfinți în Calendarul roman general

Prin două decrete ale Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, din 25 și 26 ianuarie 2021, au fost introduși în Calendarul roman general sfinții Maria, Marta și Lazăr (29 iulie), Sfântul Grigore de Narek, abate și învățător al Bisericii (27 februarie), Sfântul Ioan de Avila, preot și învățător al Bisericii (10 mai), Sfânta Hildegarda de Bingen, fecioară și învățător al Bisericii (17 septembrie).

*

Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor

Decret despre înscrierea celebrărilor Sfântul Grigore de Narek, abate și învățător al Bisericii, Sfântul Ioan de Avila, preot și învățător al Bisericii, și Sfânta Hildegarda de Bingen, fecioară și învățător al Bisericii, în Calendarul roman general

Sfințenia se unește cu cunoașterea, care este experiență, a misterului lui Isus Cristos, indisolubil unit cu misterul Bisericii. Această legătură între sfințenie și înțelegerea lucrurilor divine și în același timp umane strălucește în mod cu totul deosebit în cei care au fost împodobiți cu titlul de "învățător al Bisericii". De fapt, înțelepciunea care caracterizează acești bărbați și femei nu se referă numai la ei, pentru că devenind discipoli ai Înțelepciunii divine au devenit la rândul lor maeștri de înțelepciune pentru întreaga comunitate eclezială. În această lumină, sfinții și sfintele "învățători" figurează în Calendarul roman general.

De aceea, luând în considerare recentele recunoașteri ale titlului de învățător al Bisericii unor figuri deosebite de sfinți din Occident și din Orient, Suveranul Pontif Francisc a decretat să se înscrie în Calendarul roman general comemorările facultative:

- a Sfântului Grigore de Narek, abate și învățător al Bisericii, în ziua de 27 februarie,

- a Sfântului Ioan de Avila, preot și învățător al Bisericii, în ziua de 10 mai,

- a Sfintei Hildegard de Bingen, fecioară și învățător al Bisericii, în ziua de 17 septembrie.

Aceste noi comemorării vor trebui să fie înscrise în toate calendarele și cărțile liturgice pentru celebrarea Liturghiei și a Liturgiei Orelor; textele liturgice de adoptat, adăugate la decretul prezent, trebuie să fie traduse, aprobate și, după confirmarea acestui dicaster, publicate sub îngrijirea Conferințelor Episcopale.

În pofida oricărei dispoziții contrare.

Din sediul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, 25 ianuarie 2021, sărbătoarea Convertirii Sfântului apostol Paul.

Cardinal Robert Sarah
prefect

✠ Arthur Roche
arhiepiscop secretar

*

Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor

Decret despre celebrarea sfinților Maria, Marta și Lazăr, în Calendarul roman general

În casa din Betania, Domnul Isus a experimentat spiritul de familie și prietenia Martei, Mariei și a lui Lazăr, și pentru aceasta Evanghelia lui Ioan afirmă că el îi iubea. Marta i-a oferit cu generozitate găzduire, Maria a ascultat cu docilitate cuvintele sale și Lazăr a ieșit prompt din mormânt la porunca Celui care a umilit moartea.

Incertitudinea tradițională a Bisericii latine cu privire la identitatea Mariei - Magdalena căreia Cristos i-a apărut după învierea sa, sora Martei, păcătoasa căreia Domnul i-a iertat păcatele - care a decis înscrierea numai a Martei la 29 iulie în Calendarul roman, a găsit soluție în studii și timpuri recente, așa cum este atestat de Martirologiul roman actual care comemorează în aceeași zi și pe Maria și pe Lazăr. În afară de asta, în unele calendare particulare cei trei frați sunt celebrați împreună în această zi.

De aceea, luând în considerare mărturia evanghelică importantă oferită de ei în găzduirea în casă a Domnului Isus, în a-i acorda ascultare cordială, în a crede că el este învierea și viața, primind propunerea acestui dicaster, Suveranul Pontif Francisc a dispus ca la 29 iulie să figureze în Calendarul roman general comemorarea sfinților Marta, Maria și Lazăr.

De aceea, cu această denumire comemorarea va trebui să figureze în toate calendarele și cărțile liturgice pentru celebrarea Liturghiei și a Liturgiei Orelor; variațiile și adaosurile care trebuie adoptate în textele liturgice, adăugate la decretul prezent, trebuie să fie traduse, aprobate și, după confirmarea acestui dicaster, publicate sub îngrijirea Conferințelor Episcopale.

În pofida oricărei dispoziții contrare.

Din sediul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, 26 ianuarie 2021, comemorarea sfinților Timotei și Tit, episcopi.

Cardinal Robert Sarah
prefect

✠ Arthur Roche
arhiepiscop secretar

Ambele decrete au fost traduse de pr. Mihai Pătrașcu.


 

lecturi: 1197.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat