Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ierusalim: Margaret Karram, o arabă creștină la conducerea focolarelor

Adunarea mișcării focolarelor a ales noua sa președinte: este vorba de Margaret Karram, 58 de ani, arabă creștină originară din Haifa. Numirea a fost anunțată ieri (1 februarie 2021) după confirmarea din partea Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, așa cum este prevăzut de statutele generale ale mișcării. Ia locul lui Chiara Voce, care a fost la conducerea mișcării timp de 12 ani, primind ștafeta de la fondatoarea Chiara Lubich.

La președinția focolarelor - prezente astăzi în 182 de țări din lume - Margaret Karram aduce vivacitatea grupurilor din Țara Sfântă, care au nouă comunități între Ierusalim, Galileea, Teritoriile palestiniene și Iordania. După ce a întâlnit la Haifa vocația la dialog și la unitate proprie carismei focolarelor, ca arabă Karram a mers să studieze ebraismul la Universitatea ebraică din Los Angeles. Întorcându-se după aceea în Țara Sfântă, în afară de a ocupa funcții de responsabilitate în mișcare, a colaborat cu Patriarhia latină din Ierusalim, cu Adunarea ordinariilor catolici din Țara Sfântă și cu International Coordinating Council din Israel, cel mai mare organism interreligios israelian.

Pentru angajarea sa în favoarea dialogului dintre culturi și religii, în 2013 i s-a acordat premiul Mount Zion pentru reconciliere, atribuit ei împreună cu studioasa și cercetătoarea evreică Yisca Harani. Din 2014 desfășura deja slujirea sa în Italia drept consilieră a Centrului internațional al focolarelor.

Vitalitatea mișcării în Țara Sfântă este legată de o dorință precisă a lui Chiara Lubich: deja în 1956, în timpul unui pelerinaj la Ierusalim, fondatoarea focolarelor a fost impresionată în mod deosebit de situl de la "Sfântul Petru in Gallicantu", unde tradiția situează rugăciunea lui Isus "ca toți să fie una" (In 17,21).

În 1977 această intuiție s-a concretizat într-o primă prezență în Țara Sfântă care de-a lungul anilor a crescut: astăzi sunt circa 2000 de persoane care între Israel, Palestina și Iordania se recunosc în spiritualitatea focolarină. Angajarea lor, în afară de formarea spirituală a creștinilor locali, atinge domeniul întâlnirii și al dialogului între creștini, evrei și musulmani prin vizite, activități sociale și recreative, momente comune de studiu și rugăciune pentru pace.

Această angajare, la Ierusalim, ar trebui să asume în curând și fața unui loc fizic pe lângă "Sfântul Petru in Gallicantu": de fapt, autoritățile urbaniste au aprobat construirea unui Centru internațional pentru unitate și pace care va realiza visul lui Chiara Lubich. În afară de primirea pelerinilor, el va găzdui și seminarii și întâlniri despre dialogul ecumenic și interreligios, întâlniri de rugăciune pentru unitate și pace și activități de animare pentru tineri, familii și educatori.

(După agenția AsiaNews, 2 februarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 619.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat