Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O zi mondială dedicată bunicilor și bătrânilor, din iulie, în Biserica Catolică

După rugăciunea Angelus de duminică, 31 ianuarie 2021, Papa Francisc, referindu-se la sărbătoarea Întâmpinării Domnului, celebrată în fiecare an la 2 februarie, a scos în evidență figurile a două personaje care apar în Evanghelia după Sfântul Luca, Ana și Simeon, despre care se citește că erau înaintate în vârstă. Plecând de la identitatea și rolul lor, dar și al sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus, Sfântul Părinte a considerat oportună introducerea în calendarul pastoral al Bisericii Romano-Catolice a unei zile dedicate bunicilor și bătrânilor.

Din saluturile finale după rugăciunea Angelus din 31 ianuarie 2021:

"Poimâine, 2 februarie, vom celebra sărbătoarea Prezentării lui Isus la templu, când Simeon și Ana, ambii bătrâni, luminați de Duhul Sfânt, au recunoscut în Isus pe Mesia. Duhul Sfânt să trezească și astăzi în cei bătrâni gânduri și cuvinte de înțelepciune: glasul lor este prețios, deoarece cântă laudele lui Dumnezeu și păstrează rădăcinile popoarelor. Ei ne amintesc că bătrânețea este un dar și că bunicii sunt veriga de unire între generații, pentru a transmite tinerilor experiență de viață și de credință. Bunicii de atâtea ori sunt uitați și noi uităm această bogăție de a păstra rădăcinile și de a transmite. Pentru aceasta, am hotărât să institui Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor, care se va ține în toată Biserica în fiecare an în a patra duminică din iulie, în apropierea sărbătorii sfinților Ioachim și Ana, «bunicii» lui Isus. Este important ca bunicii să-i întâlnească pe nepoți și nepoții să-i întâlnească pe bunici, pentru că - așa cum spune profetul Ioel - bunicii în fața nepoților vor visa, vor avea iluzii [mari dorințe], iar tinerii, luând forță de la bunici, vor merge înainte, vor profeți. Și tocmai ziua de 2 februarie este sărbătoarea întâlnirii bunicilor cu nepoții."

Această zi se adaugă celorlalte zile mondiale care există deja în Biserică, precum: Ziua Mondială a Tineretului, a Bolnavului, a Săracilor etc., ea fiind expresia grijii spirituale a Bisericii pentru o pastorație categorială, astfel încât să iasă în evidență caracterul bogat și diversificat al celor care formează o singură mare familie de credință, cea a comunității ecleziale.

Pr. Cristian Diac

* * *

Papa Francisc: Angelus (31 ianuarie 2021)


 

lecturi: 977.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat