Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Familia, laboratorul speranței"

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (NT) a avut loc inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei intitulată "Un weekend cu familiile în familie", cu tema: "Familia, laboratorul speranței". Spre deosebire de alți ani, anul acesta s-a remarcat printr-o participare redusă a familiilor, motivul fiind pandemia de coronavirus.

Totul a început sâmbătă, la ora 9.00, cu o frumoasă conferință despre familie, ca "laborator al speranței", moment care l-a avut ca promotor pe pr. Felician Tiba, responsabil în curia diecezană cu pastorația familiei.

"În momentul în care băiatul întâlnește fata, viitoarea lui soție, aceasta devine pentru el motiv de speranță. Pentru cei doi se deschide poarta speranței. Fiecare intră în căsătorie cu darurile proprii, dar și cu speranțe pe care caută de-a lungul vieții să și le împlinească. La un moment dat, părinți fiind, devin model de speranță pentru copii. Cel puțin așa trebuie să fie! Omul trebuie să fie un receptacol și un difuzor de speranță, tocmai pentru că este creat de Dumnezeu, autorul speranței. Oamenii privesc la dumneavoastră ca soți, spunea părintele Felician, copiii așteaptă să le vorbiți de frumusețea vieții prin propriul exemplu, colegii de muncă, prietenii, cu toții așteaptă, mai ales în momente de încercare, un semn, un cuvânt, un gest, care să le spună: Tu poți! Nu te descuraja! Mergem înainte, indiferent ce-o fi! Dumnezeu e cu noi, el este speranța noastră!"

A urmat părintele Fernando Manni, din Congregația "Frații Iubirii Milostive", care împreună cu novicele Cristian Cherecheș ne-a împărtășit din carisma pe care au îmbrățișat-o cu multă dăruire. "În aceste vremuri atât de încercate, spunea părintele Fernando, Fericita Speranța ne spune că a spera este posibil!"

Punctul central al întâlnirii a fost dat de Sfânta Liturghie la care am participat cu toții, cuvântul de învățătură fiind spus de către pr. Felician. "Cu Isus în barca vieții, spunea părintele, nu trebuie să ne temem. Chiar dacă aparent doarme, în sensul că nu-l vedem și nu-l auzim în mod fizic, el veghează, el traversează marea vieții împreună cu noi".

După prânz ne-am bucurat cu toții să o ascultăm pe interpreta de folclor, Larisa Oprea, o tânără din Nisiporești, care prin cânt și voie bună ne-a descrețit frunțile și ne-a readus timpurile de altă dată în minte și în suflet.

După acest moment, doamna Eugenia Dămătăr ne-a introdus cu pedagogie în filmul "Ospățul Babettei", un film citat și recomandat de către Papa Francisc, care ne-a amintit că nu trebuie să ne lăsăm pradă prejudecăților, ci să trăim orice moment al vieții cu bucurie și în speranță.

Copiii la rândul lor s-au bucurat de un program special, coordonat de personal specializat care i-a implicat în jocuri și proiecte specifice.

La sfârșit, după ce ni s-a transmis salutul PS Iosif Păuleț, episcopul de Iași, trecând pe la pr. Adrian Faraoanu, spre a-i mulțumi pentru efortul depus în a ne face ziua frumoasă, mulțumind și părintelui Felician pentru disponibilitate, ne-am îndreptat spre casele noastre bucuroși că ne-am putut vedea din nou.

Cristina Unguru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 ianuarie: Traian: "Familia, laboratorul speranței"


 

lecturi: 1145.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat