Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ÎPS Aurel Percă solicită păstrarea orelor de religie în întreg învățământul preuniversitar din România

Pe 22 ianuarie 2021, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit romano-catolic de București, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER) și președinte al Comisiei pentru Învățământ din cadrul CER, a transmis o adresă către ministrul educației și cercetării, Sorin Câmpeanu, solicitând, în numele Conferinței Episcopilor Catolici din România, păstrarea orelor de religie în întreg învățământul preuniversitar din România. Această solicitare vine în contextul în care Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, a lansat în dezbatere publică proiectele planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional, care vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021-2022, iar propunerile planurilor cadru pentru filierele tehnologică și profesională au în vedere reducerea sau chiar eliminarea orei de religie.

"În contextul în care societatea contemporană se confruntă cu foarte multe provocări, Biserica Catolică din România urmărește cu mare atenție propunerile planurilor cadru pentru clasele de liceu, aflate în dezbatere publică. Ne exprimăm pe această cale întreaga noastră susținere a orei de religie în învățământul din România cu câte o oră pe săptămână pentru toate filierele, profilurile și specializările" afirmă ÎPS Aurel Percă în documentul transmis către ministrul educației.

Aceeași temă a fost abordată și miercuri, 27 ianuarie 2021, în cadrul unei dezbateri organizate de Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport a Camerei Deputaților și de Comisia pentru Învățământ, Tineret și Sport a Senatului României. În spiritul îndelungatei tradiții educaționale a Bisericii Catolice din România, în ale cărei instituții de învățământ s-au format numeroase personalități de toate confesiunile, ÎPS Aurel Percă explică astfel poziția Bisericii Catolice din România cu privire la tema acestei dezbateri publice: "Întrucât orele de religie contribuie la formarea spirituală și morală a oricărei persoane, dorim ca nu doar în filiera vocațională, profil teologic, ci și pentru celelalte filiere, profiluri și specializări, ele să fie păstrate întregi și nu înjumătățite sau eliminate. Mai mult, dorim ca orele de religie să fie păstrate în trunchiul comun, pentru a se putea realiza în Planurile cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional, o bună corelare cu celelalte discipline școlare. Altfel, elevii ar fi privați de un drept constituțional, acela de a participa la orele de religie (art. 18, § 1), fiecare în funcție de confesiunea căreia îi aparține. Păstrarea orei de religie ajută la crearea unei «culturi a conviețuirii», respectându-se identitățile și formele de apartenență, printre care se numără și apartenența eclezială".

www.arcb.ro


 

lecturi: 1228.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat