Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs cu ocazia inaugurării anului judiciar al Tribunalului Rota Romana (29 ianuarie 2021)

Iubiți frați și surori,

Ar trebui să vorbesc în picioare, dar voi știți că sciatica este un musafir un pic deranjant. Vă cer scuze și vă voi vorbi așezat.

Sunt bucuros să mă întâlnesc cu voi cu ocazia inaugurării anului judecătoresc. Vă salut pe toți în mod cordial: pe decan, Mons. Pio Vito Pinto, căruia îi mulțumesc pentru cuvintele sale, pe prelații auditori, pe oficialii și pe colaboratorii de la Tribunalul Rota Romana.

Aș vrea să mă leg de discursul de anul trecut, îndeosebi de tema care atinge o bună parte din deciziile rotale în timpurile recente: pe de o parte, o lipsă de credință, care nu luminează cum ar trebui unirea conjugală - asta denunțase deja de trei ori în mod public predecesorul meu Benedict al XVI-lea -; pe de altă parte, aspectele fundamentale ale acestei uniri care, în afară de unirea dintre bărbat și femeie, cuprind nașterea și darul copiilor și creșterea lor.

Știm că jurisprudența de la Rota Romana, în sintonie cu magisteriul pontifical, a ilustrat ierarhia bunurilor căsătoriei clarificând că figura lui bonum familiae merge dincolo de referința la capetele de nulitate; cu toate că în trecut s-a deschis o anumită breșă la un ipotetic cap de nulitate legat de bonum familiae. Această posibilitate a fost închisă în mod oportun, întărind astfel figura teologică a familiei, ca efect al căsătoriei așa cum este prefigurată de Creator. Din partea mea, n-am încetat să recomand ca bonum familiae să nu fie văzut în mod negativ, ca și cum ar putea fi considerat ca unul din capetele de nulitate. De fapt, el este mereu și oricum rodul binecuvântat al legământului conjugal; nu se poate stinge in toto cu declararea nulității, pentru că nu se poate considera faptul de a fi familie ca un bun suspendat, deoarece este rod al proiectului divin, cel puțin pentru copiii care s-au născut. Soții cu copiii dăruiți de Dumnezeu sunt acea nouă realitate pe care o numim familie.

În fața unei căsătorii care juridic este declarată nulă, partea care nu este dispusă să accepte această hotărâre este oricum împreună cu copiii un unum idem. De aceea, este necesar ca să se țină cont de problema relevantă: ce se va întâmpla cu copiii și cu partea care nu acceptă declarația de nulitate? Până acum totul părea clar, însă din păcate nu este așa. Așadar, este nevoie ca după afirmațiile de principiu să urmeze propuneri adecvate de fapt, amintind mereu că "familia este baza societății și continuă să fie structura cea mai adecvată pentru a asigura persoanelor binele integral necesar pentru dezvoltarea lor permanentă" (Discurs adresat Federației Europene a Asociațiilor Familiale Catolice, 1 iunie 2017). Prin urmare, suntem chemați să găsim calea care să ducă la alegeri corespunzătoare cu principiile afirmate. Suntem cu toții conștienți cât de grea este trecerea de la principii la fapte. Când se vorbește de binele integral al persoanelor este necesar să ne întrebăm cum se poate adeveri acest lucru în situațiile multiple în care ajung copiii.

Noua unire sacramentală, care urmează după declararea nulității, va fi cu siguranță izvor de pace pentru soțul care a cerut-o. Totuși, cum se poate explica fiilor că - de exemplu - mama lor, abandonată de tatăl lor și adesea fără intenția de a stabili o altă legătură matrimonială, primește împreună cu ei Euharistia duminicală, în timp ce tatăl, care conviețuiește sau așteaptă declararea nulității căsătoriei, nu poate participa la masa euharistică? La Adunarea Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor din 2014 și la cea Ordinară din 2015, părinții sinodali, reflectând asupra temei familiei, și-au pus aceste întrebări, devenind conștienți și că este greu, uneori imposibil, să ofere răspunsuri. Totuși, preocupările părinților sinodali și grija maternă a Bisericii în fața atâtor suferințe a găsit un instrument pastoral util în exortația apostolică Amoris laetitia. În acest document sunt dat indicații clare pentru ca nimeni, mai ales cei mici și cei suferinzi, să nu fie lăsat singur sau tratat ca mijloc de șantaj între părinții despărțiți (cf. Exortația apostolică Amoris laetitia, 241). Așa cum știți, la 19 martie va începe "Anul Familiei Amoris laetitia". Și voi, cu munca voastră, dați o contribuție prețioasă la acest drum eclezial cu familiile pentru familie.

Dragi judecători, în sentințele voastre să nu încetați să mărturisiți această năzuință apostolică a Bisericii, considerând că binele integral al persoanelor cere să nu rămânem inerți în fața efectelor dezastruoase pe care o decizie cu privire la nulitatea matrimonială le poate comporta. Tribunalului vostru apostolic, precum și celorlalte tribunale ale Bisericii, se cere ca "să fie făcute mai accesibile și agile, pe cât posibil complet gratuite, procedurile pentru recunoașterea cazurilor de nulitate" (ibid., 244). Biserica este mamă și voi, care aveți o slujire eclezială într-un sector atât de vital cum este activitatea judecătorească, sunteți chemați să vă deschideți la orizonturile acestei pastorații dificile, dar nu imposibile, care se referă la preocuparea față de copii, ca victime nevinovate ale atâtor situații de ruptură, divorț sau de noi uniri civile (cf. ibid., 245). Este vorba de a exercita misiunea voastră de judecători ca o slujire încărcată de simț pastoral, care nu poate greși niciodată în decizia delicată asupra nulității sau validității unirii conjugale. Adesea se gândește la declararea nulității matrimoniale ca la un act rece de simplă "decizie juridică". Însă nu este și nu poate să fie așa. Sentințele judecătorului ecleziastic nu pot face abstracție de amintire, formată din lumini și din umbre, care au marcat o viață, nu numai a celor doi soți ci și a copiilor. Soți și copii constituie o comunitate de persoane, care se identifică mereu și cu siguranță cu bunul familiei, și atunci când ea s-a deteriorat.

Nu trebuie să încetăm să rezervăm orice atenție și îngrijire familiei și căsătoriei creștine: aici voi investiți mare parte din grija voastră față de binele Bisericilor particulare. Duhul Sfânt, pe care-l invocați înainte de fiecare decizie de luat cu privire la adevărul căsătoriei, să vă lumineze și să vă ajute ca să nu uitați efectele acestor acte: înainte de toate binele copiilor, pacea lor sau, dimpotrivă, pierderea bucuriei în fața despărțirii. Fie ca rugăciunea - judecătorii trebuie să se roage mult! - și angajarea comună să evidențieze această realitate umană, adesea suferindă: o familie care se desparte și alta care, prin urmare, este constituită prejudiciind acea unitate care făcea bucuria copiilor în unirea precedentă.

Profit de această ocazie pentru a îndemna pe fiecare episcop - constituit de Cristos părinte, păstor și judecător în propria Biserică - să se deschidă tot mai mult la provocarea legată de această tematică. Este vorba de a continua cu tenacitate și a duce la împlinire un drum ecleziologic și pastoral necesar, menit să nu lase numai intervenției autorităților civile pe credincioșii suferinzi pentru judecăți neacceptate și îndurate. Fantezia carității va favoriza sensibilitatea evanghelică în fața tragediilor familiale ai căror protagoniști nu pot să fie uitați. Este mai urgent ca oricând ca toți colaboratorii episcopului, îndeosebi vicarul judecătoresc, lucrătorii din pastorația familială și mai ales parohii, să se străduiască să exercite acea diaconie de tutelare, îngrijire și însoțire a soțului abandonat și eventual a copiilor, care îndură deciziile, deși juste și legitime, de nulitate matrimonială.

Iubiți frați și surori, acestea sunt considerațiile pe care voiam să le ofer atenției voastre, având certitudinea că am în voi persoane prompte să le împărtășească și să și le însușească. Exprim fiecăruia în particular aprecierea mea, având încrederea că Tribunalul Rota Romana, manifestare autoritară a înțelepciunii juridice a Bisericii, va continua să desfășoare cu coerență propriul munus dificil în slujba planului divin cu privire la căsătorie și familie. Invocând darurile Duhului Sfânt asupra voastră și asupra muncii voastre, voi împărți din inimă binecuvântarea apostolică. Și vă cer și vouă, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine.

Și n-aș vrea să închei astăzi fără un comentariu mai familial, între noi, pentru că iubitul nostru decan va avea, peste câteva luni, tinerețea de 80 de ani, și va trebui să ne părăsească. Eu aș vrea să-i mulțumesc, pentru munca făcută, nu întotdeauna înțeleasă. Mai ales, aș vrea să-i mulțumesc Monseniorului Pinto pentru acea tenacitate pe care a avut-o pentru a duce înainte reforma proceselor matrimoniale: o singură sentință, după aceea procesul scurt, care a fost ca o noutate, însă era natural pentru că episcopul este judecătorul.

Amintesc că, la puțin timp după promulgarea procesului scurt, m-a sunat un episcop și mi-a spus: "Eu am această problemă: o tânără vrea să se căsătorească în Biserică; s-a căsătorit deja în urmă cu niște ani în Biserică, însă a fost constrânsă să se căsătorească pentru că era însărcinată... Am făcut totul, am cerut unui preot să fie vicar judecătoresc, altuia care să fie partea de apărător al legământului... Și martorii, părinții spun că e adevărat, a fost forțată, că acea căsătorie era nulă. Spuneți-mi, Sanctitate, ce trebuie să fac?", m-a întrebat episcopul. Și eu am întrebat: "Spune-mi, ai un stilou la îndemână?" - "Da" - "Semnează. Tu ești judecătorul, fără atâtea povești".

Însă această reformă, mai ales procesul scurt, a avut și are atâtea rezistențe. Eu vă mărturisesc: după această promulgare am primit scrisori, multe, nu știu câte, dar multe. Aproape toți avocați care pierdeau clientela. Și aici este problema banilor. În Spania se spune: "Por la plata baila el mono": pentru bani dansează maimuțica. Este o zicală care este clară. Și pentru aceasta cu durere: am văzut în unele dieceze rezistența unor vicari judecătorești care cu această reformă pierdeau, nu știu, o anumită putere, pentru că își dădea seama că nu el era judecătorul, ci episcopul.

Îi mulțumesc Monseniorului Pinto pentru curajul pe care l-a avut, precum și pentru strategia de a duce înainte acest mod de a gândi, de a judeca, până la votul în unanimitate, care mi-a dat mie posibilitatea de a semna [Documentul].

Dubla sentință. Dumneavoastră l-ați nominalizat pe Papa Lambertini, un mare al liturgiei, al dreptului canonic, al bunului simț, precum și al simțului umorului, însă din păcate el a trebuit să facă dubla sentință pentru probleme economice în unele dieceze. Însă să ne întoarcem la adevăr: judecătorul este episcopul. Trebuie ajutat de vicarul judecătoresc, trebuie ajutat de apărătorul legământului, trebuie ajutat, însă el este judecătorul, nu se poate spăla pe mâini. A ne întoarce la asta care este adevărul evanghelic.

Și apoi îi mulțumesc Monseniorului Pinto și pentru entuziasmul său în a face cateheză despre această temă. Umblă în toată lumea învățând asta: este un om entuziast, dar entuziast în toate tonurile, pentru că și el are un așa caracter! Este un mod negativ - să spunem așa - al entuziasmului. Însă va avea timp să se corecteze..., toți avem timp pentru asta! Aș vrea să-i mulțumesc! Interpretez aplauzele ca aplauze făcute caracterului. [râsete]

Multe mulțumiri, Monseniore Pinto! Mulțumesc! [aplauze]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 681.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat