Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: "Așteptarea escatologică" - Sesiune on-line despre Duminica Bibliei la Institutul Franciscan

"Așteptarea escatologică" a fost tema sesiunii biblice desfășurate sâmbătă, 23 ianuarie 2021, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, ca pregătire pentru Duminica Bibliei din 24 ianuarie. Pentru a se respecta toate măsurile de siguranță sanitară, sesiunea s-a desfășurat cu transmisiune în direct on-line, în sală fiind prezenți doar studenții și profesorii institutului.

Acest eveniment a început cu salutul pr. Virgil Blaj, OFMConv., rector formativ, care a prezentat mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc din documentul Aperuit illis, prin care suntem îndemnați să reflectăm și să celebrăm cuvântul lui Dumnezeu.

A urmat apoi prelegerea pr. Flavian Gondoș, OFMCap., cu tema: Duminica Bibliei după Papa Ioan al II-lea, Dies Domini, și Papa Francisc, Aperuit illis. În prima parte a făcut o incursiune despre istoria creării acestei zile a Domnului, menționând că, de la început, primii creștini sărbătoreau ziua Domnului. După aceea, a prezentat o reflecție pornind de la documentul Dies Domini, al Sfântului Papă Ioan Paul al-II-lea, despre cum trăiesc creștini de astăzi duminica, fiind o parte ereditară a creștinilor, iar în centrul zilei este necesar să fie cuvântul lui Dumnezeu. După aceea, pornind de la învățătura Papei Francisc, părintele a menționat că valorificarea cuvântului lui Dumnezeu are loc prin ascultarea acestuia, folosindu-se de o paralelă dintre ascultarea cuvântului lui Dumnezeu din Duminica Bibliei cu vederea Euharistiei din sărbătoarea Corpus Domini, încheindu-și conferința cu menționare sacralității cuvântului lui Dumnezeu.

S-a continuare cu prelegerea pr. Cristian Clopoțel, OFMConv., cu tema: Iona 3,1-10: Evanghelia ninivitenilor către Iona: "Convertirea" lui Dumnezeu. Părintele a început de la premisa că Biblia este îndreptată spre escatologie, mai ales prin speranța pe care poporul ales o manifestă. Această speranță este manifestată și prin întrebarea ninivitenilor: "Cine știe dacă Dumnezeu nu se va întoarce și nu se va îndura?"; ei astfel se gândeau la o șansă de a se converti. Dumnezeu se manifestă prin milostivire și prin har și nu cu încăpățânare. Tema "convertire" s-a realizat în două feluri: una a lui Dumnezeu și a ninivitenilor și una a lui Iona. Astfel, ninivitenii se convertesc la cuvântul lui Dumnezeu, pe care îl celebrăm și astăzi. Iar Dumnezeu se convertește se întoarce spre om și renunță la logica retribuției, a încheiat părintele.

În a doua parte a acestei sesiuni, a urmat conferința pr. Marcelin Amariei, OFMConv.: Consecințele etice în virtutea așteptării escatologice în Scrisoarea întâi a Sfântului Apostol Paul către Corinteni. Părintele a început prelegerea menționând că în capitolul 15 se vorbește cel mai profund despre escatologie, prezentându-l pe Isus înviat ca noul Adam. Iar învierea trupurile se referă și la structura relaționară a omului (structură relaționară triplă cu sine, cu aproapele și cu Dumnezeu), iar trăire potrivită, a acestei realități relaționare, se transformă într-una spirituală. Iar deplinătatea aceste realității relaționare este înviere, dar începe deja prin acțiunea Duhului Sfânt.

După aceea, a urmat conferința pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., cu tema: Mc 14-20, Împlinirea așteptării veterotestamentare în Isus Cristos. Deja și nu încă. Părintele a plecat de la afirmarea faptului că sunt deja multe referințe în Vechiul Testament despre un Mesia și a oferit câteva texte, prin care Isus este prezentat ca o împlinire a așteptării veterotestamentare. După aceea ne-a explicat Evanghelia Duminicii Bibliei. Isus începe o nouă etapă prin care duce la împlinire așteptările mesianice. A prezentat o diferență dintre Ioan Botezătorul care aștepta lumea în pustiu și Isus care a mers în întâmpinarea lumii. Iar predicarea lui Isus avea în centru evanghelia lui Dumnezeu, iar sursa acestei vești bune este însuși Dumnezeu. Apoi părintele a diferențiat împărăția lui Dumnezeu de Biserică, spunând că împărăția este mult mai extinsă. Iar l-a sfârșit părintele a vorbit despre chemare ucenicilor, doi câte doi, cărora le-a încredințat o misiune specială.

În momentul de împărtășire pr. Flavian Gondoș a adus lămuri legate de sacralitatea cuvântului lui Dumnezeu, prin acțiunea Duhului Sfânt. Iar pr. Cristian Clopoțel, la problema ridicată astfel, dacă se poate vorbi despre convertirea lui Dumnezeu în ciuda imutabilității sale, a menționat că Dumnezeul revelat așa se prezintă pe sine în Biblie, iar acest lucru nu are legătura cu natura sa imutabilă.

Ziua s-a încheiat cu un moment de rugăciune în care ne-am adunat în jurul lui Isus pentru a-i asculta cuvântul și a-l pune în practică în viața noastră.

Duminică, 24 ianuarie, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman s-a celebrat Duminica Bibliei. În această zi credincioșii sunt invitați să aprofundeze marele dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu prin cuvântul său. În momentul predicii, pr. Mihai Afrențoae a menționat cât de important este să-l avem pe Cristos în mijlocul nostru. El i-a invitat pe credincioși să-și facă un obicei din a citi zilnic din Sfânta Scriptură, pentru a-l putea asculta cu adevărat pe Dumnezeu care ne vorbește prin cuvântul său.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântare solemnă, prin care credincioșii au fost îndemnați să devină martori vii ai cuvântul lui Dumnezeu, primit prin Isus Cristos.

Andrei Bejan

* * *

Partea I:

Partea a II-a:

Partea a III-a. Vespere solemne:

Liturghia din Duminica Bibliei:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Roman: "Așteptarea escatologică" - Sesiune on-line despre Duminica Bibliei la Institutul Franciscan

* * *

Roman: "Așteptarea escatologică". Sesiune on-line dedicată Duminicii Bibliei (anunț)


 

lecturi: 486.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat