Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Paolo Ruffini: "Papa ne invită să mergem împotriva curentului, ne revine nouă să alegem de care parte să stăm"

de M. Michela Nicolais

"Informația vaticană n-ar trebui să fie niciodată informație de bloc". Este convins de asta Paolo Rufini, prefect al Dicasterului pentru Comunicare al Sfântului Scaun, care comentează pentru agenția SIR Mesajul papei pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, programată anul acesta la 16 mai despre tema: "«Vino și vezi» (In 1,46). A comunica întâlnind persoanele unde și cum sunt". Riscul de ziare fotocopie" și al unei "informații de bloc" se evită prin capacitatea de "a merge împotriva curentului": "Există atâta jurnalism bun în lume. Ne revine nouă să alegem de care parte să stăm", și pe web. "Un contagiat dintr-o țară bogată nu valorează mai mult decât un bolnav dintr-o țară săracă", comentariul la cuvintele Papei Francisc despre vaccin.

"Veniți și vedeți" este metoda "oricărei comunicări umane autentice", scrie papa. Care este lecția pentru noi jurnaliștii?

Cred că papa ne spune asta: că pentru a înțelege lucrurile trebuie să le vedem. Și că pentru a le vedea trebuie mers înlăuntrul realității. A lua timp (care nu este niciodată pierdut) pentru a întâlni persoanele acolo unde trăiesc, acolo unde sunt. Trebuie văzut cu ochii celor curați cu inima; și să fim și văzuți: ca martori ai adevărului. Liberi pentru asta. Fără prejudecăți. Papa ne invită - cred eu - să mergem acolo unde credem că nu este nicio nevoie de a merge. Acolo unde credem că nu este nimic bun, interesant, de văzut. Ne invită să răsturnăm perspectiva. Să recitim istoria dintr-un alt punct de vedere. Așa cum spunea un mare jurnalist, Ryszard Kapuœciński, problema televiziunilor, și în general a tuturor mass-media, este că au creat o lume în întregime a lor. O lume care are puțin de-a face cu realitatea (cf. Cinicul nu este potrivit pentru această meserie). El spunea asta atunci când încă nu erau social. Se gândea la marile network. Însă este valabil și astăzi. Este valabil pentru fiecare dintre noi: "nu există jurnalism posibil în afara relației cu celelalte ființe umane. Relația cu ceilalți este elementul indispensabil al muncii noastre. Pentru a scrie despre cineva ar trebui să fi împărtășit măcar un pic viața sa" (cf. dialogul lui Maria Nadotti cu Ryszard Kapuœciński la a VI-a întâlnire Redactor Social).

Papa Francisc avertizează cu privire la riscul "ziarelor fotocopie", al unei "informații de bloc", autoreferențială precum și un pic îngâmfată pentru că nu iese din acel "deja știut". Este un decalog exigent, și probabil mai puțin aplicat...

Autoreferențialitatea este un risc care a existat mereu și va exista mereu. Vedem asta în informație: și nu numai în ziare. Vedem asta și în social, când ne închidem în bula care ne învăluie, construită după stereotipul prieten-dușman. Vedeam asta și în politică, în economie. Uneori se naște din prezumție. Uneori din frică, din nesiguranță, dintr-o aparentă conveniență. Nu este ușor de a merge împotriva curentului. Însă ceea ce ar trebui să ne conducă este mereu căutarea răbdătoare a adevărului care la sfârșit iese mereu la iveală. Există atâta jurnalism bun în lume. Există atâția jurnaliști care cu umilință și perseverență nu fac o informație de bloc. În fiecare moment al vieții noastre și a muncii noastre suntem chemați să alegem dacă ne mulțumim cu o jumătate de adevăr sau căutăm adevărul întreg. Așa cum spunea cardinalul Martini (cf. Scrisoarea pastorală Marginea mantiei), "acesta este caracterul ambivalent al oricărei realități umane, chiar și al aceleia care se exprimă în formele comunicării în masă".

Jurnalism ca "relatare a realității", capacitate de "a merge acolo unde nu merge nimeni". Este o provocare preluată de lumea catolică și îndeosebi de informația vaticană?

Nicio provocare nu este preluată vreodată, în sensul de învinsă. Jurnalismul este un drum care merge în același pas cu realitatea. Jurnaliștii catolici (oriunde ar munci ei) au cu siguranță această misiune de a vedea, de a mărturisi, de a uni ceea ce este dezbinat mergând acolo unde nu merge nimeni. Trebuie să facem asta cu umilință, fără glorie deșartă. Cu simplitate. Cu răbdarea celui care seamănă. Construind ocazii de dialog. Din acest crez vom fi recunoscuți. Acest lucru este valabil și pentru informația vaticană, care n-ar trebui să fie niciodată o informație de bloc. Efortul nostru este acela de a construi o rețea de împărtășire, o rețea care unește, o rețea liberă de prejudecăți.

În timpul acestei pandemii s-a creat termenul "infodemia". Cum se poate evita să se relateze acest timp fără a cădea în capcana "contabilității duble" evidențiate de papa?

Secretul este același. A merge și a vedea. A verifica personal. A avea o viziune universală mergând în lumea locală. Adevărul este unul. Este simplu. Însă recuprinde totul. Ideea că poate să existe un adevăr dublu, o contabilitate dublă, o morală dublă este pur și simplu greșită. Nu ne duce nicăieri. Jurnalismul nu se poate mulțumi cu o narațiune prin stereotipuri, strabică. Acest drum este un labirint fără ieșire. Viața umană, fiecare viață umană, are aceeași valoare, pretutindeni. Valoarea sa este infinită. Un contagiat dintr-o țară bogată nu valorează mai mult decât un bolnav dintr-o țară săracă. Drumul corect este un drum drept. Dificil uneori și de văzut și de parcurs. Este un drum în urcuș. Alungă excesul de sloganuri care, așa cum spune papa, "în loc să pună în mișcare gândirea, o anulează; alege calea lungă a înțelegerii, în loc de cea scurtă care descrie fiecare persoană ca și cum ar fi în măsură să rezolve toate problemele, sau dimpotrivă ca țapi ispășitori, asupra cărora să se descarce orice responsabilitate. A alerga imediat la soluție, fără a-și acorda truda de a reprezenta complexitatea vieții reale, este o eroare frecventă în cadrul unei comunicări tot mai rapide și mai puțin reflexive" (cf. Discurs adresat angajaților de la Tv2000, 15 decembrie 2014).

În mesaj Papa Francisc revine asupra unei teme foarte îndrăgite de el: ambivalența web-ului, "instrument formidabil" dar expus și riscului unei informații fără verificări. Care este starea de sănătate a jurnalismului digital, văzut din observatorul Dicasterului pentru Comunicare, care a investit mult și asupra acestui versant?

Tema nu este web-ul. Nu sunt social. Ne revine nouă să utilizăm bine tehnologia. Ne revine nouă să construim un viitor mai bun. Răspund amintind din nou cuvintele cardinalului Martini în scrisoarea sa Marginea mantiei. Duhul Sfânt suflă unde vrea și se poate folosi de toate pentru a împlini lucrarea sa. Fiecare mijloc de comunicare poate fi folosit pentru a ajunge la inima omului. Nu trebuie să fim nici pesimiști nici optimiști. Tot ceea ce este sub soare poate să fie falsificat de modul în care este folosit de libertatea omului, marcată de limita sa și în ultimă instanță de păcat. Este caracterul ambivalent al fiecărei realități umane. Ne revine nouă să alegem de care parte să fim.

(După agenția SIR, 23 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 404.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat