Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Duminica Bibliei (duminica a 3-a de peste an, 24 ianuarie 2021)

[Omilia Sfântului Părinte, citită de Excelența Sa Mons. Rino Fisichella]

Frați și surori, îmi face plăcere deosebită, și este o onoare, să citesc omilia pe care Sfântul Părinte ar fi ținut-o cu această ocazie.

În această duminică a Cuvântului îl ascultăm pe Isus care vestește Împărăția lui Dumnezeu. Să vedem ce anume spune și cui îi spune.

Ce anume spune. Isus începe să predice astfel: "S-a împlinit timpul și s-a apropiat împărăția lui Dumnezeu" (Mc 1,15). Dumnezeu este aproape, iată primul mesaj. Împărăția sa a coborât pe pământ. Dumnezeu nu stă, așa cum suntem adesea tentați să credem, sus în ceruri departe, separat de condiția umană, ci este cu noi. Timpul distanței s-a terminat când în Isus s-a făcut om. De atunci Dumnezeu este foarte aproape; de umanitatea noastră nu se va dezlipi niciodată și niciodată nu se va sătura de ea. Această apropiere este începutul evangheliei, este ceea ce - subliniază textul - Isus "spunea" (v. 15): n-a spus-o o dată și gata, o spunea, adică o repeta încontinuu. "Dumnezeu este aproape" era leitmotivul vestirii sale, inima mesajului său. Dacă acesta este începutul și refrenul predicii lui Isus, nu poate decât să fie constanta vieții și a vestirii creștine. Înainte de orice alt lucru trebuie crezut și vestit că Dumnezeu s-a apropiat de noi, că am fost grațiați, "milostiviți". Înainte de orice cuvânt al nostru despre Dumnezeu este Cuvântul său pentru noi, care continuă să ne spună: "Nu te teme, sunt cu tine. Sunt aproape de tine și voi fi aproape de tine".

Cuvântul lui Dumnezeu ne permite să atingem cu mâna această apropiere, pentru că - spune Deuteronomul - nu este departe de noi, ci este aproape de inima noastră (cf. 30,14). Este antidotul la frica de a rămâne singuri în fața vieții. De fapt, Domnul, prin Cuvântul său con-solează, adică este cu acela care este singur. Vorbindu-ne, ne amintește că suntem în inima sa, prețioși în ochii săi, păziți în palmele mâinilor sale. Cuvântul lui Dumnezeu revarsă această pace, însă nu lasă în pace. Este Cuvânt de consolare, dar și de convertire. De fapt, Isus spune "convertiți-vă" imediat după ce a proclamat apropierea lui Dumnezeu. Întrucât cu apropierea sa s-a terminat timpul în care se creează distanțele de Dumnezeu și de ceilalți, s-a terminat timpul în care fiecare se gândește la sine și merge înainte pe cont propriu. Aceasta nu este atitudine creștină, pentru că acela care trăiește experiența apropierii lui Dumnezeu nu-l poate distanța pe aproapele, nu-l poate îndepărta în indiferență. În acest sens, cel care frecventează Cuvântul lui Dumnezeu primește răsturnări existențiale salutare: descoperă că viața nu este timpul pentru a se feri de ceilalți și a se proteja pe sine însuși, ci ocazia pentru a merge în întâmpinarea celorlalți în numele Dumnezeului apropiat. Astfel Cuvântul, semănat în terenul inimii noastre, ne face să semănăm speranță prin apropiere. Exact cum face Dumnezeu cu noi.

Acum să vedem cui vorbește Isus. Se adresează înainte de toate la doi pescari din Galileea. Erau persoane simple, care trăiau din rodul mâinilor lor muncind dur noapte și zi. Nu erau experți în Scripturi și nu se remarcau desigur prin știință și cultură. Locuiau într-o regiune eterogenă, cu popoare, etnii și culte diferite: era locul cel mai îndepărtat de puritatea religioasă din Ierusalim, cel mai distant de inima țării. Însă Isus începe de acolo, nu din centru, ci din periferie, și face asta pentru a ne spune și nouă că nimeni nu este la marginile inimii lui Dumnezeu. Toți pot primi Cuvântul său și să-l întâlnească personal. Există un amănunt frumos în Evanghelie în această privință, când se afirmă că vestirea lui Isus vine "după" aceea a lui Ioan (Mc 1,14). Este un după decisiv, care marchează o diferență: Ioan îi primea pe oameni în pustiu, unde mergeau numai cei care puteau părăsi locurile în care trăiau. În schimb Isus vorbește despre Dumnezeu în inima societății, tuturor, acolo unde sunt. Și nu vorbește în orare și timpuri stabilite: vorbește "trecând pe lângă mare" pescarilor "în timp ce aruncau năvodul" (v. 16). Se adresează persoanelor în locurile și în momentele cele mai obișnuite. Iată forța universală a Cuvântului lui Dumnezeu, care ajunge la toți și în fiecare domeniu al vieții.

Însă Cuvântul are și o forță particulară, adică are incidență asupra fiecăruia în mod direct, personal. Discipolii nu vor uita niciodată cuvintele ascultate în acea zi pe malurile lacului, aproape de barcă, de cei din familie și de colegi, cuvinte care vor marca pentru totdeauna viața lor. Isus le spune: "Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni" (v. 17). Nu-i atrage cu discursuri înalte și inaccesibile, ci vorbește vieților lor: pescarilor de pești le spune că vor fi pescari de oameni. Dacă le-ar fi spus: "Veniți după mine și vă voi face apostoli: veți fi trimiși în lume și veți vesti Evanghelia cu puterea Duhului, veți fi uciși dar veți deveni sfinți", putem să ne imaginăm că Petru și Andrei i-ar fi răspuns: "Mulțumim, dar preferăm năvodul nostru și bărcile noastre". În schimb Isus îi cheamă pornind de la viața lor: "Sunteți pescari, veți deveni pescari de oameni". Străpunși de această frază, vor descoperi pas după pas că a trăi pescuind pești era puțin lucru, însă a înainta în larg la Cuvântul lui Isus este secretul bucuriei. Așa face Domnul cu noi: ne caută acolo unde suntem, ne iubește așa cum suntem și cu răbdare însoțește pașii noștri. Ca pe acei pescari, ne așteaptă și pe noi pe malurile vieții. Prin Cuvântul său vrea să ne facă să schimbăm direcția, pentru ca să încetăm să vegetăm și să înaintăm în larg în urma lui.

De aceea, iubiți frați și surori, să nu renunțăm la Cuvântul lui Dumnezeu. Este scrisoarea de iubire scrisă pentru noi de Cel care ne cunoaște ca nimeni altul: citindu-l, auzim din nou glasul său, observăm fața sa, primim Duhul său. Cuvântul ne apropie de Dumnezeu: să nu-l ținem departe. Să-l purtăm mereu cu noi, în buzunar, în telefon; să-i dăm un loc demn în casele noastre. Să punem Evanghelia într-un loc unde să ne amintim s-o deschidem zilnic, eventual la începutul și la sfârșitul zilei, așa încât printre atâtea cuvinte care ajung la urechile noastre să ajungă la inimă vreun verset din Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru a face asta, să-i cerem Domnului forța de a închide televizorul și de a deschide Biblia; de a închide celularul și de a deschide Evanghelia. În acest an liturgic citim Evanghelia lui Marcu, cea mai simplă și scurtă. De ce să n-o citim și singuri, un mic text în fiecare zi? Ne face să-l simțim pe Domnul aproape și ne va insufla curaj pe drumul vieții.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 443.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat