Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video adresat episcopilor și clerului diecezan și regular din Venezuela cu ocazia întâlnirii virtuale despre teme: "Preoții noștri în pandemie: experiența și exercitarea lor ministerială în această perioadă" (19-20 ianuarie 2021)

Iubiți frați episcopi și preoți,

Îi mulțumesc Domnului pentru oportunitatea de a mă putea adresa vouă în această zi în care începeți o întâlnire virtuală, ținând cont de dificultățile care oprimă și atâția frați și surori ai noștri din Venezuela și din întreaga lume. Aceasta este o ocazie pentru a împărtăși, în spirit de fraternitate ministerială, experiențele voastre sacerdotale, trudele voastre, incertitudinile voastre, precum și dorințele voastre și convingerea voastră de a duce înainte lucrarea Bisericii, care este lucrarea Domnului.

În aceste momente dificile îmi vine în minte textul din Evanghelia lui Marcu (cf. 6,30-31), care relatează cum apostolii, la întoarcerea din misiunea la care Isus i-a trimis, s-au adunat în jurul lui. I-au povestit tot ceea ce au făcut, tot ceea ce au învățat. După aceea Isus i-a invitat să meargă, singuri cu el, într-un loc pustiu ca să se odihnească un pic.

Faptul de a fi păstori ai Bisericii, și în contextul actual, ne cere să acționăm în acest mod. Nu putem acționa singuri, izolați, autosuficienți, cu agende ascunse. Este indispensabil să ne întoarcem mereu la Isus, să ne reunim în fraternitate sacramentală, pentru a-i povesti și a ne povesti între noi "tot ceea ce am făcut și am învățat", având convingerea că nu este lucrarea noastră, ci a lui Dumnezeu. El este cel care ne mântuiește, noi suntem numai instrumente în mâinile sale.

Această adunare, care se desfășoară virtual din cauza pandemiei de Covid-19, are ca obiectiv să permită întâlnirea celor care au primit misiunea de a mărturisi și a extinde paternitatea Domnului în sfântul popor credincios al lui Dumnezeu. În această privință, aș vrea să vă indic două principii care n-ar trebui pierdute din vedere niciodată și care garantează creșterea Bisericii, dacă vom fi fideli: iubirea față de aproapele și slujirea unora față de ceilalți. Aceste două principii sunt ancorate în două acte instituitoare pe care Isus le face la Ultima Cină și care sunt, ca să spunem așa, fundamentul mesajului său: Euharistia, pentru a învăța iubirea, și spălarea picioarelor, pentru a învăța slujirea. Iubire și slujire împreună, altminteri nu merge.

Așa ne vrea Domnul: experți în misiunea de a-i iubi pe ceilalți și capabili de a le arăta lor, în simplitatea micilor gesturi zilnice de afect și atenție, mângâierea duioșiei divine. Ne vrea și slujitori ai fraților noștri, însă slujitori umili, pentru că Isus este cel care ne trimite și ne amintește că slujitorul nu este mai mare decât Domnul său, nici trimisul nu este mai mare decât cel care l-a trimis. Trebuie reînsuflețită în viață dorința de a-l imita pe Bunul Păstor și să învățăm să fim "slujitori" ai tuturor, îndeosebi ai fraților și surorilor mai puțin norocoși și de atâtea ori rebutați, și a face în așa fel încât, în acest timp de criză, să se simtă însoțiți, susținuți, iubiți.

Iubiți frați episcopi și preoți, vă invit să mergeți înainte, muncind cu bucurie și hotărâre în lucrarea voastră pastorală. Să reînnoiți dăruirea de voi înșivă Domnului și poporului său sfânt. Vă mulțumesc pentru mărturia de iubire și de slujire adusă fraților și surorilor venezuelani, manifestată în atenția voastră față de cei bolnavi, cărora le-ați dus forța Cuvântului lui Dumnezeu și Euharistia; manifestată în însoțirea voastră dată personalului medical, paramedical și voluntarilor care îi asistă pe pacienți în această pandemie; în zelul vostru în a-i ajuta pe cei săraci și pe cei excluși, și pe cei cărora le lipsește necesarul pentru a supraviețui și a merge înainte cu demnitate. Mulțumesc, mulțumesc pentru toate acestea!

Cu recunoștință asigur apropierea mea și rugăciunea mea vouă tuturor care duceți înainte misiunea Bisericii din Venezuela, în vestirea evangheliei și în numeroasele inițiative de caritate față de frații epuizați din cauza sărăciei și a crizei sanitare. Vă încredințez pe toți mijlocirii Stăpânei Noastre de Coromot și a sfântului Iosif.

Și fie ca Domnul să vă binecuvânteze și să vă însoțească. Să binecuvânteze și să însoțească munca voastră, inima voastră, mâinile voastre, genunchii voștri când vă rugați. Să binecuvânteze și să însoțească speranțele voastre, bunele intenții și, mai ales, să binecuvânteze și să însoțească unitatea voastră. Nu vă dezbinați, fraților! Nu vă dezbinați. Există mereu o posibilitate de unire. Așa cum există mereu o posibilitate de izolare și de creare a unei atitudini a inimii sectare, în afara unității Bisericii.

Domnul să vă binecuvânteze și să vă însoțească! Și vă rog, vă cer să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 623.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat