Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: Nicu Cherciu (Facebook)
Cluj-Napoca: Înmormântarea PS Florentin Crihălmeanu

Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, în Piața Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX din Cluj a avut loc celebrarea ritualului înmormântării episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, la care a participat și o delegație din Dieceza de Iași, formată din preoți și laici, condusă de episcopul de Iași, Mons. Iosif Păuleț.

Trupul neînsuflețit al episcopului Florentin Crihălmeanu a fost depus vineri, 15 ianuarie 2021, în Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj, credincioșii având posibilitatea să-și ia rămas bun până la ora 20:00, când a avut loc un moment de priveghere, la care au participat numai episcopi și preoți, condus de episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea.

În dimineața zilei înmormântării, la ora 8:00, în aceeași catedrală a fost celebrată o Sfântă Liturghie pentru sufletul episcopului răposat, la care au participat episcopii Conferinței Episcopilor catolici din România și preoții eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla. Această Sfântă Liturghie a fost prezidată de PS Virgil Bercea, care în cadrul predicii i-a încurajat pe preoți să-și continue munca pastorală, sub privirile Providenței, care nu părăsește pe nimeni, niciodată. La sfârșitul sfintei Liturghii, IPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București și președintele Conferinței Episcopilor catolici din România, a adresat, în numele tuturor episcopilor catolici din România, preoților din Eparhia Cluj-Gherla un cuvânt de încurajare și solidaritate.

După Sfânta Liturghie din Catedrala "Schimbarea la Față", trupul neînsuflețit al episcopului Florentin Crihălmeanu a fost depus în Piața Timotei Cipariu, unde la ora 12:00 a început ritualul înmormântării, prezidat de Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. La acest moment au participat episcopii din Conferința Episcopală Română, circa o sută de preoți, tatăl episcopului Florentin, sora Letiția, care este vicara generală a Surorilor Congregației Maicii Domnului, și un mare număr de credincioși de diferite confesiuni creștine. De asemenea, a fost prezentă o delegație a Bisericii Ortodoxe, condusă de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, autoritățile locale, reprezentanți ai celor centrale, ai Armatei și Jandarmeriei, toți cei prezenți respectând distanțarea fizică și celelalte norme sanitare în vigoare.

La sfârșitul celebrării, a fost citit mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc, care îi invita pe participanți la o rugăciune comună continuă pentru ca sufletul înaltului ierarh să ajungă în brațele lui Dumnezeu: "Am aflat cu durere vestea trecerii la Domnul a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, și, înălțând rugăciuni fierbinți către Dumnezeu pentru a-i oferi acestui zelos păstor răsplata promisă slujitorilor Săi fideli, doresc să-mi manifest apropierea spirituală și mă unesc la doliul acestei Biserici".

De asemenea, a fost citit mesajul cardinalului Lucian Mureșan, care a amintit tuturor cea mai profundă dorință a sufletului omului: "Reîntoarcerea blândului episcop Florentin în casa Tatălui ceresc ne amintește de cel mai adânc dor al nostru al tuturor: cheamă-mă, Doamne, la tine. Așa cum a făcut Sfântul Apostol Petru, spunându-i Mântuitorului în mijlocul valurilor: «Doamne, poruncește-mi să vin la tine!» (Matei 14, 28)".

Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea spre cripta ierarhilor din catedrală, unde a fost depus sicriul. Procesiunea a fost însoțită de onoruri militare prezentate de Garda de Onoare. Apoi, credincioșii au părăsit Piața Cipariu în tăcere și reculegere.

Cei care au participat la funeraliile vrednicului episcop Florentin Crihălmeanu și-au putut exprima în scris condoleanțele și gândurile cu care s-au întors acasă în Cartea de condoleanțe, deschisă în capela "Sfântul Iosif", de la demisolul catedralei greco-catolice din Piața Timotei Cipariu.

Episcopul Florentin Crihălmeanu a avut cu Dieceza de Iași o legătură specială, deoarece s-a născut într-o nobilă familie de cărturari (Petru Caraman), în capitala Moldovei, unde a fost botezat și a primit pentru prima dată Sfântă Împărtășanie, în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului". După cum des afirma el însuși, "aici, în Iași, am primit temelia credinței, pe care apoi mi-am clădit întreaga viață spirituală".

Să se odihnească în pace!

Ion Coșa (Teatrul din Clopotniță)

*

Fotografia de mai sus face parte din albumul de fotografii Funeraliile Episcopului Florentin Crihălmeanu, realizat de fotograful Nicu Cherciu și publicat pe pagina sa de Facebook.

*

Actualizare 16 ianuarie:

Eparhia de Cluj-Gherla a publicat la 16 ianuarie articolul "Funeraliile PS Florentin Crihălmeanu": http://www.eparhiaclujgherla.ro/2021/01/16/funeraliile-ps-florentin-crihalmeanu/.

* * *

Ediție specială a emisiunii "Spirit și Credință" a TVR Cluj, dedicată funeraliilor regretatului episcop greco-catolic Florentin Crihălmeanu:

* * *

Știrile TVR, reportaj video:

* * *

Alte articole recente in memoriam PS Florentin Crihălmeanu, pe ercis.ro:


 

lecturi: 2167.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat