Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

150 de ani de la aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Pontmain

Se împlinesc astăzi, 17 ianuarie 2021, 150 de ani de la aparițiile Preasfintei Fecioare Maria de la Pontmain, un sat din nord-estul Franței; astăzi un renumit loc de pelerinaj, inserat în majoritatea traseelor pelerinajelor mariane.

Suntem familiarizați să auzim despre aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Guadalupe, Lourdes și Fatima, dar trebuie să știm că sunt și alte apariții mariane, care au fost studiate și aprobate de autoritatea bisericească. Pentru a descoperi toate aceste locuri, împreună cu domnul prof. Vicențiu Ciocan am colindat Europa, America și Asia, ajutând mai multe grupuri de pelerini să ajungă în aceste locuri sfinte, să descopere mistere ale creștinismului, să se întărească în credință și să dobândească numeroase haruri trupești și sufletești. La Pontmain am fost în urmă cu un deceniu, când, în perioada 25 martie - 4 aprilie 2011, am însoțit un grup de pelerini care căutau să descopere mai multe locuri unde a apărut Preasfânta Fecioară Maria în decursul secolelor. Interesul pelerinilor a fost mare întrucât traseul propus a inclus aproape 70% dintre locurile unde Biserica a admis că au fost cu adevărat apariții ale Preasfintei Fecioare Maria, localități ce se află astăzi în Franța și Belgia. Nedumerirea pelerinilor a fost de ce Biserica din cele peste 1.800 de apariții consemnate a recunoscut doar 12, ultima aprobare fiind dată la 4 mai 2008: aparițiile de la Laus, în Alpii francezi. Astfel, am constatat că aceste apariții mariane constituie un subiect mereu actual și care trezește întotdeauna un viu interes în persoane de orice condiție socială, culturală sau religie. Aparițiile Preasfintei Fecioare Maria sunt un dar prețios pentru credință și o adevărată provocare pentru rațiune, fapt constatat și la grupul nostru de pelerini.

Cei care îi reproșează Sfintei Fecioare că vorbește prea mult în cursul anumitor apariții, se pot duce fără teamă la Pontmain. Acolo, ea nu a rostit niciun cuvânt. Și totuși, ea a spus multe. La 17 ianuarie 1871, în Pontmain era frig și ningea abundent. Franța era în război în circumstanțe disperate. Prusacii, învingători, erau la porțile orașului Laval. La Pontmain domnea spaima: nu aveau niciun fel de știri despre cei 38 de mobilizați. În regiune, disperarea era imensă, iar răniții din armata franceză erau nenumărați. Au izbucnit epidemii. La 11 ianuarie, o auroră boreală uimise întreaga suflare, iar cutremurul de pământ din 17 ianuarie a mărit panica.

La Pontmain, un mic cătun de 100 de locuitori, de la marginea Bretaniei, viața își urma, totuși, cursul. În șura familiei Barbedette, tatăl și cei doi copii: Eugene, de 12 ani și Joseph, de 10 ani, își încheiau lunga zi de muncă. Ei pisau drobiță, adică o tăiau și o zdrobeau pentru a face un nutreț acceptabil pentru vite. Toți dormeau în staul, iar tăietorul de drobiță se afla lângă patul lor. Înainte de a lua micul dejun, ei au spus rozariul pentru fratele lor mai mare care era la război, apoi, ca în fiecare dimineață, au slujit ca ministranți la Liturghie în bisericuța parohială. Au făcut "marea rugăciune de dimineață", Calea Crucii și, după Liturghie, sub bolta înstelată a bisericii, rugăciuni publice organizate de paroh, părintele Michel Guérin, pentru ca războiul să se sfârșească. Apoi, orele de școală, ritmate de rugăciuni, în special Parce Domine (Cruță, Doamne, poporul tău!). La ora patru lucrările agricole și-au intrat în drepturi.

Pe la ora șase seara, Eugene a ieșit pentru câteva clipe din șură. Stelele erau frumoase pe cerul iernii, dar privirea i-a fost atrasă de o prezență cu mult mai apropiată. El a văzut, deasupra casei din față, o frumoasă doamnă care îl privea zâmbind și întinzându-și mâinile spre el. O tunică albastru închis, înstelată, fără cordon, cădea peste pantofii săi cu fundă de aur, încercuită de o bordură roșie. Nici tatăl, nici vecina Jeanne, nu vedeau apariția. Însă fratele său, Joseph, vedea perfect și confirma toate detaliile. "Doamna este înaltă ca sora Vitaline!", au spus ei. Chemată, sora Vitaline nu a văzut nimic în afară de ce vedea toată lumea: trei stele mari, neobișnuite. Copiii îi asigurau, în zadar, că în mijlocul lor era capul doamnei. Sora Vitaline s-a întors la școală să cheme alți copii interni. Françoise Richer, de 11 ani, Jeanne-Marie Lebossée, de nouă ani și Augustine Mouton, de 12 ani, o însoțeau. Françoise era foarte uimită: "Oh! Ce doamnă frumoasă!". Numai Augustine Mouton nu vedea nimic. Tot cătunul s-a adunat la șură. Printre ultimii sosiți se afla soția cizmarului, care o ducea în brațe pe nepoțica sa de doi ani, Augustine Boitin. Fascinată, și ea privea cu insistență în aceeași direcție ca ceilalți și striga singurele cuvinte religioase pe care le știa: "Le Jésus, le Jésus!". Mai târziu, în cursul serii, a sosit dulgherul Avice, care îl purta în brațe pe fiul său de patru ani, Auguste. Cu fața strălucind de fericire, acesta i-a spus tatălui: "Și eu văd... o doamnă frumoasă... cu o rochie albastră plină de stele ca cea din biserică, dar mult mai frumoasă". Dar tatăl său i-a cerut să nu spună nimic.

Și iată că a început o adevărată veghe de rugăciune, animată de sora Vitaline și de paroh. În acest timp, a apărut un oval bleu care a înconjurat apariția. În interior erau fixate patru lumânări stinse. În dreptul inimii s-a desenat o mică cruce roșie. Toată lumea vorbea despre ceea ce se întâmplase. Scepticii nu se sfiau să glumească. În momentul acela copiii au spus că doamna s-a întristat și parohul a conchis că trebuie să se roage. Toți au îngenuncheat în șură sau pe zăpadă și au început rozariul. Pe măsură ce se rugau, doamna creștea. Copiii au precizat această armonioasă creștere care răspundea rugăciunii lor. "Iată încă ceva care apare!", au strigat copiii. Într-adevăr, deasupra acoperișului casei s-a desfășurat o banderolă albă, aproape la fel de lungă precum casa. Pe ea s-au înscris, una câte una, litere aurii. Copiii, deși pe moment erau despărțiți unii de alții, le descifrau cu siguranță. Apoi au citit împreună: "Dar rugați-vă, copiii mei!". Era șapte și jumătate, iar apariția dura de o oră. Rugăciunea a devenit ferventă. Noi litere se înscriau, una câte una, pe cer: "Dumnezeu vă va asculta peste puțin timp!". Textul definitiv era: "Dar rugați-vă, copiii mei! Dumnezeu vă va asculta peste puțin timp! Fiul meu se lasă atins". Brusc, chipul Sfintei Fecioare s-a întristat. În fața ei a apărut o cruce roșie care îl purta pe Isus însângerat. Apoi, o stea venită din partea din partea de jos a ovalului a urcat și a aprins cele patru lumânări care o înconjurau pe Maria. Crucifixul roșu a dispărut, iar Sfânta Fecioară și-a întins brațele spre pământ. Pe fiecare umăr i s-a așezat câte o micuță cruce albă. Fecioara și-a recăpătat zâmbetul și un mare văl alb s-a desfășurat, începând de la picioarele ei și, încetul cu încetul, a acoperit-o în întregime. Era ora nouă și iată că după trei ore totul se sfârșise. Toți, fiind cuprinși de o pace profundă și având certitudinea că rugăciunea lor a fost ascultată, au plecat acasă.

După cinci zile, prusacii s-au retras, spre surprinderea șefilor militari francezi și toți cei 38 soldați mobilizați s-au întors teferi acasă. După 11 zile, armistițiul era semnat. Au fost dobândite haruri de tot felul.

Recunoașterea apariției de către Biserică a fost destul de rapidă. După o anchetă și un proces canonic, episcopul de Laval, Mons. Wicart, a declarat la 2 februarie 1872: "Noi considerăm că Neprihănita Maria, Maica Domnului, a apărut cu adevărat, la 17 ianuarie 1871, lui Eugene și lui Joseph Barbedette, lui François Richer și lui Jeanne-Marie Lebossée, în cătunul Pontmain". Cei doi frați Barbedette au devenit preoți; François Richer, învățătoare, a fost devotată în serviciul părintelui Eugene Barbedette; Jeanne-Marie Lebossée a devenit soră a "Sfintei Familii" din Bordeaux; Auguste Avice, fiul în vârstă de patru ani al dulgherului, a intrat ca frate ajutător la Iezuiți. El urmase ordinul tatălui său de a păstra tăcerea și doar pe patul de moarte a mărturisit: "Da, este adevărat, și eu am văzut-o pe Sfânta Fecioară!".

Mesajul luminos al Fecioarei de la Pontmain este de o presantă actualitate. Sfânta Fecioară poate să obțină totul de la Dumnezeu, chiar și miracole, dar rugăciunea noastră este vitală, pentru că Dumnezeu nu ni se impune. El așteaptă deschiderea inimilor noastre pentru a ne umple cu iubirea sa.

Pr. Alois Moraru,
responsabil al Oficiului Diecezan pentru Pelerinaje

* * *

Despre Pontmain a scris și pr. Iosif Dorcu, în numărul 4/2012 al revistei "Lumina creștinului". Articolul poate fi citit aici.


 

lecturi: 1247.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat