Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Sako: "Irakul îl așteaptă pe papa, mesaje de pace și pentru Siria și Liban"

De Salvatore Cernuzio

"Papa Francisc va veni în Irak, precauțiile pentru Covid nu înseamnă că și-a schimbat hotărârea. Oamenii, inclusiv musulmanii, au nevoie de un cuvânt al său". Este aproape un apel, adresat papei și lui Dumnezeu, cel al cardinalului Luis Raphaël Sako, patriarh caldeean de Bagdad, pentru ca să nu se amâne călătoria pontifului anunțată pentru 5-8 martie 2021. Călătorie devenită nesigură de evoluția urgenței sanitare și eventuale probleme de siguranță. "Vom face totul pentru a-l primi pe Sfântul Părinte în cel mai bun dintre moduri", spune la Vatican Insider - La Stampa patriarhul care a difuzat o "Rugăciune pentru vizita papei" care să se recite în fiecare duminică în timpul lunii.

Eminență, ultima declarație a Papei Francisc a fost: "Nu știu dacă apropiata călătorie în Irak se va face". Va veni papa în țara dumneavoastră, da sau nu?

Da, va veni. Sperăm în martie, așa cum s-a anunțat, însă desigur totul depinde de situația sanitară. Dacă a spus asta, Sfântul Părinte o va face. În Irak va veni cu siguranță. El cunoaște situația pandemiei și nu vrea să creeze daună cuiva, însă atenția nu înseamnă că și-a schimbat hotărârea, intenția există. După aceea, în zilele trecut a venit la Bagdad delegația vaticană pentru controalele de siguranță. Au mers la Erbil, Mosul, Qaraqosh".

Se poate spune că papa va veni îndeosebi pentru creștinii persecutați? Este o cheie de lectură sau o forțare?

Este o interpretare sectară care ne și face rău. Papa Francisc vine pentru toți oamenii din Irak, nu va face discursuri numai pentru creștini. Este natural că ei vor avea un loc special de-a lungul întregii călătorii: au suferit din cauza intervențiilor militare, au fost constrânși să fugă... Însă toți irakienii au suferit! Deci, e adevărat, papa îi va încuraja pe creștini să persevereze și să reconstruiască încrederea în viitor, dar în același timp va vorbi cu musulmanii despre dialog, despre respectarea religiilor, despre pace. Suntem "cu toții frați" și nu numai la nivel religios ci și politic, deci papa se va adresa fiecăruia dintre noi. Și cu discursurile sale va vorbi și țărilor vecine precum Siria, Liban, Yemen care trăiesc aceleași condiții ale noastre.

Dumneavoastră ați denunțat în multe ocazii riscul sectarismului din partea comunităților creștine. De ce?

Pentru creștini este un adevărat pericol să se reducă la niște secte. Manifestările atroce de violență și persecuție din trecut au creat o atmosferă de frică ce îi împiedică să crească și să se dezvolte. Este ca și cum ar fi o minoritate super-protejată și asta îi face aproape un corp străin în țesutul social. Asta nu se poate întâmpla pentru creștinii care au insuflat în misiunea lor deschiderea pentru a ajuta și a crea rețele de solidaritate.

Credeți că și ajutoarele economice din străinătate sau multe campanii în favoarea creștinilor persecutați sunt, în acest sens, contraproductive?

Din păcate, exodul a creat o mentalitate de a cere ajutor mereu din afară și formele de susținere nu dau desigur un stimulent de a munci, de a se dezvolta pe ei înșiși, de a face ceva. Spunem că mentalitatea de consum nu ajută, trebuie ieșit din ea pentru că acum revine creștinilor să-i ajute pe ceilalți. Și deja au făcut așa! Când lansăm vreun proiect, multe familii sunt în prima linie pentru a ajuta cu puținul pe care-l au. Mă gândesc la cutremurul din Cuba, în urmă cu niște ani, sau la recenta pandemie pentru care au alocat 10 mii de dolari. Este o cifră simbolică, însă este totuși un gest. Creștinii din Irak astăzi trebuie să se deschidă și să colaboreze cu guvernul pentru a construi un stat democratic, nu sectar. Așadar, trebuie ieșit și a nu aștepta ca totul să vină de la alții, ci dimpotrivă a avea un rol activ în viața socială și politică a țării.

De la tineri există un stimulent la schimbare? Mobilizarea pașnică din Bagdad din octombrie a părut un semn al dorinței de participare a multor cetățeni înfrățiți între ei.

Observ o conștientizare din partea noilor generații irakiene, îndeosebi femeile care ocupă roluri de conducere. Și responsabilii din guvern doresc o schimbare concretă. Nu este un drum ușor, există obstacole, înainte de toate milițiile și apoi unele partide sectare cu ideologiile lor fundamentaliste. Insist: creștinii pot să contribuie la schimbare, în loc să le fie frică și să se închidă în casă.

Ați vorbit despre o posibilă vizită a papei la Najaf, oraș sfânt al șiiților, pentru semnarea documentului despre fraternitatea umană de la Abu Dhabi cu ayatollahul Ali al-Sistani. Aveți confirmări ale acestui eveniment sau rămâne o ipoteză?

Împărtășim această dorință cu șiiții și am vorbit cu Sfântul Scaun cât de important ar fi o asemenea vizită. Conducătorii șiiți au un rol important în zonă și papa este un om al dialogului, are carisma de a vorbi cu musulmanii. A semna un document despre fraternitatea umană ar fi un gest enorm, cu un impact pozitiv și pentru prezența creștină. Însă, deocamdată, nu avem răspunsuri.

Programul oficial încă n-a fost publicat, însă se știe că Papa Francisc va vizita Bagdad, Ur, Mosul, Qaraqosh, Erbil. În acest întâlniri vor fi prezenți și reprezentanți ebraici?

Da, am sugerat ca un conducător al puținelor familii ebraice din Bagdad să poată participa la celebrarea interreligioasă din Ur. Este vorba despre o rugăciune comună la care vor fi prezenți creștini și musulmani, șiiți și sunniți, dar și yazidi, mandei și așa mai departe. Este foarte important ca prezența iudeilor să fie favorizată și promovată, și pentru a evita riscul de politizare și ghetoizare.

Creștini, evrei, musulmani, toți împreună cu papa. Se poate realiza astfel acel vis al părintelui Paolo Dall'Oglio (pe care dumneavoastră îl cunoașteți bine) al unui drum al celor trei religii monoteiste de la Ur pe etapele lui Abraham?

Mai mult decât un vis cred că este unica soluție. Fără dialog, fără unitate, nu vom avea viitor. Noi suntem frați, în credință credem într-un singur Dumnezeu. Vă asigur că mulți, mai ales musulmani, așteaptă un cuvânt de acest gen. În ultimii ani în Irak am auzit numai zgomotul armelor, zgomotul morții și al distrugerii. Ajunge! Vrem pacea. Musulmanilor le este sete de asta: conducătorii, ca și poporul.

Și pentru că există o pandemie care, așa cum a spus papa mereu, îi pune pe toți în aceeași barcă...

Media infectărilor în Irak este de 3%. Coronavirusul s-a abătut în mod ușor asupra țării față de altele, probabil și pentru că deja am suferit mult. Însă urgența i-a unit pe oameni, am văzut o mare solidaritate între persoane. Vorbesc despre ajutoare date familiilor cărora le lipsea mâncarea, despre inițiative ale tinerilor pentru cei nevoiași și pentru copii. De exemplu, la Crăciun unii tineri musulmani s-au travestit în Moș Crăciun și au împărțit cadouri, fără distincție de religie. Urgența a provocat o trezire morală, mulți musulmani au făcut lucruri pe care înainte le făceau numai creștinii între ei. Chiar unii șiiți și sunniți au sugerat o conferință interreligioasă în prezența papei la Bagdad, unde să fie invitați șeici, conducători religioși, conducători de triburi, partide politice. Toți uniți ca semn de reconciliere. Însă pentru a organiza un lucru de acest gen este nevoie de timp, însă anunțarea călătoriei ne-a luat pe nepregătite.

În afară de Covid, există riscuri de siguranță?

Pentru moment nu există niciun pericol. Însă nu știu dacă mâine va izbucni un conflict între Iran și SUA care va complica totul. Îmi doresc să nu fie asta... Guvernul va lua orice măsură posibilă pentru a-l proteja pe Sfântul Părinte. Toți îl așteaptă, toți îl iubesc, și din Siria și Liban. Venind în Irak este ca și cum ar vizita și acele ținuturi. De aceea îl încurajăm: Sanctitate, vă așteptăm!

(După Vatican Insider, 15 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 326.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat