Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Scrisoare apostolică în formă de motu proprio Spiritus Domini despre modificarea can. 230 § 1 din Codul de drept canonic

Duhul Domnului Isus, izvor veșnic al vieții și misiunii Bisericii, împarte membrilor poporului lui Dumnezeu darurile care permit fiecăruia, în mod diferit, să contribuie la edificarea Bisericii și la vestirea evangheliei. Aceste carisme, numite slujiri deoarece sunt recunoscute și instituite public de Biserică, sunt puse la dispoziția comunității și a misiunii sale în formă stabilă.

În unele cazuri această contribuție ministerială își are originea într-un sacrament specific, Preoția. Alte îndatoriri, de-a lungul istoriei, au fost instituite în Biserică și încredințate printr-un ritual liturgic non-sacramental fiecărui credincios, în virtutea unei forme speciale de exercitare a preoției baptismale, și ca ajutor al slujirii specifice a episcopilor, preoților și diaconilor.

Urmând o tradiție venerabilă, receptarea "slujirilor laicale", pe care Sfântul Paul al VI-lea a reglementat în motu proprio Ministeria quaedam (17 august 1972), preceda ca o pregătire pentru primirea sacramentului Preoției, deși erau conferite aceste slujiri altor credincioși capabili de sex masculin.

Câteva Adunări ale Sinodului Episcopilor au evidențiat necesitatea de a aprofunda doctrinal tema, în așa fel încât să răspundă naturii acestor carisme și exigențelor timpurilor, oferind un sprijin oportun rolului de evanghelizare care revine comunității ecleziale.

Primind aceste recomandări, s-a ajuns în acești ultimi ani la o dezvoltare doctrinală care a scos în evidență cum anumite slujiri instituite de Biserică au ca fundament condiția comună de botezat și preoția regală primită la sacramentul Botezului; ele sunt în mod esențial distincte de slujirea primită prin hirotonire care se primește cu sacramentul Preoției. Și o consolidată practică în Biserica latină a confirmat, de fapt, că aceste slujiri laicale, fiind bazate pe sacramentul Botezului, pot să fie încredințate tuturor credincioșilor, care sunt capabili, de sex masculin sau feminin, conform cu ceea ce este deja prevăzut implicit de can. 230 § 2.

Prin urmare, după ce am ascultat părerea dicasterelor competente, am considerat să trec la modificarea can. 230 § 1 din Codul de drept canonic. De aceea, dispun ca acest can. 230 § 1 din Codul de drept canonic să aibă în viitor următoarea redactare:

"Laicii, care au vârsta și calitățile stabilite prin decret de Conferința Episcopală, pot să fie admiși în mod stabil, prin ritul liturgic stabilit, la slujirile de lectori și de acoliți; totuși acordarea acestor slujiri nu le dă dreptul de a fi întreținuți sau remunerați de Biserică".

De asemenea, dispun modificarea celorlalte măsuri, care au forță de lege, care se referă la acest canon.

Ceea ce am deliberat cu această scrisoare apostolică în formă de motu proprio poruncesc să aibă vigoare fermă și stabilă, în pofida oricărui lucru contrar chiar dacă este demn de menționare specială și să fie promulgat prin publicarea în L'Osservatore Romano, intrând în vigoare în aceeași zi, apoi publicat în comentariul oficial din Acta Apostolicae Sedis.

Dat la Roma, la Sfântul Petru, în ziua de 10 ianuarie 2021, Sărbătoarea Botezului Domnului, al optulea al pontificatului meu.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 848.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat