Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia" și revista "Dialog teologic" clasificate de CNCS în categoria B din domeniul Teologie

Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), organism consultativ al Ministerului Educației și Cercetării, a evaluat în lunile octombrie-decembrie 2020, prin Comisia de Științe Umaniste, revistele și editurile cu caracter științific din România și Republica Moldova. La domeniul Teologie, dintre editurile catolice din țară, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București a fost clasificată în categoria A, iar Editura "Sapientia" și revista "Dialog teologic" ale Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost clasificate în categoria B din același domeniul Teologie.

Categoria B pentru reviste și edituri înseamnă că acestea au un impact semnificativ în domeniu, cu o vizibilitate considerabilă mai ales pe plan național, precum și cu potențial evident de dezvoltare la nivel internațional. Pentru includerea în categoria B este necesară acumularea a cel puțin 75 de puncte. cu o valabilitate de patru ani. Această clasificare este valabilă pentru următorii patru ani (1 ianuarie 2021 - 31 decembrie 2024).

Revista "Dialog teologic" (CNCS-RREV-2020-0171) apare în lista:

http://www.cncs-nrc.ro/wp-content/uploads/2016/12/categorii.Reviste.Site_.CNCS_.2020.pdf

Editura "Sapientia" (CNCS-RED-2020-0075) apare în lista:

http://www.cncs-nrc.ro/wp-content/uploads/2020/12/categorii.Edituri.Site_.CNCS_.2020.pdf

Cu această ocazie aș dori să mulțumesc tuturor membrilor din Consiliul de redacție, din Comisia de referenți, autorilor de cărți și articole, precum și colaboratorilor de la MTS (Media Trust Sapientia) care au contribuit, fiecare cu talentul său, la atingerea acestei performanțe.

Totodată, pentru cei care ne cunosc mai puțin, aș dori să prezint pe scurt profilul Editurii "Sapientia" și al revistei "Dialog teologic".

A. Editura "Sapientia"

1. Istoricul Editurii "Sapientia"

Editura "Sapientia" este editura Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif". Ea a fost înființată în anul 2000 și își are sediul în cadrul aceluiași Institut, str. Th. Văscăuțeanu, 6, 700462 Iași.

Obiectivul principal al Editurii "Sapientia" este promovarea literaturii religioase, spirituale și teologice în rândul publicului românesc. Pentru aceasta, ea sprijină:

a) activitatea didactică și de cercetare a profesorilor și studenților de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, precum și de la alte Institute și Facultăți teologice din țară, prin publicarea de manuale și alte materiale necesare aprofundării și dezvoltării studiilor teologice.

b) activitatea pastorală a preoților și a colaboratorilor lor laici din Biserica noastră catolică locală, prin publicarea de cărți și materiale biblice, liturgice, istorice, catehetice, omiletice etc.

c) trăirea creștină a credincioșilor laici, prin publicarea de cărți de spiritualitate și de cultură religioasă, care să-i ajute să-și îndeplinească misiunea lor în Biserică și în lume;

d) promovarea dialogului cu societatea contemporană, prin publicarea de cărți și materiale religioase, valoroase prin conținutul lor, dar și competitive prin calitate grafică și preț accesibil cumpărătorilor.

În cei 20 de ani de activitate, Editura "Sapientia" a publicat circa 700 de titluri de carte, organizate în 28 de colecții și categorii. Majoritatea cărților sunt publicate în limba română, dar există și lucrări publicate în limbi străine: italiană, engleză și germană. Autorii sunt români, dar și străini. De exemplu, în perioada 2015-2019, la Editura "Sapientia" au apărut 199 de cărți, dintre acestea 106 sunt scrise de autori români, iar 93 sunt traduceri din limbi străine.

Cărțile publicate de Editura "Sapientia" sunt prezentate pe situl www.editurasapientia.ro. Multe dintre ele se regăsesc în biblioteci importante din România și din străinătate, indexate în cataloage online, precum www.worldcat.org și www.kvk.bibliothek.kit.edu.

Pentru calitatea cărților publicate, în anul 2020 Editura "Sapientia" a fost clasificată de CNCS în categoria B, domeniul "Teologie".

2. Profilul tematic

Profilul tematic al Editurii "Sapientia" este domeniul teologic, spiritual, liturgic, religios, istoric și pastoral-eclezial.

3. Contribuția la diseminarea unor rezultate de cercetare

Între cărțile publicate de Editura "Sapientia" se regăsesc rezultate cercetării științifice efectuate de profesorii și studenții de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, precum și de la alte Institute și Facultăți teologice din țară. De asemenea, sunt publicate documente oficiale pentru studiul teologiei sau studii realizate de personalități din străinătate recunoscute pentru activitatea lor didactică sau de cercetare în domeniul teologiei.

4. Impactul asupra domeniului

Prin cărțile publicate, Editura "Sapientia" a contribuit la:

a) întărirea personalității Bisericii noastre catolice locale, în dialog cu celelalte Biserici creștine din țară, precum și cu societatea civilă;

b) promovarea valorilor culturale și teologice din Biserica noastră catolică locală și împărtășirea cu valorile teologice și culturale din Biserica universală;

c) creșterea nivelului teologic și religios al clerului și credincioșilor laici din Biserica noastră catolică locală;

d) formarea și promovarea noilor generații de preoți și credincioși laici, fundamentul de mâine al Bisericii noastre catolice locale.

5. Seriile tematice/colecțiile de specialitate

Cărțile publicate la Editura "Sapientia" sunt grupate în următoarele serii tematice sau colecții de specialitate:

1. Sfânta Scriptură (8 titluri)

2. Studii biblice (46 titluri)

3. Tratate de filozofie (5 titluri)

4. Dogmatica catolică (3 titluri)

5. Tratate de teologie (77 titluri)

6. Disertații doctorale (35 titluri)

7. Magisterium (40 titluri)

8. Studii teologice (18 titluri)

9. Revista "Dialog teologic" (46 numere)

10. Liturgie (22 titluri)

11. Studia et Documenta (5 titluri)

12. Istoria Bisericii (53 titluri)

13. Monografii (11 titluri)

14. Patrologie (5 titluri)

15. Magistra vitae (13 titluri)

16. Spiritualitate (59 titluri)

17. Mici tratate de spiritualitate (9 titluri)

18. Maeștri ai spiritualității (10 titluri)

19. Rugăciuni creștine (19 titluri)

20. Credo (11 titluri)

21. Viețile sfinților (36 titluri)

22. Cateheza (63 titluri)

23. Omiletică (39 titluri)

24. Creștinism în contemporaneitate (64 titluri)

25. Muzică bisericească (16 titluri)

26. Dicționare și enciclopedii (10 titluri)

27. Poezie religioasă (17 titluri)

28. Romanul religios (2 titluri)

6. Modalitatea de distribuție a cărții în țară și străinătate

În țară, cărțile publicate de Editura "Sapientia" sunt distribuite prin Librăria "Sapientia" și prin librăriile cu care Editura "Sapientia" are contracte de colaborare.

În străinătate, cărțile sunt distribuite pe bază de comandă, prin Poșta Română sau al curier.

Pentru a facilita primirea cărților, cititorii pot comanda online de pe situl www.librariasapientia.ro

7. Parteneriatele cu edituri străine

Editura "Sapientia" a dezvoltat în decursul anilor mai multe parteneriate cu edituri din străinătate, dintre care amintim: Cerf, Desclée de Brouwer, Fayard (Franța), Herder, Friedrich Pustet (Germania), Libreria Editrice Vaticana, Paoline, Dehoniane, Ancora, Ares, Edizioni Studio Domenicano (Italia), Ave Maria Press, Orbis Books (SUA) etc.

Pe bază de contract (copyright), Editura "Sapientia" a publicat traducerea a numeroase lucrări fundamentale pentru studiul teologiei, pentru practica liturgică și pastorală a Bisericii Catolice din România, pentru viața spirituală și religioasă a credincioșilor, pentru cultura creștină. Traducerea este realizată de persoane competente în domeniu.

B. Prezentare Revista "Dialog teologic"

1. Istoricul revistei

Revista "Dialog teologic" a fost înființată în anul 1998 și este revista Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Ea funcționează și își are sediul în cadrul aceluiași Institut, str. Th. Văscăuțeanu, 6, 700462 Iași.

Revista "Dialog teologic" este coordonată de un director numit de Consiliul profesoral al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, cu care se află într-o strânsă colaborare, și este editată de Editura "Sapientia" a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași.

Încă de la început, revista "Dialog teologic" și-a propus un dialog sincer și deschis, pe baze științifice, cu diferite instituții culturale și religioase din țară și străinătate, în vederea promovării culturii teologice și filozofice, precum și a oferirii unui răspuns, din perspectiva credinței creștine, la problemele și crizele prin care trece astăzi societatea românească.

Astfel, în paginile revistei, au fost invitate să scrie personalități din cadrul Bisericilor Romano-Catolice, Ortodoxe și protestante, profesori de la Facultățile de teologie romano-catolică și ortodoxă, de la Universitățile statale sau private, din România sau străinătate.

De la înființarea ei, revista apare cu o ritmicitate de două numere pe an, ajungând în anul 2020 la numărul 46.

Datorită tematicii abordate, calității articolelor și a personalităților care scriu, revista "Dialog teologic" se bucură de o largă apreciere în mediile culturale și teologice. Toate numerele revistei "Dialog teologic" pot fi consultate online pe situl www.dialogteologic.ro. Fiecare articol are un rezumat și cuvinte cheie în engleză sau altă limbă de circulație internațională. Articolele sunt scrise în limba română, dar și în alte limbi, precum engleza, italiana, germana, franceza.

Dintre personalitățile care au publicat recent în revista "Dialog teologic", îi amintim pe Cardinalul Luis F. Ladaria, prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței din Vatican, pe Mons. Enrico dal Covolo, rectorul Universității Pontificale din Lateran (Roma), și pe prof. Peter Schallenberg de la Facultatea de Teologie din Paderborn (Germania).

2. Profilul tematic

Profilul tematic al revistei "Dialog teologic" este cercetarea teologică și filozofică, într-un dialog permanent cu societatea contemporană.

3. Contribuția la diseminarea unor rezultate de cercetare

În articolele publicate de revista "Dialog teologic" se regăsesc rezultate cercetării științifice efectuate de profesorii și studenții de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, precum și de la alte Institute și Facultăți teologice din țară. De asemenea, sunt publicate articole scrise de personalități din străinătate recunoscute pentru activitatea lor didactică sau de cercetare în domeniul filosofiei și teologiei.

4. Impactul asupra domeniului

Prin calitatea articolelor sale, revista "Dialog teologic" a contribuit la:

a) întărirea personalității Bisericii noastre catolice locale, în dialog cu celelalte Biserici creștine din țară, precum și cu societatea civilă;

b) promovarea valorilor culturale și teologice din Biserica noastră catolică locală și împărtășirea cu valorile teologice și culturale din Biserica universală;

c) creșterea nivelului teologic și religios al clerului și credincioșilor laici din Biserica noastră catolică locală;

d) formarea și promovarea noilor generații de preoți și credincioși laici, fundamentul de mâine al Bisericii noastre catolice locale.

5. Modalitatea de distribuție a revistei în țară și străinătate

În țară, revista "Dialog teologic" este distribuită pe bază de abonamente și prin librăriile cu care colaborează Editura "Sapientia".

În străinătate, revista este distribuită pe bază de abonamente și în bibliotecile instituțiilor academice cu care Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași are contracte de reciprocitate.

Pentru a facilita accesul la conținutul revistei, toate numerele revistei "Dialog teologic" pot fi consultate online și gratuit pe situl www.dialogteologic.ro

6. Publicarea de recenzii critice

În articolele publicate în revista "Dialog teologic" apar și recenzii critice la diferite documente sau studii legate de tematica revistei.

7. Ponderea articolelor în limbi străine în ultimii cinci ani (2015-2019)

Potrivit tabelului de mai jos, în perioada 2015-2019 au fost publicate 10 numere ale revistei, cu un total de 43 de articole. Toate articolele au fost scrise în limbi de circulație internațională, respectiv, în engleză = 9, în italiană = 26, în germană = 7 și în franceză = 1.

Așadar, ponderea articolelor în limbi străine în ultimii cinci ani (2015-2019) a fost de 100%.

8. Ponderea autorilor din afara instituției care editează revista, din afara centrului academic

În perioada 2015-2019 au fost publicate 43 de articole, semnate de 5 autori aparținând Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, 7 aparținând Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, 1 aparținând Episcopiei Romano-Catolice din Iași și 13 aparținând unor instituții academice din afara Iașiului (2) și din străinătate (11).

Așadar, ponderea autorilor din afara instituției care editează revista este de 81,8%, iar ponderea autorilor din afara centrului academic, respectiv din afara Iașiului este de 50%.

9. Baze de date internaționale

Revista "Dialog teologic" este indexată în baza de date internaționale ERIH PLUS din anul 2020

https://dbh.nsd.uib.no/publiseringskanaler/erihplus/periodical/info?id=489834

și a fost acceptată să fie indexată în baza de date internaționale CEEOL.

Pr. Ștefan Lupu


 

lecturi: 792.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat