Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Țara Sfântă. Părintele Patton (custode): Situl Botezului lui Isus "din câmp de bătălie în loc de pace și de rugăciune"

de Daniele Rocchi

Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" la Qasr Al-Yahud (sit al Botezului), "din câmp de bătălie în loc de pace și de rugăciune": cu aceste cuvinte custodele Țara Sfântă, părintele Francesco Patton, anunță la agenția SIR întoarcerea oficială a Custodiei din Țara Sfântă în mica biserică "Sfântul Ioan Botezătorul" la Qasr Al-Yahud, sit la râul Iordan care comemorează botezul primit de Cristos din partea lui Ioan Botezătorul.

De fapt, duminică, 10 ianuarie 2021, după 54 de ani, franciscanii vor celebra din nou Liturghia în acest loc ca încoronare a pelerinajului care, încă din 1641, se face în mod tradițional în fiecare an în prima duminică după Epifanie, când liturgia propune Botezul lui Isus. Prezența franciscană în această zonă dăinuie din 1932 când Custodia a cumpărat terenul unde în anul următor a construit și o capelă chiar lângă Iordan. În schimb dăinuie din 1935 mica biserică dedicată Sfântului Ioan Botezătorul. Construită pe două niveluri, edificiul este compus dintr-o mică sufragerie cu o activitate și un serviciu folosite ca punct de sprijin de către frații din conventul apropiat "Bunul Păstor" din Ierihon și, la etajul superior unde se ajunge pe scări externe, dintr-o mică biserică surmontată de o cupolă și închisă de vitralii.

Istoria locului marchează o bruscă oprire cu Războiul celor Șase Zile (iunie 1967), dus între Israel și o coaliție de țări arabe, între care Iordania, a cărei graniță este pe celălalt mal al Iordanului. Zona, cucerită de Israel, a devenit un câmp minat de 55 de hectare și zonă militară "off-limits", interzisă pelerinilor și turiștilor. În acele zile și frații au fugit părăsind conventul care n-a mai fost recuperat. Numai în anul 2000, pentru pelerinajul jubiliar al lui Ioan Paul al II-lea în Țara Sfântă (20-26 martie), a fost deschis un mic acces care, își amintesc cei de la Custodia din Țara Sfântă, a fost închis din nou după izbucnirea celei de-a doua intifade (28 septembrie 2000).

Opera de deminare începe în 2011, grație organizației britanice "Halo Trust" care, în ianuarie 2018, trece și la retrocedarea de teritorii apartenente la opt biserici creștine: catolică (franciscani), greco-ortodoxă, armeană, coptă, etiopiană, română, siriacă și rusă. O zonă care, conform dorințelor președintelui statului Israel, Reuven Rivlin, este destinată să devină inima proiectului "Ținut al mănăstirilor". O idee care, conform lui Rivlin, ar putea să fie "o bună oportunitate pentru a promova dialogul dintre israelieni și palestinieni".

Prima vizită a custodelui din Țara Sfântă la terenul și la conventul franciscan, curățate de mine, este la 31 octombrie 2018. "În timpul descinderii la fața locului - revelează el - am găsit registrul Liturghiilor pe care pelerinii obișnuiau să le celebreze în biserica noastră «Sfântul Ioan Botezătorul», aici la Qasr Al-Yahud".

Ultimele celebrări au fost la 7 ianuarie 1967, sunt cele ale unui preot englez și al unui nigerian. Duminică, 10 ianuarie, după 54 de ani - afirmă părintele Patton -, în sfârșit vom celebra din nou în biserica noastră. Astfel, acest registru va da pagina și locul va avea o nouă istorie în față, așteptând întoarcerea pelerinilor împiedicați astăzi de pandemie". Noua istorie a conventului din Qasr Al-Yahud, adaugă custodele din Țara Sfântă, va trece și "printr-o restaurare în ansamblu a întregii zone care prevede Liturghia la adăpostul palmierilor, construirea de servicii pentru pelerini, capele pentru cult și aranjarea străduței care duce la malul Iordanului unde se află capela din 1933".

Este și mai semnificativă, explică părintele Patton, alegerea "de a lăsa vizibile găurile cartușelor pe zidurile și pe coloanele bisericii pentru a comemora rănile și cicatricile războiului. Trebuie să fie un avertisment pentru pelerini și mai ales pentru generațiile viitoare: a nu uita pentru a nu cădea în aceleași greșeli. Ceea ce ieri era un câmp de bătălie astăzi a devenit un câmp de pace și de rugăciune".

(După agenția SIR, 9 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 474.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat