Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Condoleanțele papei pentru moartea cardinalului Schwery

Aflând știrea despre moartea cardinalului Schwery, papa a trimis astăzi, vineri, 8 ianuarie 2021, episcopului de Sion, Monseniorul Jean-Marie Lovey, telegrama de condoleanțe pe care o publicăm în continuare într-o traducere a noastră din franceză.

Aflând cu tristețe despre moartea cardinalului Henri Schwery, episcop emerit de Sion, adresez profundele mele condoleanțe dumneavoastră, precum și familiei sale, episcopului emerit, Monseniorul Norbert Brunner, și credincioșilor din Dieceza de Sion. Cer Tatălui a toată milostivirea să primească în pacea sa și în lumina sa pe acest om de știință și pe acest păstor profund dedicat conducerii diecezei sale. Atent la nevoile pastorale ale credincioșilor s-a dedicat vocațiilor sacerdotale și formării preoților. S-a angajat și în căutarea unității Bisericii în diferite ocazii. Ca garanție de consolare, vă împart binecuvântarea apostolică, pe care o extind la episcopul emerit, Monseniorul Norbert Brunner, la preoți, la persoanele consacrate, la familia cardinalului răposat și la cei dragi ai săi, la toți enoriașii din Sion și la toate persoanele care vor lua parte la celebrarea înmormântării.

Franciscus

*

Era episcop emerit de Sion. Moartea cardinalului Henri Schwery

Cardinalul elvețian Henri Schwery, episcop emerit de Sion, a murit în dimineața zilei de joi, 7 ianuarie 2021, în casa de odihnă Le Carillon a Sain-Léonard, în teritoriul aceleiași Dieceze de Sion, unde s-a născut la 14 iunie 1932. Hirotonit preot la 7 iulie 1957, a fost numit episcop de Sion la 22 iulie 1977 și a primit hirotonirea episcopală la 17 septembrie în același an. Președinte al Conferinței Episcopale Elvețiene din 1983 până în 1988, în consistoriul din 28 iunie 1991 a fost creat și publicat cardinal al titlului "Santi Protomartiri a Via Aurelia Antica". La 1 aprilie 1995 a renunțat la conducerea pastorală a diecezei. Înmormântarea va fi celebrată luni, 11 ianuarie, la ora 10.30, în catedrala din Sion.

Om de știință, profesor de fizică și matematică, este amintit cardinalul Schwery mai ales ca păstor pasionat în dieceza sa de Sion, unde s-a născut și a fost preot și episcop. A dat viață la o serie de inițiative care continuă să marcheze și astăzi viața eclezială. În mod deosebit, a fondat serviciul pastorației familiei și a vieții, la sfârșitul lui "Triennat al familiei" în 1992. În afară de asta s-a ocupat de consolidarea parohiilor în zone pastorale, de introducerea diaconatului permanent și de construirea lui Foyer des creusets și a seminarului diecezan la Givisiez. Tocmai dinamismul care a ritmat aceste diferite realizări dă mărturie despre relevanța viziunii sale și despre pasiunea angajării sale apostolice.

Născut în 1932 la Saint-Léonard, mic centru agricol care se află în valea Rodano, în cantonul Vallese, la câțiva kilometri de orașul Sion, era ultimul din cei unsprezece copii ai lui Camille-Louis Schwery și Marguerite Terroux. Și chiar în familie s-a format vocația la preoție.

A frecventat, din 1939 până în 1945, școlile primare la Saint-Léonard. Apoi, ca student intern al seminarului mic diecezan, a urmat șase ani de studii umaniste și doi ani de filozofie în liceul-colegiul din Sion.

În 1953 a obținut bacalaureatul clasic de tip A, care cuprinde și limba latină și limba greacă. Imediat după aceea a început studiile de teologie în seminarul mare din Sion, pentru a le continua la Roma în seminarul francez "Sfânta Clara" și în Universitatea Pontificală Gregoriana, unde a apărat o teză despre "Maternitatea divină conform teologilor moderni".

În 1957, întors în Elveția pentru a completa formarea, a fost hirotonit preot în biserica parohială din Saint-Léonard. Episcopul de Sion, Monseniorul Nestor François Adam, l-a trimis după aceea la Fribourg pentru studii de științe, grație cărora a fost abilitat predării în liceul-colegiul din Sion, același unde a fost elev când era tânăr. La sfârșitul cursurilor a obținut diploma universitară în matematică și în fizică teoretică.

În 1961 a început munca de profesor la Sion și în același timp a fost chemat să desfășoare activități cu caracter pastoral. Pe elevii săi i-a învățat fizică, matematică și istorie a științelor, precum și religie. În același timp a fost timp de opt ani, începând din 1958, asistent ecleziastic al tineretului studențesc din Acțiunea Catolică diecezană. Din 1958 până în 1977, a fost și capelan militar.

Numit vicar al Parohiei de Leytron, tot în Dieceza de Sion, timp de doi ani a ținut cursurile de catehism claselor primare, desfășurând și timp de cinci ani serviciul religios duminical la Ovronnaz-Leytron. Tot din 1958 a fost capelan al schola pueri cantores ai Stăpânei noastre de Sion și consilier ecleziastic al comitetului elvețian al pueri cantores. Printre alte funcții, desfășurate tot în același timp cu învățământul, sunt cele de capelan a două grupuri de Foyers Notre-Dame la Sion. În afară de asta în comunitățile parohiale și în reculegerile spirituale pentru tineri și adulți.

Din 1968 până în 1972 a fost director al seminarului mic din Sion și din 1972 până în 1977 rector al liceului-colegiu din aceeași dieceză, al cărei episcop a devenit în 1977, din voința lui Paul al VI-lea. A fost hirotonit de predecesorul său, Monseniorul Adam. "Spiritus Domini Gaudium et Spes" este motoul său episcopal.

După hirotonirea episcopală a devenit membru al Congregației pentru Educația Catolică, funcție pe care a deținut-o din 1978 până în 1983. Apoi, a participat la reuniuni ale episcopilor despre problemele vocațiilor și evanghelizării din Europa și la a doua adunare generală extraordinară a Sinodului Episcopilor convocată în 1985 la douăzeci de ani de la încheierea Conciliului al II-lea din Vatican. A fost și canonic de onoare al abației teritoriale de Saint-Maurice d'Agaunne.

Pentru mai multe perioade a avut funcții de responsabilitate în cadrul Conferinței Episcopale Elvețiene, în comisiile pentru școli, seminarii și facultăți universitare, capelanii militare, pastorația sănătății, relațiile cu diecezele din afara Elveției, și Conferințele Episcopilor Europeni. A fost președinte al Conferinței Episcopale Elvețiene, în două perioade succesive, între 1983 și 1988. În timpul anilor președinției sale a fost printre organizatorii călătoriei apostolice a lui Ioan Paul al II-lea în Elveția de la 12 la 17 iunie 1984, în timpul căreia Papa Wojtyła a vizitat și Dieceza de Sion. Apoi a fost creat cardinal în 1991 de același pontif. În același an a participat la prima adunare specială a Sinodului Episcopilor pentru Europa cu tema: "Suntem martori ai lui Cristos care ne-a eliberat". Și la 2 decembrie 1993 a fost numit membru al Consiliului Cardinalilor pentru studiul problemelor organizatorice și economice ale Sfântului Scaun.

În Curia Romană a fost în afară de asta membru al Congregației Cauzelor Sfinților, pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor și pentru Cler, precum și al Consiliului Pontifical pentru Comunicațiile Sociale.

În 1995 a renunțat la conducerea pastorală a Diecezei de Sion, continuând să desfășoare slujirea pastorală în parohii. Cei optsprezece ani de slujire ai săi au fost marcați îndeosebi de tentativa de a reface unitatea cu seminarul de Ecône - administrat de fraternitatea sacerdotală "Sfântul Pius al X-lea" fondată de Monseniorul Marcel Lefebvre - care se află în teritoriul diecezei sale.

Și în 1995 a fost trimis special al papei în Franța la celebrările pentru al nouălea centenar al catedralei din Valenced și la acelea ale celei de-a 750-a aniversări a Conciliului din Lyon. În 1996 a primit aceeași funcție pentru cea de-a 150-a aniversare a aparițiilor lui Notre Dame de la Salette, tot în Franța.

Mare prior al locotenenței elvețiene și cavaler în mare cruce al Ordinului ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim, cardinalul Schwery a participat la conclavul care la 18 aprilie 2005 l-a ales pe Benedict al XVI-lea.

(După L'Osservatore Romano, 8 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1031.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat