Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Îți povestesc speranța"

de M. Michela Nicolais

"Așa cum în viața fiecăruia dintre noi există mereu nevoia de a porni din nou, de a ne ridica din nou, de a regăsi sensul țintei propriei existențe, tot așa pentru marea familie umană este necesar să regăsim mereu orizontul comun spre care ne îndreptăm". Așa definea papa, în primul său Angelus din timpul Adventului pe scaunul lui Petru, orizontul speranței, esențial "pentru a parcurge un drum bun": "O speranță care nu dezamăgește, pur și simplu pentru că Domnul nu dezamăgește niciodată!". Și temei speranței sunt dedicate reflecțiile Papei Bergoglio despre Advent și despre Crăciun, adunate acum în volumul "Îți povestesc speranța" [Ti racconto la speranza], publicat de Edizioni San Paolo. Un ajutor pentru a celebra acest timp de sărbătoare, și în timp de Covid, în comunitățile noastre, în familiile noastre și "față în față" cu noi înșine.

Ura și supărarea ne otrăvesc sufletul. "Iosif era un om bun. Nu ura și nu a permis ca supărarea să-i otrăvească sufletul. Dar de câte ori nouă ura, antipatia chiar, supărarea ne otrăvesc sufletul! Și acest lucru face rău. Să nu permitem asta niciodată: el este un exemplu în acest sens. Și astfel, Iosif a devenit și mai liber și mare. Acceptându-se după planul Domnului, Iosif se regăsește pe deplin pe sine însuși, dincolo de sine. Această libertate a sa de a renunța la ceea ce este al său, la posesia asupra propriei existențe, și această deplină disponibilitate interioară a sa la voința lui Dumnezeu ne interpelează și ne arată calea" (Angelus, 22 decembrie 2013).

Harul proximității. "Răspunsul creștinului nu poate să fie diferit de cel pe care Dumnezeu îl dă micimii noastre. Viața trebuie înfruntată cu bunătate, cu blândețe. Atunci când ne dăm seama că Dumnezeu este îndrăgostit de micimea noastră, că el însuși se face mic pentru a ne întâlni mai bine, nu putem să nu-i deschidem inima noastră și să-l implorăm: «Doamne, ajută-mă să fiu ca tine, dăruiește-mi harul duioșiei în circumstanțele mai dure ale vieții, dăruiește-mi harul apropierii în fața oricărei necesități, al blândeții în orice conflict»" (Omilie, 24 decembrie 2014).

Locul nostru în istorie. "Ieslea ne provoacă să nu considerăm nimic și pe nimeni pierdut. A privi ieslea înseamnă a găsi forța de a lua locul nostru în istorie fără a ne plânge și a ne amărî, fără a ne închide sau a evada, fără a căuta scurtături care să ne privilegieze. A privi ieslea implică a ști că timpul care ne așteaptă cere inițiative pline de curaj și de speranță, precum și de a renunța la protagonisme zadarnice sau la lupte interminabile pentru a apărea" (Omilie, 31 decembrie 2016).

A veghea împotriva vanității. "Persoana vigilentă este aceea care primește invitația de a veghea, adică de a nu se lăsa cuprinsă de somnul descurajării, al lipsei de speranță, al dezamăgirii; și în același timp respinge solicitarea atâtor vanități de care este plină lumea și în cadrul cărora, uneori, se sacrifică timp și seninătate personală și familială" (Angelus, 3 decembrie 2017).

Cuvântul-cheie. "Iată-mă este cuvântul-cheie al vieții. Marchează trecerea de la o viață orizontală, centrată pe noi înșine și pe propriile nevoi, la o viață verticală, lansată spre Dumnezeu. Iată-mă înseamnă a fi disponibili față de Domnul, înseamnă îngrijirea pentru egoism, este antidotul pentru o viață nesatisfăcută, căreia îi lipsește mereu ceva. Iată-mă este remediul împotriva îmbătrânirii păcatului, este terapia pentru a rămâne tineri înăuntru. Iată-mă înseamnă a crede că Dumnezeu contează mai mult decât eu-l meu. Înseamnă a alege să pariem pe Domnul, docili față de surprizele sale" (Angelus, 8 decembrie 2018).

A privi cu inima. "Numai cel care privește cu inima vede bine, pentru că știe «să vadă înăuntru»: persoana dincolo de greșelile sale, fratele dincolo de fragilitățile sale, speranța în dificultăți; vede pe Dumnezeu în toate. În timp ce începem anul nou să ne întrebăm: «Știu să privesc cu inima? Știu să privesc persoanele cu inima? Sunt la inima mea oamenii cu care trăiesc, sau le distrug cu bârfele? Și mai ales, îl am pe Domnul în centrul inimii? Sau alte valori, alte interese, promovarea mea, bogățiile, puterea?». Numai dacă viața este la inima noastră vom ști să avem grijă de ea și să depășim indiferența care ne învăluie. Să cerem acest har: de a trăi anul cu dorința de a-i avea la inimă pe ceilalți, de a avea grijă de ceilalți. Și dacă vrem o lume mai bună, care să fie casă de pace și nu curte a războiului, să fie la inima noastră demnitatea fiecărei femei. Din femeia s-a născut Principele păcii. Femeia este donatoarea și mediatoarea de pace și trebuie asociată pe deplin la procesele decizionale. Pentru că atunci când femeile pot să transmită darurile lor, lumea este mai unită și mai mult în pace. De aceea, o cucerire pentru femeie este o cucerire pentru întreaga omenire" (Omilie, 1 ianuarie 2020).

(După agenția SIR, 8 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 622.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat